EU-parlamentet tok et viktig skritt for klimaet i januar i år: Fra 2050 skal det være helt slutt på å bruke F-gasser. Dette er gode nyheter på SF6-fronten, ettersom energibransjens hemmelige klimasyndere tar et skritt nærmere utfasing. 

– FN har kjent til SF6 sin skadelige klimapåvirkning i årevis, men gassen har levd et stille liv som isolasjonsmiddel i våre mellomspenningsanlegg, sier Fredric Carlsson. Han jobber som direktør for nærings- og industribygg i Eaton Norge.

Selv om F-gassforbudet er positivt, er 2050 langt unna. Heldigvis har Europarådet og EU-parlamentet blitt enige om å forby SF6-gass i alt nyinstallert elektrisk koblingsutstyr opp til og med 24 kV i hele EU fra 2026. 

– Det er et svært viktig vedtak, men likevel: Kun én kilo SF6-gass tilsvarer mer enn 25 tonn CO2, forklarer Carlsson.

Verdens mest potente klimagass

SF6-gassens drivhuseffekt varer i opptil 3200 år når den først slipper ut i atmosfæren. Norge, verdenskjent for sin vannkraft og sine ambisiøse klimamål, har en risiko for ytterligere global oppvarming i utstyret energisektoren bruker. 

– Det er utslipp som dessuten er helt unødvendige. Vi har allerede flere gode og velprøvde alternativer til SF6-holdig utstyr på det norske markedet, sier han.

Carlsson har jobbet med SF6-frie løsninger i mer enn 10 år og ser nå en betydelig bevegelse mot grønn kraftforsyning i bransjen. 

– For hva hjelper det med grønn energi, hvis det fortsatt er klimaskadelig gass i distribusjonsnettets komponenter, spør Carlsson retorisk.

De små og mellomstore nettselskapene investerer allerede i SF6-fritt utstyr. Likevel er det fortsatt mørke flekker på kartet, ifølge Carlsson:

– Vi må få med oss alle de store spillerne hvis vi virkelig skal eliminere SF6-gass i den norske kraftbransjen.

Han stiller seg uforstående til hvorfor de store aktørene nøler: 

– Det er faktisk ikke dyrere å distribuere elektrisitet uten SF6-gass – for de nye anleggene er ofte billigere i drift og har lengre levetid.

Ingen grunner til å vente

Rett nok har ikke EUs totalforbud mot F-gasser og SF6-gass i mellomspenningsutstyr trådt i kraft ennå. Carlsson fremholder likevel at det må være mulig for kraftbransjen å ta grep – egentlig allerede i går – også før det faktisk blir forbudt.

– Vi trenger virkelig at de store kraftselskapene begynner å inkludere SF6-frie løsninger i sine anbud og utstyr allerede nå. For vi vet at forbudet kommer, og vi vet at det kommer snart. Det er ingen grunn til å vente på at EU skal si stopp.