Solskifer AS har base på Jømna, sør for Elverum. Der disponerer selskapet 1200 m2 produksjonslokaler som tidligere tilhørte Bjølset campingvogner. Med andre ord viderefører de produksjon av norsk kvalitet og design på øverste nivå.
- Vi har brukt de siste årene til å utvikle en solcellemodeller beregnet på tak. Solskifer på taket gir en høyglans effekt og en høy utnyttelse av takarealet. Vi tilpasser elementene til taket for maksimal energiproduksjon, forteller salgs- og markedssjefen.
Forskningsrådet har støttet utviklingsarbeidet med rundt 10 millioner kroner.
- Samme metode kan brukes til å integrere solceller i alle bygningsflater, og vi står nå foran en stor ekspansjon. Vi er ikke billigst på pris, men kundene får et produkt som er utviklet og produsert i Norge for det nordiske markedet.
Har vokst til 12 ansatte, og ambisjonen er tydelig: Å bli Nordens raskeste, mest stabile og mest fleksible modulprodusent!
- Min store drøm, er å kunne kle alle kornsiloer med solcellepaneler. Der ligger det en stor mulighet til gjøre dem visuelt innbydende, men først og fremst gjøre dem til lokale kraftverk!
Tåler mye juling
Bakgrunnen for etableringen av Solskifer, er at eierne mente at volumproduksjon av kinesiske paneler var både dårlige og mindre pene, og som vil resultere i en flom av krevende vedlikehold og reklamasjon. Den norske modulen er laget av 2 x 4mm herdet glass laminert sammen, som gir den stor styrke. Etter at taket er lagt, kan du både gå og hoppe på det uten at panelene tar skade.
Selv om de ennå er i en tidlig profileringsfase mot markedet, har selskapet allerede flere prestisjeleveringer på referanselisten. Blant annet har Multiconsult bestilt paneler til bruk på sydpolen, og nylig signerte selskapet en avtale med næringslivsaktører på Færøyene. Nå skal de gjøre en pilot sammen med Spilka på en bygning i Ålesund, forteller daglig leder Bengt Arne Storsveen til Investornytt. – Dette er en ny type paneler som lamineres med steinkompositt og glass med helt skjult mekanisk innfesting. SINTEF bistår med kalkulering av eksisterende festesystem.
- Må ha mer forutsigbarhet
Selv om produktene nå har inntatt markedet, mener salg- og markedssjef Kine Huseby Brumoen at de offentlige forutsetningene og rammebetingelsene ikke er på plass for at det store potensialet for solenergi blir utløst.
- Det er litt for mye uforutsigbarhet for sluttkunde, som gjør at mange kvier seg – eller dropper - å ta en stor investering i solceller. Det handler om manglende intensiver og støtteordninger fra myndighetene, og ikke minst usikkerheten som er skapt rundt skattlegging av salg av overskuddsstrøm fra eget bygg. Vi trenger bedre tilrettelegging for at den store mengden skal omfavne solceller, og med det bidra i det grønne skiftet og det varslede energiunderskuddet.