Det er Norconsult, i samarbeid med Braathen Eiendom, som har fornyet DEG 14 med fokus på bærekraft gjennom energieffektiv belysning og gjenbruk av materialer.

Gamle armaturer fikk nytt liv, og resultatet var både energibesparelser og forbedret lyskomfort uten å måtte erstatte hele enheten. Dette gjorde at prosjektets hovedkonsept ble en kombinasjon av bærekraft og gjenbruk, skriver rådgivningsselskapet.

Resultatet er et helhetlig lyskonseptet som gjør at bygget fungerer godt med nye og ombruks- armaturer kombinert. Prosjektet ble belønnet med Norsk Lyspris 2024 i kategorien «Bærekraft».

Waheedullah Khogiani demonterer gammel lysrørarmatur for ombygging. Ved siden av Morten Bergman Taraldsen.
Waheedullah Khogiani demonterer gammel lysrørarmatur for ombygging. Ved siden av Morten Bergman Taraldsen. Foto: Myhre EL

Stolt installatør

Myhre EL startet på oppdraget for et drøyt år siden, og jobben skal være ferdigstilt i løpet av mai måned.

– Et fint oppdrag for oss, og det er godt å se at eiendomsbesittere satser på ombruk og bærekraft selv i disse vanskelige tider for byggebransjen, sier Morten Bergman Taraldsen, styreleder og installatør hos Myhre EL AS.

 – Å velge bærekraftige løsninger blir ofte sett på som et fordyrende ledd i et nybygg eller rehabiliteringsprosjekt. I dette prosjektet var det derimot gjenbruk av store deler av det eksisterende anlegget som var avgjørende for å forsvare kostnadene.

– Det er første gang vi er med på et slikt rehabiliteringsprosjekt. For det meste dreier det seg om å rive ned og erstatte med nytt. Dette viser at det ligger et enormt ubenyttet potensial i å redusere klimafotavtrykket i bygg gjennom ombruk. Å bruke eksisterende armaturer, gjør også produksjonstiden rask.

Et godt renommé

At nettopp det var Myhre EL som stakk av med oppdraget, mener han har flere årsaker. En av dem er deres gode navn og rykte.

– Vi ble kontrahert av byggherren, men vi har hatt mange oppdrag tidligere sammen med Norconsult, samt at det benyttede byggelederfirmaet kjenner oss godt fra tidligere. Jeg vil tippe det bidro til at vårt navn ble trukket opp av hatten.

Myhre El har stort sett hatt 4-7 mann knyttet til installasjonene, og har tatt for seg 3-4 etasjer «i slengen» i det 15 etasjer høye bygget.

– Noen av lysarmaturene må byttes ut på grunn av for dårlig kvalitet, men jeg vil anslå at opptil 90 prosent er ombruk. Det er vært mye plug-and-play-løsninger fra leverandøren Zumtobel, med tilpasset DALI-styring til alle lyspunktene.

Oppgradering til DALI-styring ble ifølge Norconsult inkludert for å øke energieffektiviteten og gi fleksibilitet i bruken av lokalene. Målet var ikke å erstatte med LED-lysrør eller retrofit, men å gi de gjenbrukte armaturene ny elektronikk og garantier som tilsvarte nye armaturer.

På spørsmålet om hvordan Myhre EL kan være pådriver til at prosjekter går i en grønn retning, svarer Bergman Taraldsen slik:

– På større oppdrag, er det naturlig nok primært rådgiverne som har muligheter til påvirke utbygger til å vurdere bærekraftige løsninger. Eller det må komme fra byggherrene selv. Men i mindre oppdrag, kan vi nok være mer bevisste på å foreslå klimavennlige løsninger.

Mest fokus på ROT-markedet

Myhre EL AS ble etablert i 2017, men har røtter tilbake til 1979, da Gunnar Myhre AS ble grunnlagt som en ren elektrobedrift. I 1992 utvidet selskapet med heisvirksomhet under navnet Myhre Heis og Elektro. I 2017 ble heisvirksomheten solgt, og elektrovirksomheten ble fisjonert ut som et eget selskap under navnet Myhre EL AS. Selskapet holder hus i Trollåsen i Nordre Follo kommune, har 14 ansatte og kan vise til en rekke prestisjeprosjekter på referanselisten.

Bergman Taraldsen forteller at de primært søker oppdrag i ROT-markedet, og at de har ordrebøker som «tyter over».

– Vi regner også på oppdrag i nye bygg, men nyter først og fremst godt av et marked som ikke er blitt rammet like hardt som nybygg av dyrtiden. Vi satser alltid på å levere høy kvalitet og ha gode arbeidsbetingelser for våre ansatte, og går aldri på akkord med det for å kunne få tilslag på et oppdrag, presiserer han.

– Det er veldig oppmuntrende og motiverende å oppleve at vi ofte blir valgt selv om vi ikke er billigst på pris, nettopp fordi utbyggere og totalentreprenører prioriterer tryggheten vi kan tilby framfor laveste pris.

Føler at markedet løsner snart

Myhre ELs frontfigur er med andre ord optimist med tanke på framtiden. Både for egen bedrift og markedet generelt.

– Jeg føler vi er inne i en positiv trend og at markedet er i ferd med å løsne. Spesielt det siste halve året, har det vært mange oppdrag å regne på, og vi har fått mange henvendelser direkte. Det lover godt for fortsettelsen.

Selv om tilsiget av oppdrag er godt, har ikke selskapet ambisjoner om å vokse mest mulig.

– Nei, målet er hele tiden å  kunne drive sunt og fornuftig. Men et par elektrikere til er det behov for. Vi har knyttet til oss lærlinger, og kan på den måten sikre oss nødvendig rekruttering.