Norge står dermed fast i sin støtte til Ukraina. Næringsminister Cecilie Myrseth leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference (URC) som i år finner sted i Roma 9.–11. juli. Med til Roma er representanter fra næringsliv og sivilsamfunnet. 

I forbindelse med konferansen deltok Myrseth i en rekke møter og arrangementer, blant annet et møte med Ukrainas energiminister Herman Halusjenko, De to bivånet også en signering av nye energiavtaler mellom Norad og henholdsvis UNDP, NEFCO og Energy Community. De tre avtalene har en samlet ramme på 2,8 milliarder kroner over tre år. 

– Målet er klart: vi er enige om å fortsatt bidra til en bærekraftig og fremtidsrettet gjenoppbygging av Ukraina etter Russlands brutale og ulovlige angrepskrig. Vi har hatt nyttige møter og samtaler om hvordan norsk kompetanse og investeringer kan bidra til å styrke Ukrainas energisikkerhet, sier Myrseth. 

Et sterkt politisk engasjement 

Innovasjon Norge og Norsk-ukrainsk handelskammer (NUCC) arrangerte et rundebord med norske og ukrainske bedrifter, hvor det ble lagt til rette for signering av to intensjonsavtaler mellom norske og ukrainske partnere. 

– Vi må holde Ukraina høyt på den internasjonale dagsorden, og støtte landet med mer enn ord. Gjennom konkrete partnerskap, investeringer og handel kan norsk næringsliv bidra til å holde økonomien gående og å bygge motstandskraft, sier næringsminister Cecilie Myrseth. 

Den norske regjeringen har det siste året økt sitt politiske og økonomiske engasjement for Ukraina, blant annet gjennom en rekke besøk til Kyiv og gjennom styrking av det flerårige Nansen-programmet. Bare den siste måneden har politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet deltatt i flere møter og arrangementer om og med Ukraina. 

I april signerte næringsministeren en modernisert frihandelsavtale mellom Ukraina og EFTA i Kyiv, og hun deltok samtidig i åpningen av Innovasjon Norges Kyiv-kontor og Norwegian-Ukrainian Business Hub. 

– Investeringer i Ukraina er forbundet med høy usikkerhet, og Norge bidrar til å utløse risikovillig kapital og krigsforsikringer gjennom vårt samarbeid med internasjonale finansinstitusjoner. Videre har Norge styrket støtte til næringsutvikling i Ukraina med inntil 100 millioner kroner, gjennom Norads utlysning Support for Enterprise Development for Ukraine. 

Utlysningen skal blant annet bidra til å redusere risiko gjennom å fremme investeringsklare prosjekter. I tillegg kan Norfund gjennom sitt Ukraina-fond nå investere i Ukraina. 

Målet er å mobilisere privat kapital og legge til rette for langsiktige investeringer i ukrainsk næringsliv, særlig innen energi og lokal produksjon. Investeringer er avgjørende for å styrke Ukrainas økonomi og som bidrag inn i landets gjenoppbygging.