Yrkes-VM er en internasjonal arena hvor fagarbeidere fra hele verden konkurrerer i ulike yrkesfag, og Norge stiller i år med deltakere fordelt på 14 fag. Yrkes-VM i Lyon samler ca. 1.400 deltakere fra over 70 land og regioner, og Norge stiller med 16 utøvere fordelt på 14 fag.

– Uansett hvordan det går, så er vi utrolig stolte av ungdommene våre som representerer både Norge og fagene sine på en helt fantastisk måte. Kom igjen, Norge! sa Brenna.

Arbeidsministeren understrekte også betydningen av å delta i en så prestisjefylt konkurranse:

– Det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Men jeg håper det blir mange medaljer og saftig overvekt på flyet hjem fordi bagasjen er full av metall. Så stå på og lykke til i Lyon!

Elektriker Thomas Christensen (19) fra Sinus Bodø og telekommunikasjonsmontør Ruben Hagevik Åsheim (22) fra Bravida Bergen.
Elektriker Thomas Christensen (19) fra Sinus Bodø og telekommunikasjonsmontør Ruben Hagevik Åsheim (22) fra Bravida Bergen. Foto: WorldSkills Norway

Lagfølelse og fellesskap

Daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, var tydelig stolt over laget og fremhevet viktigheten av lagfølelse og fellesskap før konkurransen:

– Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna bad Yrkeslandslaget om å ta vare på hverandre! Det er jeg så enig i, og en god lagfølelse er noe vi jobber mye for å bygge!

Valstad la også vekt på stoltheten som utøverne viser i faget sitt:

– Yrkeslandslaget viser stolthet og innsats i faget sitt, og det tror jeg arbeids- og inkluderingsministeren la merke til! Hun fremhevet viktigheten av å trives i faget sitt, og det gjør disse unge til gangs!

Valstad påpekte hvor mye besøket fra ministeren betydde for laget:

– Det gir nok en ekstra motivasjon for laget å sendes av gårde med besøk av arbeids- og inkluderingsminister Tonje! Norge trenger flere fagarbeidere og Yrkeslandslaget er gode ambassadører for fagene sine, og for Norge.

Elektriker og telekommunikasjonsmontør

Elektriker Thomas Christensen (19) fra Sinus Bodø og telekommunikasjonsmontør Ruben Hagevik Åsheim (22) fra Bravida Bergen kjemper om gull under årets Yrkes-VM i Frankrike.

Dette uttalte de blant annet i intervjuet med World Skills Norge:

Thomas:

– Jeg er elektrikerlærling hos Sinus, det betyr at jeg er hjemme hos folk som pusser opp eller har feil med sitt elektriske anlegg for å forbedre og opprettholde anleggets ytelse. Det interessante med oppgavene er at du sjelden gjør akkurat det samme som forrige dag. Det er nye utfordringer hver dag.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

– Jeg har egentlig bare alltid visst at jeg vil jobbe med elektrisitet, enten som elektriker, ingeniør eller forsker. Jeg syns elektrisitet og elektronikk er veldig interessant med alle måtene man kan bruke det på.

– Beskriv utdanningsveien som har ledet deg til der du er i dag. Hva verdsetter du mest ved din fagutdanning?

– Utdanningsveien til hit jeg er i dag er kort og fin med VG1 og VG2 før man starter på læretiden sin. Jeg har møtt mange fine folk på VG1 og VG2-årene som jeg stadig har kontakt med og treffer da vi omgås på de samme plassene i arbeid og på fritiden. Min beste erfaring er det første industriprosjektet jeg var på. Der har jeg lært det meste av arbeidsmetodene jeg kan nå. Jeg var med på prosjektet fra litt sent i planleggingen fram til siste kobling var gjort. Det var kjekt å være med på hele prosessen fra A til Å med en erfaren montør.

– Hvordan føles det å være en del av det norske yrkeslandslaget 2024?– Det å få være en del av yrkeslandslaget betyr at jeg er på god vei til å bli en god fagarbeider innen elektrikeryrket. Jeg håper det blir morsomt å representere Norge i VM i år da jeg aldri har gjort noe lignende før. Jeg kommer til å være sammen med en fin gjeng med de andre fra Norge som er best i sine fag.

– Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?

– Jeg forventer at jeg klarer å gjøre det aller beste jeg kan. Målet mitt er jo som alle andres å komme helt til topps og motta gullmedaljen. Det jeg kan gjøre for å nå målet er å trene på å arbeide raskere og mer effektivt framover mot konkurransen, og ta imot så mange tips og erfaringer jeg kan. Jeg vil si at suksess i konkurransen vil være veldig stort da det ikke er mange fra Norge som har vunnet innen elektrikeryrket. Jeg vil på en måte være litt i en klasse for meg selv når jeg kommer hjem igjen.

