Selv i et 2024 som av mange i bransjen har blitt opplevd som utfordrende, kan Konstel vise til 5 prosent organisk vekst og med en økt resultatgrad i forhold til året før.

Myhre beskriver fjoråret som «veldig bra» for konsernet, og trekker fram at Konstel-selskapene er dyktige til å tilpasse seg markedssituasjonen.

– Vi har 32 selskaper fordelt på Agder, Østlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal, og det er naturlig nok store lokale forskjeller som påvirker driften og resultatet for den enkelte. I fjor var det spesielt de store prosjektselskapene som dro opp volumet og lønnsomheten. 

Men markedet er definitivt ikke blitt borte for verken de små eller de store, understreker han. 

– Om 10 prosent av markedet forsvinner, er det fortsatt 90 prosent igjen. Det handler om å orientere seg dit oppdragene finnes. Det har våre selskaper vært flinke til. Og det er jo et paradoks at samtidig som mange klager over et tøft marked, er bransjen bekymret over manglende arbeidskraft.

Wenche Johnsen, leder for HR og bærekraft i Konstel.
Wenche Johnsen, leder for HR og bærekraft i Konstel.

Skal fortsette veksten

I tillegg til den organiske veksten i fjor, tok flere oppkjøp omsetningen til rekordhøyder. Men det stopper ikke der, fastslår Myhre, som har vært Konstel-sjef siden 2020. På drøye fire år har han rundt 20 oppkjøp på samvittigheten. 

– Vi skal fortsette å vokse kraftig gjennom oppkjøp. Det er mange frittstående elektrobedrifter som kjenner på at det er tøft å være alene, og som vil nyte godt av å stå under vår paraply. 

Han påpeker samtidig at Konstel er veldig bevisst på hvilke bedrifter de tar inn i porteføljen. Ikke i forhold til hvor store de er og hvilke tjenester de tilbyr, men at de er sterke aktører i sine respektive lokalmarkeder og kan tilføre konsernet noe positivt. Samtidig får den enkelte bedrift tilført både en merverdi og trygghet gjennom konserntilknytningen. 

– En fellesnevner for selskapene vi ser etter, er at de er grunnlagt av en eller flere personer som fortsatt er motivert for å utvikle virksomheten, og som ser verdien i en realisering av verdier og en reinvestering i Konstel samtidig som de beholder sin lokale profil. Gjennom felles eierskap skapes en viktig teamfølelse!

Geografisk nærhet

Konstel erverver gjerne selskaper med geografisk nærhet til hverandre. Det legger til rette for godt samarbeid, erfaringsutveksling og deling av kompetanse og kapasitet på tvers av virksomhetene. Spesielt fordelene av å leie personell av hverandre ved behov har blitt synliggjort de siste årene, med store svingninger i markedet. 

– På den måten har selskaper kunnet håndtere også de mest hektiske arbeidstoppene uten å måtte leie inn ekstern arbeidskraft, mens andre har kunnet redusere personalkostnadene i rolige perioder. 

Myhre er ikke i tvil om at markedet nå er på vei til å snu, selv om han ikke er enig med de mest optimistiske spådommer om tidshorisonten. 

– Jeg tror nok at også det meste av dette året vil gå før byggeaktivitetene tar seg veldig opp, men jeg ser veldig lyst på framtiden. Den grønne bølgen som skyller inn over oss i form av en rekke pålegg og krav, gir mange muligheter for vår bransje. Vi skal definitivt være en pådriver i det markedet gjennom å være i front på både produkt- og kompetansesiden.

– Men oppgangen som ligger foran oss gir også masse «mat» for det tradisjonelle elektrikerfaget, legger han til.

Fra fjorårets lærlingsamling.
Fra fjorårets lærlingsamling.

Kompetanseutvikling og deling av beste praksis

Skal Konstel-selskapene sitte i førersetet, trengs strukturert opplæring, kompetansebygging og deling av beste praksis. Wenche Johnsen, leder for HR og bærekraft i Konstel, trekker i den forbindelse fram Konstel-skolen som en viktig og sentral arena.  

– Gjennom Konstel-skolen bygger vi kompetanse på alle nivåer, slik at våre folk er oppdaterte på det som skjer innenfor sine respektive fagområder og kan være gode rådgivere ute hos kundene. Å kunne føle at man bidrar til det grønne skiftet gjennom energioptimalisering, utslippsfrie bygg, solenergi, batterilagring osv., bør også være en god motivasjon og gi en stolthet i hverdagen for våre ansatte. 

I tillegg til å bidra til at kundene blir mer lønnsomme gjennom energioptimalisering, minner hun om at alle snart blir målt på bærekraft. Har du et godt klimaregnskap, blir du samtidig mer konkurransedyktig. 

– I tillegg til å inneha den nødvendige kompetansen, skal vi også sørge for å stille krav til våre leverandører og vi skal ha de digitale verktøyene som skal til for å kunne bidra inn i det grønne skiftet. Det ligger i våre forpliktelser som en ansvarlig samfunnsaktør!