For å gripe fatt i dette har NEKs standardiseringskomite NK 64 utarbeidet en rapport som heter NEK TR 402 – Systemjording i TN installasjoner. Rapporten tar for seg utfordringene med flere strømkilder i TN installasjoner, og gir veiledning til hvordan man kan løse det.
Rapporten tar for seg utfordringene man får når man tilkobler mer enn en strømkilde i TN-installasjoner.
Hvilke utfordringer tar NEK TR 402 opp
«Hovedhensikten er at vi vil unngå elektromagnetisk støy i TN installasjonen og sikre at vi ikke har sirkulerende strømmer som selvfølgelig er veldig viktig for å unngå støyproblematikk.
Videre ønsker man å unngå at det går driftsstrømmer i ledere for beskyttelsesformål, unngå at det oppstår mulighet for driftsstrømmer i funksjonsjordledere, og å unngå at det går parallelle strømbaner i forskjellige nøytralledere tilbake til de forskjellige strømforsyningene.
Det er også svært viktig at man sikrer en entydig håndtering av krav til frakobling slik at man ivaretar elsikkerhet og gjør livet litt lettere for installatørene.
Det kan være en overraskelse at det aldri har vært krav til å frakoble nøytralleder i hovedtavlen til en forbruker. Det har jo vært tradisjon i Norge at man kommer inn med en PEN-leder, altså et TNC-system – og så splitter man PE og N-leder i fordelingen og går gjennom bryteren med N-lederen og utenom bryteren med PE-lederen (jordleder) til jordskinnen.
Kravet er at alle kurser/belastninger skal kunne frakobles fra alle spenningsførende ledere i tilførselen. Når man da har tre faseledere og PEN-leder inn, så har man kun 3 spenningsførende ledere inn. Det er heller ikke noe krav til at en N-leder som etableres inne i et utstyr skal kunne frakobles. Et sikringsskap, en tavle og fordeling er faktisk et elektrisk utstyr.»