– Når det gjelder motstand mot å jobbe med akkord, så er det direkte feil, hvert fall i Bravida, sier Hagen, med henvisning til intervjuet med fagforeningsleder Eystein Garberg. Her har vi oppfordret til akkordarbeid, fordi vi har både gode resultater både for arbeidstaker og for prosjektgjennomføringen vår. Men der vi ser vi lykkes, det er i randsonen på utsiden av Oslo når det gjelder akkord på elektrofag.
Nå motiverer vi til akkordarbeid på to store prosjekter i Oslo, som har oppstart nå til høsten. I et møte med tillitsvalgte i fjor, så bekreftet tillitsvalgte at de skulle jobbe sammen med oss for å skape motivasjon for akkord.
Så lenge vi har veldig mange gode prosjekter som er gjennomført med akkordens innretning, så er det noe vi absolutt motiverer til. Så der kjenner vi oss veldig lite igjen.
Rekruttering fra utlandet
– Når det gjelder rekruttering fra utlandet, er vi ikke disponert for det i det hele tatt. Angående mangfold og rekruttering av kvinner, har vi kommet veldig godt i gang. Blant annet var 12 prosent av våre lærlinger jenter i 2023. på påstanden om at alle skal kunne jobbe frem til pensjonsalder, legger vi til rette slik at man kan stå i stilling der det er mulig. Det er jo ikke alle steder man får til det, men vi er fleksible og legger til rette for dem som kan gå av med AFP ved 62 år, eller for de som vil jobbe lenger – til fylte 70.
Bravida vet veldig mye om hvor effektivt man jobber med akkord, understreker hagen.
- Arbeidslaget får et helt annet ansvar med å ta tak i scopet på egne måter. De ser timeverket som akkordens innretning gir, og det er det som også er kalkulasjonsgrunnlaget vårt. Vi kalkulerer jo på akkorden, og dersom vi jobber etter akkorden, så blir det jo rett.
– Vi har miljøer både i Nord-Norge, Midt-Norge og på Østlandet som er veldig gode på akkord. Da vil jeg kanskje først og fremst dra frem Drammens-miljøet, som har vært akkordbastion gjennom veldig mange år. Vi opplever ingen konflikter ved akkordjobbing, men det handler også om at man har avklart spillereglene i henhold til akkorden.
Blir tatt av historien
- Hvorfor er det vanskelig å innføre akkord noen steder?
– Jeg tror det er historien som tar oss litt. Det har helt sikkert vært noen akkordoppgjør som man ikke føler som rettferdig, men det var i henhold til akkordtariffen før 2006, da innretningene i akkordtariffen var annerledes. Så det er nok historisk betinget, at man har hatt negative opplevelser knyttet til akkordjobbing. Fri Fagbevegelse hadde en veldig fin artikkel om dette, som de ikke har snakket med oss, men akkordtakerne om. Her gir de et veldig korrekt og også veldig positivt bilde av det å jobbe med akkord. For det å jobbe med akkord handler ikke om at du skal springe fortere, men at du skal planlegge og gjøre ting rett første gang.