I tillegg til Hammerfest, favner nedslagsfeltet Seiland, Sørøya og de utenforliggende øyene, samt nesten til Alta. Det vil si 1,5 – 2 timers kjøretur i omkrets fra tilholdsstedet i Strandgata i byen.
- Vil forvalte verdiene på beste måte
Kim André er opprinnelig Tromsø- gutt og utdannet seg innen gass- og prosessteknologi ved UiT. Men han fant snart ut at det var innen elektro- og automasjon han hadde sin forkjærlighet, og gjennomførte en bachelor til elektroingeniør med fordypning elkraft ved NTNU i Gjøvik ved siden av fulltidsstilling.
I juni 2013 gikk ferden til Hammerfest og sommerjobb som elektriker på Hammerfest sykehus. Deretter ble Bravida neste stopp, etterfulgt av åtte års ansettelse som ingeniør ved Finnmarkssykehuset.
- Jeg begynte å jobbe for H.Blix i 2018, og ble leid ut ett år til Apply. Der satt jeg med vedlikeholdsplanlegging for de som skulle jobbe offshore på Goliat-plattformen.
De siste drøye fire og et halvt årene har han han hatt stilling som prosjektleder innenfor elektroinstallasjoner for H.Blix, inntil han nylig etterfulgte Hanne Blix (4. generasjon av gründeren) i daglig leder-stolen i bedriften.
- Å skulle lede en så tradisjonsrik og suksessrik bedrift, er utrolig spennende. Samtidig er jeg ydmyk i forhold til oppgaven, og har ingen ambisjoner om å endre på verdiene familiebedriften har vært tuftet på gjennom alle år. Vi skal ikke nødvendigvis være størst, men vi skal være best gjennom kompetanse og kvalitet på det vi tilbyr.
- En del av visjonen til H.Blix, er at kunder skal ringe dem fordi de er fornøyde med det de gjør. Det fokuset og den familiearven ønsker jeg å forvalte og videreføre.
Utfordring å rekruttere
Selv om selskapet ikke skal vokse for enhver pris, legger ikke Kim André skjul på at de hadde hatt langt flere ansatte dersom de hadde fått tak i egnede fagarbeidere.
- Ja, en av våre største utfordringer for videre vekst, er at vi ikke får tak i folk. Derfor har vi satt stort fokus på rekrutteringsarbeidet, og vi har mye spennende på gang. Vi samarbeider med andre elektrofirmaer i kommunen, det er etablert et elektroforum og vi skal sammen jobbe med å rekruttere til faget gjennom reklamevideoer og messer. Vi skal også besøke alle trinnene på ungdomsskolene for å forsøke overbevise elevene om at de bør velge yrkesfag.
De jobber også med å få med Equinor i elektroforumet, forteller han.
- Equinor ønsker også å få inn flere i yrket, og virker veldig positive til et samarbeid. Så vi er flere bedrifter som jobber for felles markedsføring og et tettere samarbeid - og kanskje lage en lærlingepool og/eller andre tiltak for å utdanne flere automatikere og elektrikere.
Samarbeid med Apply
H. Blix er også en av de aller første elektrobedriftene som inngår samarbeid med Apply for å bedre tilsiget av fagarbeidere. Apply tilbyr en rekke tjenester som dekker drift, vedlikehold og modifikasjoner av olje- og gassproduksjonsanlegg på norsk kontinentalsokkel.
- Det innebærer at Moreld Apply Hammerfest bruker sitt store apparat og kjente navn til å bidra til at vi får inn flere lærekandidater, mens vi tar oss av opplæringen og fordeler kostnadene mellom de to selskapene.
- Når lærlingeløpet nærmer seg slutten, kan vi friste med at lærlingene også får en mulighet til å tilegne seg offshorepapirene for å kunne jobbe ute. Det er ikke så mange andre steder at lærlinger både får offshore- og landkompetanse i ett og samme utdanningsløp.
- Fordelene for oss er at vi får flere potensielle kandidater og slipper å sitte med alle kostnadene og hele risikoen.
- Du frykter ikke at det vil bli en dragkamp om de beste lærlingene, og at dere vil tape den for en så stor aktør?
- Nei, så langt føler vi har en god dialog, hvor begge parter er innforstått med at vi er avhengig av hverandre for å lykkes. Og lærlingene har ulike interesser, det er ikke alle som ønsker å jobbe offshore.
Han legger imidlertid ikke skjul på at mange lar seg friste av gode betingelser i offshorenæringen, som bidrar til en betydelig lekkasje av fagkompetanse. Ikke minst til store, statlige aktører som Equinor.
- Vi er selvsagt glede for at vi har den næringen her, som bidrar til masse arbeidsplasser og inntekter til kommunen. Men samtidig har vi innsett at vi må forbedre samarbeidet om arbeidskraften. Vi må også ha arbeidskraft for å kunne levere tjenester til dem.
Vanskelig å fylle opp elektroklassene
Den største utfordringen for å bedre situasjonen, ligger først og fremst i å fylle plassene på videregående innen elektro.
- På det kullet som utdannes nå, er det kun åtte elektroelever, og i følge lærerne er det bare fem av disse som har sagt at de vil prøve seg i yrket.
- Da sier det seg selv at det blir kamp om å få tak i dem. Vi skulle gjerne tatt inn flere enn de fem vi tok inn i høst, men det var ikke mulig. Her har hele bransjen en stor jobb å gjøre.
- Hvordan er kvinneandelen i bransjen i Troms og Finnmark?
- Jeg føler at interessen og andelen kvinner er høyere her enn sørover, selv om antallet totalt er lavt. Vi har én jente av våre fem lærlinger, og vi har en kvinnelig montør. I tillegg har vi «mistet» en jente til Equinor, men som fortsatt er i faget.
Vil utvide tjenestespekteret
H. Blix tilbyr tjenester innenfor områdene elektroinstallasjon, automasjon, brannalarmanlegg, nødlysanlegg, tyveri – og skallsikring og tele og data. Kundemassen befinner seg primært innenfor industrisektoren, inklusiv rammeavtaler og store kontrakter med AF, som leverer tjenester til Equinor på Melkøya.
- Jeg har begynt å se på områder som skipselektro og oppdrettsnæringen, som nok blir en del av satsingen vår framover. Der ligger det et stort potensial.
At bedriften også er blitt forespurt i forbindelse med den omstridte 420 volts kraftlinja som skal forsyne Melkøya med strøm innen 2028, gir også spennende muligheter.
- Det er et kjempeoppdrag for oss, men det betinger at vi klarer å få tak i mannskap som er villig til å være her oppe.
90-årsjubileum neste år
Alt i alt ser H. Blix sin nye daglige leder veldig positivt på framtiden, og gleder seg over den muligheten han har fått til å utvikle bedriften videre.
- Jeg ønsker å bidra til at selskapet har god grunn til å markere 90-årsjubileet på en verdig måte neste år. Det er en begivenhet som er verdt å investere i.
- For ikke å snakke om når vi runder 100 år i 2034!