Norges Hyggeligste Håndverker er et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen, og beskriver seg selv som  bransjens største og viktigste kåring. Kåringen fokuserer på de positive historiene fra håndverksbransjen, løfter frem gode rollemodeller og håper å inspirere ungdom til å velge yrkesfag – ved å bringe stoltheten tilbake til håndverksyrkene. 

Hver eneste dag inviterer tusenvis av nordmenn en håndverker inn i hjemmene sine. Selv om de aller fleste er storfornøyd med jobbene som blir gjort, er det sjelden man leser gladsakene om håndverkerne. Bransjen har fått et ufortjent dårlig rykte. Dette ønsker Norges Hyggeligste Håndverker å gjøre noe med, kan vi lese på hjemmesiden til bransjesamarbeidet. 

Basert på antall stemmer har juryen plukket ut tre finalister i hver av følgende kategorier:

  • Maler
  • Elektriker
  • Rørlegger
  • Snekker
  • Tømrer
  • Mur & Betong
  • Lærling
  • Andre bransje

I elektrikerkategorien er det June Aune Rostad, Sajjad Youssefi og Sepehr Bigdeli som kjemper om tittelen, her presentert av Norges Hyggeligste Håndverker 2025: 

Det som motiverer henne mest, er mestringsfølelsen – og menneskemøtene
Det som motiverer June mest i jobben, er mestringsfølelsen – og menneskemøtene. Foto: RK Elektro

June Aune Rostad, RK Elektro AS:

June Aune Rostad fra Bjugn i Trøndelag er årets yngste finalist i Norges Hyggeligste Håndverker – men har allerede flere års erfaring som elektriker. Allerede som 16-åring valgte hun elektro på videregående, og siden har hun aldri sett seg tilbake.

– Jeg var den eneste jenta i en klasse på 30 gutter, så det var ikke alltid like lett. Men jeg er utrolig glad for at jeg bare gikk for det, sier June.

I dag er hun 21 år, har fagbrev og har jobbet både på serviceoppdrag og større prosjekter. Det hun liker aller best med jobben, er menneskene.

– Jeg får møte så mange forskjellige folk. Alle har sin historie, og det synes jeg er kjempeartig.

Ingen i familien var elektrikere, men foreldrene hennes støttet henne fullt ut – selv om valget var litt utradisjonelt.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen og skulle søke videregående, syntes jeg elektro så artigst ut. Jeg tenkte at jeg i hvert fall måtte prøve å søke – og kanskje jeg kom inn. Det gjorde jeg, og da ble det bare sånn, sier hun fornøyd.

Selv om det fortsatt er flest menn i faget, mener June det ikke burde være noen hindring.

– Det er ikke så mange jenter som begynner rett etter ungdomsskolen, men jeg ser at flere tar fagbrev gjennom voksenopplæring. Mange jeg har møtt sier de egentlig ville bli rørlegger, elektriker eller tømrer, men turte ikke fordi de var redde for å bli skilt fra vennene sine.

Hun forstår det godt – det kan være vanskelig å ta plassen sin i et mannsdominert miljø.

– Selv om kvinner ikke nødvendigvis blir dyttet ut, så kan man føle seg litt utenfor. Man blir kanskje ikke inkludert på samme måte. Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte som jeg gjorde.

June er tydelig på at elektrofaget passer for alle – og at gamle fordommer om kjønn ikke hører hjemme i bransjen.

– Jeg fikk høre som lærling at mange jenter slutter før fagprøven fordi faget er så vanskelig. Men jeg har sett like mange gutter gjøre det. Det handler ikke om kjønn, det handler om hva som passer for deg, sier hun.

En vanlig uke for June består av en god blanding av serviceoppdrag og prosjekter – akkurat slik hun liker det.

– Jeg blir fort lei hvis det blir for ensformig, så jeg liker variasjonen.

Det som motiverer henne mest, er mestringsfølelsen – og menneskemøtene.

– Når jeg står i et vanskelig oppdrag og klarer det til slutt, får jeg en skikkelig boost. Jeg får lyst til å klare det igjen.

På spørsmål om hun har en god håndverkshistorie, trekker hun fram en episode fra jobben:

– Jeg slet med å løfte et tungt sikringsskap, og prøvde å være sta og gjøre det selv. Men kunden så at jeg strevde og tilbød seg å hjelpe. Det gikk mye fortere – og det viser bare at man ikke alltid må klare alt alene.

