Elsäkerhetsverket har bestemt at det foreløpig ikke er behov for tiltak for allerede installerte ladebokser. Det gjenstår imidlertid en del tekniske mangler ved produktene, som bruddavstand og manglende evne til å bryte høye strømmer, som også gjør at produktene mangler innebygget jordfeilbryter i henhold til standard, melder det svenske foretaket.  

Vedtaket er basert på at risikoen for feil av alvorlig karakter er så lav at det ikke er forholdsmessig å kreve praktiske tiltak på allerede installerte ladebokser. I stedet må Easee lage en prognose over forventede feil, som deretter må følges opp med rapportering av faktiske feilutfall til det svenske Elsäkerhetsverket.

– Det svenske Elsäkerhetsverket vurderer at de mulige feilene som kan oppstå med de aktuelle ladeboksene foreløpig ikke utgjør en alvorlig fare for skade på personer eller eiendom. Det vi ønsker å sikre oss med denne avgjørelsen er at det ikke oppstår alvorlige feil i utstyret over tid ettersom det eldes og slites ut, sier Per Samuelsson, leder for produktavdelingen i det svenske Elsäkerhetsverket.

Salgsforbudet gjelder fortsatt

Ladeboksene Easee Home og Easee Charge har vært underlagt salgsforbud siden 14. mars 2023 og kan derfor ikke selges i Sverige. Det var mangler både ved dokumentasjon og teknisk konstruksjon som ikke oppfylte gjeldende krav.

– For eksempel oppfylte ikke Easees jordfeilbryterløsning kravene til jordfeilbryter, noe den fortsatt ikke gjør, sier Per Samuelsson.

Det er alltid produsenten som er ansvarlig for at produktene som bringes på markedet oppfyller gjeldende sikkerhetskrav.

Easee har tre uker på seg til å klage på vedtaket og to måneder på å sende inn prognosen, deretter ytterligere 10 måneder før de må rapportere tilbake om utfallet.