– Det er mange standarder i 50000-familien, det finnes et mylder av veiledere som støtter opp under energiledelse. En som er relativt ny er en standard som heter 50005. Det er en veileder for små og mellomstore bedrifter, som fokuserer på stegvis innføring av energiledelse. Det er en veileder som kan brukes til å gjøre egenvurdering til hvordan du ligger an i forhold til kravene i standard for energiledelse ISO 50001, sier Helgerud til VVS-forum.
Hovedmodellen i veilederen består 12 kjerneelementer som anses som suksesskriterier innenfor energiledelse.
De 12 er følgende:
1. Organisasjonens kontekst
2. Lederskap
3. Ressurser
4. Energikartlegging
5. Energiytelsesindikatorer og basislinjer for energi
6. Mål, energidelmål og handlingsplaner
7. Kompetanse og bevissthet
8. Drift og vedlikehold
9. Anskaffelse og utforming
10. Prosess for kommunikasjon og kontroll av dokumentert informasjon
11. Overvåking, måling, analyse og evaluering av energiytelse
12. Ledelsens gjennomgåelse og forbedring
Egenvurdering av styrker og svakheter
Verktøyet kan brukes til en egenvurdering av sterke sider og forbedringspotensial, etablering av ambisjonsnivå (modenhetsnivå) for energiledelse, gi veiledning for stegvis implementering av energiledelse, måling av prestasjonsforbedring over tid i egen bedrift, samt sammenligning av prestasjonsnivå med andre bedrifter (såkalt benchmarking).
– Noe av hovedproblemet er akkurat det jeg har opplevd i løpet av alle de 30 årene jeg har jobbet med dette: Det blir en ad-hoc-tilnærming til energi, det blir for mye av og på. Nå står energi høyt på dagsorden på grunn av høye energipriser, det kommer til å være fokus på dette en periode. Hvis man ikke jobber målrettet og strukturert over tid, vil oppmerksomheten falle. Aktørene må ha energi på dagsorden i hverdagen, hele året, uttalte Helgerud i en tidligere artikkel i VVS-forum.
Se hele artikkelen her:
https://www.elektro247.no/norsk-energi-vi-maa-ta-energieffektivisering-paa-alvor-hele-aaret.6587919-569389.html
PUNKT 4. ENERGIKARTLEGGING
Nivå 2:
Nivå 3:
Nivå 4:
– Det er verdt å merke seg at oppnåelse av et bestemt nivå krever at alle kriterier på et lavere nivå er blitt oppfylt. Ressurser, som penger, tid, personale/kompetanse, bør avklares før ambisjonsnivået etableres. Etabler så en prosjektplan godkjent av øverste ledelse, anbefaler Hans Even Helgerud som bruker mye tid på kurs og foredrag innen fagområdet energiledelse.