Riksantikvaren hadde fredet bygget – utvendig og innvendig – og utropt det som et viktig monument i norsk etterkrigsmodernisme. Dette la klare føringer på rehabiliteringen.
– Endelig er Ambassaden igjen en møteplass og åpen for besøkende. I samarbeid med noen av Norges fremste arkitekter, interiørdesignere og entreprenører har vi hentet frem byggets opprinnelige kvaliteter, og jobbet videre med Saarinens ideer og visjoner, uttalte Tollefsen i en pressemelding i desember i fjor.
I bygget har nå Fredensborg selv kontorlokaler. Leietakere er SOS Barnebyer og Amnesty International. Ambassaden har tre restauranter, treningssenter og store møtelokaler. På hektiske dager er over 2000 mennesker innom bygget.
For å invitere til stor tilstrømning av gjester har eieren gravd ut to etasjer under eksisterende bygg. Til sammen 16.000 kubikkmeter fjellmasse er kjørt bort på 3500 lastebillass. I tillegg benyttes områder i bygget som tidligere ikke var i bruk.
Arealutvidelsene har gitt plass til event-lokaler og treningssenter i kjelleren, vinbaren Frances der visakontoret holdt til, brasseriet Vinland og på taket restaurant Eero med utsikt til Slottsparken
Harald Haugen er distriktsansvarlig og produktansvarlig for KNX hos Instell. |
Omfattende tekniske installsjoner og oppfølging
Harald Haugen er distriktsansvarlig og produktansvarlig for KNX hos Instell, og forteller at Instell har levert svært omfattende romstyring på KNX, med eksklusiv design fra Jung (LS990). Dette dreier seg blant annet om lysstyring, varmestyring, styring av VAV og integrasjon mot solskjerming.
- Leveransen har bestått av all automatikk og Instell Cloud. Dette inkluderer varmesentral fra fjernvarme, tre kjølesentraler med varmepumper med tørrkjøller på taket, utvendig vannbårent snøsmeltingsanlegg med YR integrasjon rundt hele bygget, delt opp i 6 soner og utvendig varmekabelstyring i trapper og i restauranten Eero på taket.
- Vi har også levert styring av åtte ventilasjonsaggregater, derav tre tilluftaggregater som ventilerer kontoretasjene med felles avtrekk mot atrium. Og alle tre restaurantene er avhengig av luft fra disse og krever 100 prosent oppetid, sier Harald Haugen.
Han summerer videre Instells oppdrag med integrasjon av tre kompakte aggregater, integrasjon av kjøling fra ProRef.
- Norges råeste vinsamling er avhengig av denne kjølingen, samt mat til alle restaurantene, bemerket Haugen.
Instell har utført integrasjon av avtrekshetter og UV-anlegg for restaurantene, styring av over 30 avtrekksvifter, overvåking av mer enn 100 alarmer, foretatt integrasjon av 20 termiske målere 68 energimålere. Og endelig; integrasjon av 20 nettanalysatorer.
- Viktig i denne sammenheng er å si at vi har hatt et veldig godt samarbeid på tvers av de tekniske fagene i prosjektet og med byggherren, sier Harald Haugen. Og jeg vil trekke frem det tette samarbeidet med elektro entrepenør Gulbrandsen & Olimb AS.
- Ut fra det opprinnelige tilbudet har arbeidet og dermed kostnadene utvidet seg underveis. Byggherren har hele tiden vært positiv til energitiltak, og hele prosjektet vi har vært med på har utvidet seg betydelig, sier han.
Som prosjektleder har Harald Haugen vært ansvarlig for hele denne kontrakten. Han har hatt med seg 7 kollegaer i prosjektet.
- Det bør nevnes at vi alle har hatt godt og hyggelig samarbeid med byggherren, gjennom mange sene netter. Og korte tidsfrister, særlig i forbindelse med installasjoner i restaurantene, bemerker han.
- Er dette i toppskiktet av Instells oppdrag, historisk sett?
- Instell har hatt mange større oppdrag enn dette, blant annet på sykehus og skoler. Men Ambassaden har vært unik med blant annet komplisert fysisk tilgjengelighet for å tilpasse installasjonene. Mye ny teknologi skulle inn dette pensjonerte bygget som har en spesiell historie. Men dette har vært et spennende prosjekt med en positivt innstilt byggherre som har ønsket å få på plass installasjoner i toppskiktet, og da prøve det som er nytt.
- Bygget er fortsatt i prøvedrift etter åpningen i desember i fjor. Vi har jevnlige møter med byggherren og vi hjelper til med driften av de tekniske installasjonene. Tilleggsbestillinger blir det også underveis, slik at det er nødvendig med ukentlig dialog oss imellom. Dette er krevende når bygget er i full drift med både kontorer, restauranter og utleielokaler.
- Hvordan har du selv opplevd oppgavene?
- Spennende! Helt fra tilbudsfasen frem til i dag, fordi dette har vært en samlet automatikkleveranse, avslutter Harald Haugen hos Instell.
Mer info om løsninger og automatikk i Ambassaden kan man få under konferansen " Bærekraft, teknologi og dridt i Oslo den 14.november 2024.
Litt om bygget
Dette ikoniske trekantbygget tegnet av den finsk/amerikanske arkitekten Eero Saarinen.
Arkitekten står bak kun tre bygg i Europa. I USA er han kjent for blant annet TWA-terminalen på JFK-flyplassen i New York, Washington Dulles International Airport i Washington, D.C. og The Gateway Arch i St. Louis.
“Den amerikanske ambassaden skal være et hus i kjole og hvitt, den skal være kledd slik man vil opptre om man skal representere sitt land korrekt”, skrev han før åpningen 15. juni 1959.
Her var det i mange år åpent hus, med bibliotek, filmvisninger og tilstelninger. Samt visumlokaler i det vestlige trekantkjørnet. Helt frem til terroren tok tak 11. september 2001, med angrepene på tvillingtårnene i New York og Pentagon. Da ble området fysisk sperret for biltrafikk, og åpenheten avsluttet.
Amerikanerne forlot bygget i 2017, og serlskapet Fredensborg kjøpte det for 480 millioner kroner. – Forferdelig dyrt, sa den nye eieren, eiendomsinvestor Ivar Tollefsen. Med rehabilitering og oppussing har eiendomsselskapet brukt 1,8 milliarder kroner i følge Finansavisen. Dette betyr at Ambassaden er et av Norges mest påkostede kontorbygg.