Enova støttet i 2022 6.400 teknologiprosjekter i næringslivet og 15.000 tiltak i husholdningene, med til sammen 5,7 milliarder kroner. Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova, har sett hvordan markedet har endret seg og skapt nye muligheter for elektrikere.
– Vi jobber med klimaomstillingen og reduksjon av klimagassutslipp, noe som i stor grad handler om elektrifisering av energibruk som tidligere var basert på fossilt brensel. Det kan være alt fra støtte til landstrøm for skip eller ladestasjoner for lastebiler til løsninger for elektrisk drift av maskiner på byggeplasser. Det er veldig mye jobb for elektrobransjen i nesten alt vi driver med, sier Tor Brekke.
Saken fortsetter under bildet:
Tore Brekke, Seniorrådgiver i Enova, ser at kompetansebehovet for elektrikerne vil komme til å endre seg fremover.
Smart styring og lagring
Enova har de siste årene blant annet jobbet med støtteordninger for pris- og effektstyrt energilagring, også kalt smart strømstyring.
– Smart strømstyring er et nytt produkt for elektrobransjen og vi har hatt en god dialog med NELFO og andre aktører for å bidra til kompetansebygging. Dette handler om styringsteknologi som gjør at boligen kjøper strøm når den er billig og lagrer energi i en varmtvannstank, et betonggulv eller på et elbilbatteri. Der har vi sett en god markedsutvikling som har skapt mye jobb for elektrobransjen.
Hvordan er kompetansenivået på slik teknologi blant elektrikere?
– Vi har sett en god kompetanseutvikling i bransjen, blant annet gjennom webinar og kursing. Vi holder ikke egne kurs, men samarbeider med bransjeorganisasjoner og deltar i webinar og podcaster for å dele kunnskap om våre tilskuddsordninger.
– I begynnelsen var det mange elektrikere som søkte støtte for strømstyring og solceller på egen bolig. Det handlet nok både om tekniske interesse og ønsket om å lære seg å installere og bruke ny teknologi også på jobben. Vi ser allikevel at ikke alle tiltakene det ble søkt om tilskudd til har vært prosjektert slik de burde vært.
Brekke forteller at solcelleanlegg har hatt en ekstrem vekst fra opptil 1500 søknader i 2021 til 10 000 søknader i 2023.
– Solcelleanlegg har vært på markedet i mange år, men har blitt stadig mer populært med årene. Det å få solcelleanlegget til å spille sammen med styringsteknologi er viktig. Kombinasjonen av solcelleanlegg og lagring bedrer lønnsomheten på installasjonen, og er bedre for det norske kraftsystemet. En slik løsning reduserer transporten av energi og man slipper overføringstap og unødvendig belastning på nettet, sier han.
Støtter oppgradering av gammel styring
Han forteller at lønnsomheten blir bedre med smart styring, men at det fortsatt er mye gammel teknologi som må oppgraderes.
– Smartstyring etter strømpris er fortsatt en begynnende trend som blant annet henger sammen med utbredelsen av elbiler. I forlengelsen av utrullingen av AMS i 2019 ser vi en økende interesse for utstyr som lader elbilen smartere. Smartlading av elbil er ganske vanlig siden elbiler er teknologisk avansert og tilpasset et smart strømnett. Det gjør det relativt enkelt å sette opp smart lading av en elbil.
– Om du ser på eldre teknologi som varmtvannsberedere og gulvvarme er de ofte ikke forberedt til å bruke smart styring. Derfor gir vi tilskudd til å etablere ny styring, enten gjennom støtte til å bytte ut styringen av en varmtvannstank eller gulvvarme og koble det opp mot en styringstjeneste eller til å velge en smart varmtvannstank når du skal kjøpe en ny varmtvannsbereder, sier han.
Flere tilbydere
Brekke forteller at Enova måler antallet unike leverandører basert på informasjon fra husholdningene som mottar støtten.
– Vi ser at det er et økende antall virksomheter som leverer løsningene som Enova støtter og en økning av antallet produsenter og importører høyere i verdikjeden. Det har vært en sterk teknologiutvikling innen smart styring de siste årene. ELKO, en viktig tilbyder til elektrobransjen, har blant annet lansert en egen smartstyring som er tilpasset støttesystemet til Enova.
– I årene som kommer tror jeg elektrobransjen vil jobbe mer med energistyring, og mindre med direkte oppvarming fra varmekabler eller panelovner. Det vil føre til at kompetansebehovet endres. Store deler av samfunnet skal erstatte fossil energibruk med elektrisitet og da må man bort fra direkte oppvarming og over til varmepumper og fjernvarme for å frigjøre elektrisitet som heller kan brukes til transport og industri.
– Som utdannet elektriker og tidligere elektroinstallatør synes jeg det er spennende å jobbe med støtteordninger til elektrifiseringen, avslutter Brekke.
Her man finne ytterligere informasjon om støtteordninger og hvordan man søker