Produkter som allerede er i bruk eller ligger på lager kan fortsatt brukes. Konvensjonelle T5- og T8-lysstoffrør innholder kvikksølv og forbudet kommer til å spare miljøet for nesten 1,8 tonn kvikksølv frem mot 2035.
- Et skifte til LED-lysrør gir store energibesparelser og en forlenget levetid på opp til 80.000 timer mer enn de tradisjonelle lysstoffrørene. Ved å bytte hele armaturet og legge til styring kan man oppnå en besparelse på opptil 80-90 prosent, skriver Signify Norway i en pressemelding.
EU har med ecodesign-ordningen besluttet å fjerne unntaket for kvikksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet av RoHS-direktivet. Dette kommer til å ha en stor effekt på både miljø og mennesker, siden kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene og ikke brytes ned i naturen.
Dette betyr også at norske kommuner og selskaper som enda ikke har byttet til LED snart blir tvunget til å gjøre det. I følge Signify, tidligere kjent som Philips Lighting og som en ledende lysprodusent, er det viktig at man nå skifter til LED:
- De selskapene og kommunene som ikke snart skifter til LED, risikerer å støte på problemer med produksjonskapasitet og levering. Miljødirektoratet oppfordret allerede i fjor selskaper til å bytte til LED for å unngå dette, forteller Tord Christensen, som er daglig leder i Signify Norway.
- Det finnes gode LED-alternativer som betyr at man i mange tilfeller kan gjøre en 1 til 1-utskiftning og få gode energibesparelser uten å bytte hele armaturet.
Bra for miljøet og lommeboken
Overgangen til LED-lysrør gjør at man reduserer utslippet av kvikksølv med nesten 1,8 tonn i årene frem mot 2035. I tillegg kommer man til å spare EU-landene for 350 milliarder kroner i produksjon og energiforbruk ved å fase ut T5- og T8-lysrør. LED-lysrør gir f.eks. mer lys med mindre energi enn de tradisjonelle lysstoffrørene med kvikksølv:
- Normalt har et konvensjonelt lysrør en levetid på cirka 20.000 timer, gir 90 lm/W og klassifiseres som energiklasse G på den nye energimerkingsskalaen. De mest vanlige LED-lysrørene er litt bedre, med en effektivitet på cirka 111 lm/W i energiklasse E, mens de helt nyeste LED-lysrørene har en levetid på opp til 100.000 timer, gir 210 lm/W og klassifiseres som energiklasse A. Dette gir også mulighet for store energibesparelser på lang sikt, forteller Tord Christensen.
- Et annet godt alternativ som gir ytterligere besparelser på strømregningen og enda lengre levetid på selve lyskilden, er å bytte ut hele armaturet til et nytt LED-armatur og koble til et lysstyringssystem. Ved å gjør dette kan energiforbruket for belysningen reduseres med så mye som 80-90 prosent. Med styring kan man også få mulighet til å samle inn data via sensorer som er integrert i belysningen og få relevant innsikt om aktiviteten i bygningen, sikre enklere drift og vedlikehold, bedre utnyttelse av plass med mer.
Den nye energimerkingen som ble innført i 2021 satte et høyere krav til ytelse og energiforbruk. Ved å skifte til LED-produkter, kan man både være sikker på at man overholder kravet i henhold til RoHS-direktivet, i tillegg til å få store energibesparelser på strømregningen.