Regjeringens forslag til statsbudsjett mangler en tydelig ambisjon for å ta ut potensialet ENØK og solkraft har for at vi skal greie å gjennomføre det grønne skiftet. I budsjettforslaget handler regjeringen på tvers av anbefalingene til Det internasjonale Energibyrået, EU, Energikommisjonen, miljøbevegelsen, forbrukerorganisasjonene, samt et samlet arbeidsliv bestående av LO og NHO og deres tilhørende landsforeninger og fagforbund.
- De forslagene som kommer i budsjettet er ikke kraftfulle nok om vi virkelig ønsker å unngå et kraftunderskudd. Nå må vi sette vår lit til at SV klarer å flytte regjeringen i riktig retning i de kommende budsjettforhandlingene, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.
Dette foreslår regjeringen:
* Regjeringen forslår å øke satsningen på energieffektivisering og energiomlegging gjennom Enova med 180 millioner.
* Tilskuddsordningen for energitiltak i kommunale bygg på 300 millioner videreføres.
I tillegg foreslår regjeringen at bevilgningene til NVE, Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Husbanken økes med til sammen 15 millioner kroner for å styrke arbeidet med energieffektivisering.
* Regjeringa foreslår for øvrig å øke bevilgningene til energimyndighetene med 140 millioner kroner, noe som vil kunne gi opp mot 80 nye stillinger.
- Det er bra at forvaltningen styrkes. Vi mener NVE må tillegges flere oppgaver som nasjonal ENØK-koordinator, og det haster med å få en ny revisjon av de snart sju år gamle energikravene i byggteknisk forskrift. Nå kommer endelig bevilgningen som gjør dette mulig.
Samtidig er Strandskog skuffet over ambisjonsnivået som regjeringen har lagt seg på når det gjelder støtte til energieffektivisering og smarte energiløsninger i husholdninger og yrkesbygg.
- Bevilgningen på 180 millioner riktignok et skritt i riktig retning, men gitt alvoret i energisituasjonen er dette for småpenger å regne, fortviler Strandskog.
At regjeringa vil øke bevilgningene til energimyndighetene med 140 millioner kroner, noe som vil kunne gi opp mot 80 nye stillinger, blir positivt mottatt av elektronæringen.
-Endelig øker vi kapasiteten hos de som behandler konsesjonssøknader for nye nettinvesteringer og fornybar kraftproduksjon. Vi har sju år på å skaffe til veie nær 60 TWh elektrisitet til klimatiltak og grønn omstilling i Norge, og da er det viktig at vi fjerner den flaksehalsen som saksbehandlingen i dag representerer.
Bør fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften
- Den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften burde vært fjernet i sin helhet. Den ekstra arbeidsgiveravgiften er skadelig for omstillingen av næringslivet og bør raskt fjernes, sier Strandskog.
Regjeringen starter utfasing av den midlertidige ekstra arbeidsgiveravgiften ved å heve innslagspunktet fra 750 000 til 850 000 kroner.