Favorittverktøyet?

– Blåtanga! Fordi den kan brukes til nesten alt, sier June med et smil.

June beskriver seg selv som blid, sjelden sur – og glad i trening og tid med familien. Hun håper flere jenter tør å velge yrkesfag, selv om det kan virke skummelt.

– Det er ikke farlig å gjøre det alene. Det er verdt det. Jeg angrer ikke på valget mitt, og jeg trives skikkelig godt i faget.

Og må man være god i matte for å bli elektriker?

– Jeg gikk ikke akkurat ut med de beste karakterene i matte, ler hun. – Men det handler ikke om karakterer. Det handler om å ha en praktisk hjerne. Jeg forsto ikke matte før jeg fikk se det i praksis. Og det gjør man mye som elektriker, så det trenger ikke holde deg tilbake.

 

Sajjad Youssefi fra Dal på Søndre Nordstrand er finaleklar i Norges Hyggeligste Håndverker. Foto: Norges Hyggeligste
Sajjad Youssefi fra Dal på Søndre Nordstrand er finaleklar i Norges Hyggeligste Håndverker. Foto: Norges Hyggeligste

Sajjad Youssefi, Proff Elektriker AS

Sajjad Youssefi fra Dal på Søndre Nordstrand er finaleklar i Norges Hyggeligste Håndverker, og det med god grunn. Elektrikeren med glimt i øyet og blåtang i lomma er kjent for å stille opp, og gi det lille ekstra!

– Jeg møter alltid opp med et smil, og jeg veileder kundene mine mye mer enn jeg tror mange andre gjør, forteller Sajjad.

Det er én av flere grunner til at han nå er finalist i Norges Hyggeligste Håndverker!

Det hele startet med en fascinasjon for å koble brytere og lamper på skolen.

– Jeg hadde et brett foran meg, og jeg syntes det var skikkelig kult. Det passet meg. Jeg liker å være perfeksjonist og se resultater.

At han har yrkesstolthet er åpenbart. Etter å ha forsøkt seg på flymekanikerutdanning og blitt nektet Forsvaret på grunn av dobbelt statsborgerskap, landet han tilbake på elektrikerfaget – og det med stil. Fagbrevet ble bestått med glans.

– Jeg har en far som jobbet i byggebransjen, så jeg har vært litt i miljøet fra før. Nå er han pensjonist, men jeg tror han er ganske stolt.

Håndverker på fulltid og ingeniørstudier på deltid

I dag jobber Sajjad fulltid som elektriker, samtidig som han studerer deltid ved fagskolen i Fredrikstad for å bli ingeniør. To kvelder i uka pendler han for å bli ferdig ett år tidligere enn han ville blitt i Oslo.

– Det er hektisk, men nå som jeg er ung, vil jeg gjøre mest mulig for å legge grunnlaget for framtida, sier han bestemt.

Og det er nettopp bestemt han er.

– Jeg kan være sta, men jeg er også hjelpsom. Jeg prøver alltid å gi folk det de faktisk trenger, ikke det unødvendige. Det gjelder både kunder og folk rundt meg.

Når han ikke er på jobb eller skole, går tiden til samboeren, hunden (en energisk blanding av engelsk staff og amerikansk bulldog), og egne prosjekter.

– Jeg pusser opp leiligheter, og enten leier dem ut eller selger. Jeg liker å ha flere prosjekter på gang.

Han har til og med spilt amerikansk fotball tidligere, før et ødelagt korsbånd satte en stopper for det.

– Og jeg har jobbet som dørvakt i noen år. Kanskje det er en fun fact? sier han og ler.

Når vi spør om favorittverktøyet, svarer han umiddelbart:

– Blåtanga! Det er det hellige verktøyet. Til alt fra å klippe til å avisolere.

Han forteller også om en spesiell opplevelse: et prosjekt i Ålesund hvor firmaet hans ble valgt til tross for lang reisevei. – De vet hva de får. Vi trenger ikke så mye forklaring – vi leverer, og de stoler på oss.

Akkurat det handler mye av hans yrkesfilosofi om: tillit.

