For tiden er timesprisen til bedriften på drop-in-oppdrag 1440 kroner uten moms, men de forsøker i størst mulig grad å gi en fastpris på oppdragene. 

- Mange er livredd for å få klage på høy timespris, eller at de ikke skal få oppdrag om de ikke priser seg lavt. Jeg har blitt fortalt at flere elektrobedrifter har en timespris på 820 kroner. Det er på tide at bransjen verdsetter eget fag. Den utdannelsen du må ha for å kunne drive et elektroforetak, tar lenger tid enn å ta en doktorgrad, påpeker han.  - Så at noen skal noen stubbe rundt for 820 kroner timen, det er uhørt! 

- Men betinger naturligvis at vi må levere kvalitet. Får kundene kvalitet og er fornøyde med det arbeidet som er utført

God tilsig på oppdrag

Arctic Installasjon AS ble etablert av Asle og hans foreldre Åge og Gunhild Eide i 2006, den gang med Asle som eneste som var ute og skrudde. I dag er han daglig leder, og har også sin sønn Daniel i staben.

– Vi er nå 11 ansatte og driver godt, takket være en drift basert på høy kompetanse, solid håndverk og ærlighet, forteller Asle til Elektro 24-7.

Bedriften er totalleverandør av elektriske installasjoner for bedrifts og privatmarkedet, og holder hus sentralt i Tromsø. Ordretilgangen er stor, med stadig økende pågang av oppdrag innenfor nybygg, service og vedlikehold. 

- Vi er såpass små at vi unngår å konkurrere om de store prosjektene. Derimot har vi bevisst satset på stor bredde i kompetansen, slik at vi kan påta oss det aller meste av elektroinstallasjoner og serviceoppdrag til privatmarkedet, borettslag, næringsbygg etc. For et års tid siden startet vi med varmepumper og el-kontroller, og har fått masse oppdrag på det. Også solcelleanlegg har vi vært innom, men her i nord går det naturlig nok litt tregere på det området enn sørpå. Mange utbyggere er skeptiske til solcellepaneler, så markedet er ikke der ennå. Men vi har funnet vår nisje, har mer enn nok å gjøre, og er veldig bekvemme med det. Det eneste er at vi trenger flere elektrikere, og det er vanskelig å få tak i dyktige fagfolk. 

- Samtidig elsker vi en utfordring, og er aldri redd for å ta et steg utenfor komfortsonen, legger sønnen Daniel til, som har valgt å gå i farens og bestefarens fotspor. Så fort han har tilstrekkelig erfaring, vil han sikte seg mot installatørprøven. 

- Jeg mangler fortsatt et par års praksis, men har så smått begynt å lese meg opp, slik at jeg er mest mulig forberedt når tiden er inne. Alt er jo nå tilgjengelig digitalt, slik at det er enklere enn tidligere å tilegne seg kunnskapen. I tillegg har jeg fått litt ansvar i bedriften gjennom med ulike øvingsoppgaver, som internkontroll og HMS og slikt, så det blir en gradvis overgang til jeg en dag er klar for å videreføre tradisjonene her i bedriften. 

Kvalitet opp og i mente

Både far og sønn er tydelige på at alt de leverer skal ha høyeste kvalitet. 

- Vi vil at de kundene vi besøker er så fornøyde at det er en selvfølge at de ønsker våre tjenester neste gang de igjen trenger å få utført et oppdrag. Og gjerne at de ønsker den samme montøren som var der, selv om det er tre måneder før han har ledig tid. Vi har veldig fokus på at kunden skal være fornøyd når vi drar derfra. 

- Og om det skulle oppstå noe i etterkant, skal  kunden være trygg på at vi alltid stiller opp. Vi løper aldri fra vårt ansvar. Vi er veldig privilegerte som har dyktige ansatte. De gjør en utmerket jobb ut i markedet, og bidrar stort til vår solide posisjon. Vi prøver på at hver ansatt spesialiserer seg på ulike fagområder og kategorier, slik at vi kan dele viktig kunnskap mellom oss internt i bedriften, og slipper å gå ut å kjøpe ulike tjenester. 

Fornøyde kunder gir dem også både god markedsføring og god synlighet. 

- Takket være at vi har fått så mange positive tilbakemelding fra kundene, ligger vi helt på topp hos Google når man eksempelvis  søker «elektriker Tromsø», forteller Daniel. 
-  Det er en god bekreftelse på at vi gjør mye riktig. En synlighet som bidrar til at enda flere finner fram til oss når de trenger elektrikertjenester, som igjen resulterer i flere oppdrag. Jeg er sikker på at denne synligheten er en viktig årsak til at vi har hendende fulle i en tid hvor mange av våre konkurrenter sliter. Det handler om å holde fokus, for fornøyde kunder er det vi lever av. 

En av de første Elkonor-medlemmene

Arctic Installasjon har vært medlem av Elkonor siden 2008, og er en av de første Tromsø-bedriftene som meldte seg inn i kjeden. En viktig støtte å ha i ryggen, mener de. 

- Ja, særlig etter at Baard-Espen (Hansen) overtok som daglig leder, har det skjedd mye positivt, sier Asle. 

Daniel har også engasjert seg i produktrådet i kjeden.
 
– Baard- Espen og de øvrige på kjedekontoret er svært inkluderende og lytter til medlemmene. I tillegg nyter vi godt av gode fordels- og innkjøpsavtaler, felles markedsføring, nettsider, juridisk bistand osv., slik at vi kan konsentrere oss mest mulig om å betjene våre kunder. Kjeden bidrar også til at vi hele tiden er oppdaterte av hva som skjer i bransjen, både gjennom informasjon og Elkonor-skolen,  som gir oss enkel tilgang til faglig utvikling faglig. Også bærekraft er et område Elkonor virkelig har flagget høyt, som både er viktig og er god merkevarebygging, påpeker Asle. 

Daniel trekker også fram de mange elektroniske verktøy og hjelpemidler som hjelper både medlemmene og deres kunder. 

- Vi har eksempelvis fått flere oppdrag bare på grunn av det digitale kalkyleoppsettet. Det blir naturlig nok med profesjonelt enn på et XL-ark. I tillegg går det fortere og mindre risiko for feil. I tillegg er den digitale bookingen en gedigen suksess. Nå er det enkelt for montørene å gjøre avtaler om eventuelle merarbeid når de er ute hos kundene. Ved å bruke bookingsystemet, blir kunden og montøren enige om hva som skal gjøres, og med noen tastetrykk på i-paden får kunden en pris på jobben og  avtalen blir signert. 

De forteller at de får jevnlig oppdrag på at de bruker veldig kort tid fra forespørsel til tilbudet kommer, og ofte får de kommentarer om at de ikke var billigst, men var først, og derfor ble de valgt.  

- Det er igjen et bevis på at laveste pris ikke trumfer kvalitet og god oppfølging av kunden. Det er på tide at flere verdsetter eget fagarbeid og slutter å selge seg billig!