– Hvordan tror du at deltagelse i Yrkes-VM 2024 kan påvirke din fremtidige karriere?

– Jeg vil jo helt sikkert ta til meg flere gode erfaringer og ferdigheter innen det å jobbe raskt og fint. Jeg tror deltakelsen i konkurransen vil være til stor fordel for meg dersom jeg gjør det bra. Jeg vil nok ha en fordel når jeg søker på en jobb overfor andre som søker på samme jobb. Jeg har en plan om å drive eget firma en gang og da vil jo det å jobbe effektivt være en fordel for å bli ferdig med jobbene på kort tid.

Fascinasjon for elektro

Ruben:

Jeg jobber på service hos Bravida og har veldig variert arbeid med installasjoner som inkluderer ANPR-kameraer, styringssystemer, OCR-anlegg, ladestasjoner, fiberinstallasjoner og en del feilsøking. Arbeidsstedet mitt varierer avhengig av prosjektene jeg jobber med. Dette kan være alt fra byggeplasser, industrielle anlegg til kontorbygg og offentlige rom. Det varierte arbeidet gjør hver dag unik og spennende. Å kunne bidra til å løse komplekse problemer og sikre at installasjoner fungerer optimalt gir meg en følelse av prestasjon og tilfredshet i jobben min.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

– Alt i alt var det kombinasjonen av min interesse for teknologi og fascinasjon for elektro som til slutt ledet meg til å velge elektrofaget som mitt yrkesfag.

– Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?

– Det er en utrolig ære å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024. Å få muligheten til å representere Norge på en så stor internasjonal arena er virkelig surrealistisk for meg. Jeg er utrolig stolt over å kunne bære Norges flagg og konkurrere blant de beste i verden innen mitt fagfelt.

– Hvilke forventninger har du til din egen innsats under Yrkes-VM 2024?

– Mitt hovedmål er å prestere på mitt aller beste og representere Norge på en verdig måte. Jeg ønsker å vise frem mine ferdigheter, kunnskaper og lidenskap for faget på en måte som inspirerer andre og setter et positivt lys på norsk yrkesutdanning.

– Hvordan forbereder du deg til Yrkes-VM 2024?

– Forberedelsene mine innebærer en kombinasjon av hardt arbeid, disiplin og dedikasjon, samt å være åpen for læring og kontinuerlig forbedring. Jeg er fast bestemt på å gi mitt beste under Yrkes-VM 2024, og jeg er klar til å møte utfordringene som kommer. Jeg fokuserer på å finpusse mine ferdigheter og bli raskere i ulike arbeidsoppgaver. Dette inkluderer praktisk trening på oppgaver og scenarioer som kan dukke opp under konkurransen. Jeg gjennomfører tilsvarende økter for å etterligne den virkelige konkurransesituasjonen så godt som mulig.

– Hvordan tror du at deltagelse i Yrkes-VM 2024 kan påvirke din fremtidige karriere?

– Yrkes-VM vil gi meg muligheten til å knytte kontakter og nettverk med fagfolk og eksperter fra hele verden. Dette nettverket kan være uvurderlig for fremtidig samarbeid, karriereutvikling og muligheter for internasjonalt arbeid. Evnen til å arbeide under press og innenfor tidsbegrensninger vil også være en nøkkelkompetanse som jeg forventer blir styrket på best mulig måte.

Stolt fagsjef i NHO Elektro

– Vi er utrolig stolte over at Ruben Hagevik Åsheim og Thomas Christensen skal representere Norge i WorldSkills, sier fagsjef utdanning Svein Harald Larsen i NHO Elektro til egen nettside.

– Deres høye faglige nivå viser hvilken styrke og kompetanse vi har innenfor yrkesfagene her i landet. Å kvalifisere seg, gjennom å vinne hvert sitt NM gull, til å delta på en så stor internasjonal arena er ikke bare et resultat av hardt arbeid, men også et bevis på deres vilje til stadig å utvikle seg og levere topp kvalitet i sitt håndverk.

Han mener Ruben og Thomas er fantastiske ambassadører for både elektriker- og telekommunikasjonsfagene.

– Jeg er sikker på at de vil gjøre en fremragende innsats i konkurransen. Deres deltakelse er også en inspirasjon for alle unge som vurderer yrkesfag, og viser hvilke utrolige muligheter som finnes når man velger denne karriereveien.

– Vi heier på dere og gleder oss til å følge deres reise i Lyon. Lykke til – dere gjør oss stolte!

Kilder: WorldSkills Norway og NHO Elektro