– Mange har blitt lurt av håndverkere. Min jobb er å skape trygghet. Da kommer smilene naturlig.

Sajjad er tydelig rørt over å ha blitt finalist i Norges Hyggeligste Håndverker.

– Det var en liten overraskelse, men utrolig hyggelig. Jeg har fulgt med på kåringen lenge, og det er bra for bransjen at man løfter fram de gode historiene og de hyggelige folka.

Og om du spør de rundt ham – kundene, kollegaene og familien – så vil de si det samme: Sajjad er ikke bare en dyktig håndverker. Han er et medmenneske med god arbeidsmoral, tydelige mål og alltid et smil på lur.

Sepehr er tydelig på hva som driver ham i jobben: folkene. Foto: Norges Hyggeligste
Sepehr er tydelig på hva som driver ham i jobben: folkene. Foto: Norges Hyggeligste

Sepehr Bigdeli, Lefdal Installasjon AS

Sepehr Bigdeli har gått gradene fra lærling til anleggsleder i Lefdal Installasjon. Med et brennende engasjement for både faget og menneskene rundt seg, har han blitt en leder som setter trivsel, mestring og lagånd i førersetet. Han beskriver seg selv som nysgjerrig, allsidig og opptatt av å ha god kjemi med kollegaer og kunder på jobb.

– Mestring gir trivsel, og trivsel gir resultater. Det er sånn jeg tenker, sier Sepehr Bigdeli.

Han vokste opp på Bogerud i Oslo, og etter noen år borte fra nabolaget er han nå tilbake – i egen bolig og med beina godt plantet både hjemme og på jobb. Sepehr Bigdeli (29) jobber i dag som anleggsleder hos Lefdal Installasjon, der han startet som lærling for over ti år siden.

– Jeg startet som lærling, ble montør, så bas og nå anleggsleder. Jeg har gått gradene her, og det er jeg stolt av. Lefdal er et sted jeg virkelig trives, og det er det mange som gjør. Det sier vel litt om arbeidsmiljøet!

Sepehr er tydelig på hva som driver ham i jobben: folkene.

– Jeg elsker faget, men det er samholdet, det sosiale og det å se folk lykkes som virkelig motiverer meg. Når folk føler mestring, da trives de – og da lærer de også fort.

Han beskriver seg selv som en leder med lav terskel og høy tilstedeværelse.

– Jeg sier alltid hei, slår av en prat og forsøker å gjøre det trygt å spørre. Jeg tror på å være raus – klag én gang, ros to ganger. Det skaper motivasjon. Hos Lefdal tar han hvert år ansvar for å følge opp lærlingene i forkant av fagprøven, og han er glad for at bedriften legger til rette for det.

Når arbeidsbuksa er hengt på knaggen, finner Sepehr roen på mange ulike måter.

– Jeg har mange prosjekter! Jeg trener, leser bøker, og akkurat nå maler jeg portretter – men før det var det fisking. Jeg liker å prøve nye ting, men jeg er opptatt av å fullføre.

Han beskriver seg selv som nysgjerrig og allsidig – en som vet litt om mye.

– Mange blir overraska over hvor mye rart jeg kan litt om. Jeg er litt god i alt, kan du si!

En fun fact? Jo, han var faktisk med i en NRK-serie om brannvesenet som barn, selv om han ikke helt husker navnet.

På spørsmålet om hvorfor han ble elektriker, lyser Sepehr opp:

– Jeg elsker å bygge ting og se at det lyser. Det gir en helt spesiell følelse. Det er faktisk litt kunst. Du jobber med hendene, ser resultatet – og det gjør folk glade. Det gir meg motivasjon.

Selv kaller han seg en aktiv og kreativ type, og favorittverktøyet?

– Blåtanga! Den bruker vi til å avisolere kabler med. Det er rett og slett verktøyet jeg ikke kan klare meg uten.

Finale 23. august

Finlistfasen varer fra 27. mai til 22. august. Tidligere stemmer nullstilles og du kan nå å stemme på de nevnte tre finalistene.

På finalekåringen 23. august kårer juryen åtte kategorivinnerne, og blant disse kåres til slutt en hovedvinner som får den gjeveste tittelen Norges Hyggeligste Håndverker.

Kilde: Norges Hyggeligste Håndverker