Produktspesialist alarm & sikkerhet, Per Brustad, Holmefjord AS
Produktspesialist alarm & sikkerhet, Per Brustad, Holmefjord AS

TEK 17 (teknisk forskrift til plan- og bygningsloven) er en norsk forskrift fra 1. juli 2017 som regulerer byggetekniske krav til nye bygninger, tilbygg og rehabilitering av eksisterende bygg. Den omfatter en rekke tekniske krav til blant annet konstruksjon og brannsikkerhet. vTEK 17 er en veiledning til TEK 17 og gir utfyllende informasjon, forklaringer og veiledning om hvordan forskriftens krav kan oppfylles.

NS 3960 og NS 3961

En god måte å tilfredsstille TEK 17 forskriften for brannalarmanlegg på er å følge de norske standardene NS 3960-Brannalarmanlegg og NS 3961-Talevarslingsanlegg. I gjeldende versjoner (per juli 2023) av NS 3960:2019 (pkt. 8.3) og NS 3961:2016 (pkt. 7.3) fremkommer at det skal benyttes støysikker kabel med revolverte ledere. Standardene sier likevel ikke noe om hvor mange revolveringer per meter som er påkrevet, men påpeker at sitat, «Alt utstyr skal monteres i henhold til produsentens monteringsanvisning».

Støysikker kabel

Siemens BTD Fire Safety har utført omfattende tester som viser at brannalarmkabel må minst ha 10 revolveringer per meter i EMC støyutsatte områder for at brannalarmanlegget skal fungere problemfritt i deres systemer.

Kravet i NS 3960 og NS 3961 om revolverte ledere betyr at PVXP brannalarmkabel, med parallelle ledere, ikke lenger kan benyttes i brannalarmanlegg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Brannsikker kabel
I noen deler av et brannalarmlegg kan det være påkrevet med funksjonssikker kabelføring. Dette betyr ikke nødvendigvis at selve kabelen må være funksjonssikker, da kabelen kan forlegges i brannbeskyttet område uten å være funksjonssikker. Detaljer om dette vil fremkomme i det brannkonseptet (brannrapporten) til det aktuelle objektet. Funksjonssikker, også kalt brannsikker kabel, kjennetegnes ved at den skal fungere i brann i et gitt tidsrom som for eksempel E30, E60 eller E90 som beskriver antall minutter kabelen skal fungere i henhold til NEK IEC 60331.

Skjermet versus uskjermet brannkabel

Det har lenge vært diskusjoner i bransjen om fordeler og ulemper med skjermet versus uskjermet brannalarmkabel. Her er det viktig å ta hensyn til utstyrsprodusentenes anbefalinger og erfaringer. 

Kabeldimensjon
I henhold til NS 3961 skal kabeltverrsnittet til en høyttalerkabel dimensjoneres slik at dempningsfaktoren alltid skal være større enn 5 i et 100V talevarslingsanlegg. Formelen for å beregne dempningsfaktoren (DF) er:

Formel for dempningsfaktor - brannalarmkabel

Formel for dempningsfaktor - brannalarmkabel

Tabell under viser et eksempel på dimensjonering av høyttalerkabel i et 100V talevarslingsanlegg med en total belastning 30 Watt på sløyfen:
Tabell dempningsfaktor brannalarmkabel og talevarsling

Illustrasjon: Selv om NS 3961 krever en dempningsfaktor DF på minimum 5, så vil vi anbefale en dempningsfaktor DF > 10 for tale og DF > 20 hvis høyttaleranlegget også skal brukes til musikk.

Formel og flere eksempler for dimensjonering av høyttalerkabel for 100V talevarslingsanlegg finnes i NS 3961

CPR forskriften

Utover NS 3960 og NS 3961 finnes normsamlingen NEK 700 - Elektriske lavspenningsinstallasjoner som beskriver blant annet krav til kabel og kabelføringer for installasjoner av sterk- og svakstrømkabler med høyst 1000 Volt vekselstrøm og 1500 Volt likestrøm. I NEK 700 fremkommer også krav til CPR brannklassifisering til kabel og kabelføring, herunder brannalarmkabel.

Spørsmål kan rettes til:
PER BRUSTAD

Produktspesialist alarm & sikkerhet
per@holmefjord.no
Mob: 483 28 500