Elkonor er den første aktøren i elektrobransjen som tar grep for å bli en aktiv karbonfjerner, gjennom samarbeid med Down to Earth – et ungt norsk selskap som tilbyr sporbar lagring av CO2 i form av biokull. I Elkonors tilfelle, blir biokullet plassert hos lokale bønder og bidrar til langsiktig jordforbedring og klimatilpasning uten selv å brytes ned. Elkonors klimatiltak blir et bidrag til fremtidig matsikkerhet i nærområdet, og er samtidig med på å sette standarden for en ny type ledelse i klimakampen.

- Et naturlig steg på veien i vår ambisjon om å bli klimanøytrale, sier Elkonors daglige leder Baard-Espen Hansen.

Som et bevis og et symbol på medlemsbedriftenes bidrag, har alle fått tilsendt et glass inneholdende karbon tilsvarende 120 gram CO2. Glasset har også en QR kode på etiketten, som beskriver resultatet og samarbeidet. Dermed kan alle medlemsbedriftene se at deres bidrag faktisk får en umiddelbar effekt. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Alle medlemsbedriftenes i Elkonor har fått tilsendt et glass inneholdende karbon tilsvarende 120 gram CO2. 

På besøk hos biokullprodusent

Elektro 24-7 var med da Elkonor nylig var på besøk hos biokullprodusent OBIO på Rudshøgda, samt hos bonde Synnøve Knivsland. Bondegården på Nes er en av flere som lagrer biokullet for Elkonor, der det benyttes som en del av driften med skotsk høylandsfe.

Biokullet går inn i den såkalt tallen – en komprimert blanding av halm og kumøkk – i leskurene på bondegården. Tallen blir tatt ut etter innefôringssesongen og spredd som gjødsel på jordene.

- Biokull i tallen vil øke næringsinnholdet, samtidig som det bidrar til mer effektiv kompostering og mindre flytende væske på grunn av porøsheten, forklarer Tveit Benestad. - Det gir mye overflate og luft for mikroliv og mikroorganismer,  som er med og stimulerer den prosessen. Og det får også en effekt for biokullets del som jordforbedringsprodukt. Grunnen til at biokullet er bra i bakken, er ikke at karbonet brytes ned; at det er næring i seg selv, men det er strukturen i kullet som lades med gjødsel og vann etc, og legges ut på jordet. Når det da havner i jorda, så får det en fordrøyd effekt av næringen som den blir mettet med i talla. Dermed vil det ligge lenger, og det mikrolivet som da er blitt etablert i biokullet, vil også vedvare i jorda.

- Tallen med biokull skal brukes på en eng med mye sandjord. Her vil evnen til å holde på vann og næring gi jorda det den trenger for å bli fruktbar, supplerer Knivsland. 

Skal fjerne 50 tonn CO2 i 2024

Elkonors bærekraft- og avtaleansvarlig Simon Liven Dutheil, gleder seg over det han beskriver som et svært godt samspill som handler om å ta CO2 ut av lufta og stabilisere det i biokull som kan lagres på et sted de får et forhold til. På den måten blir tiltaket veldig konkret.

- Vi ønsker å ligge langt fremme i forhold til konkurrentene våre, også når det gjelder bærekraft. Derfor jobber vi både med interne prosesser og med klimakompenseringstiltakfor å kunne nå klimamålene. Derfor har vi, på vegne av Ekonors medlemsbedrifter, inngått denne avtalen med Down to Earth.Jeg håper at også flere andre ser verdien i dette – både innenfor elektro og øvrige fag i byggebransjen – og kommer etter.

- Å få et innblikk i hele prosessen fra bioavfall til jordforbedringsprodukt og de effekten det har ved bokstavelig talt få lov å spa litt i møkka, er utrolig morsomt!

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Elkonors bærekraft- og avtaleansvarlig Simon Liven Dutheil, og daglige leder Baard-Espen Hansen, ønsker med sitt engasjement å være en elektrikerkjede som går foran i klima- og miljøarbeidet i Norge.

Målet for 2024, er å fjerne 50 tonn CO2. Der et betydelig kjøp i både norsk og International sammenheng, i hvert fall med denne modellen her, påpeker han.

- Det som skiller Down to Earth fra andre som jobber med fjerning av CO2, er at selv om klimaeffekten er verifisert også hos andre, har vi her muligheten til å spore karbonet fra start til slutt.

Elkonors daglige leder Baard-Espen Hansen, framhever også at dette klimatiltaket både er veldig synlig, konkret og sporbart.  

- Det er ikke som å kjøpe en klimakvote, hvor du bare betaler en sum penger uten å vite hva som skjer eller ikke skjer i etterkant. Her ser du resultatet umiddelbart, både i forhold til å fange karbonet og hvordan biokullet benyttes. Det er jo dødskult!

-  Vi har ikke tid til å betale for ting som ikke virker,  derfor handler det for oss om å bidra med noe som er håndgripelig og at folk ser at det har en effekt. 

Driver nybrottsarbeid

Det var i 2021 den tidligere presten i Kristen idrettskontakt (KRIK) Bjørnulf Tveit Benestad fikk ånden over seg til å bidra mer aktivt i kampen mot klimaendringene. Sammen med Jesper B. Lemming startet han Norsk Karbonlagring. Gründerne skapte en tjeneste som gjør at kundene kan utligne egne klimautslipp gjennom karbonlagring med biokull fra flis, som igjen kan bidra til jordforbedring. Slik kan CO2 lagres i jordsmonnet i stedet for å gå ut i lufta - et klimakutt på en konkret og målbar måte. Tjenesten selges inn til bedrifter, som igjen kan bruke den overfor sluttkunder.

- Vi så at det i biokull fantes en klimateknologi som er både verifisert og sertifisert. Men samtidig manglet business-modellen som kan gjøre det til et klimatiltak som monner. Man har låst biokullet til å være landbrukets klimatiltak og forventet at bonden skal være den som finansierer og betaler det. Mens vi tenker at dette er så mye håndfast og verdifullt for klima og kunder, da karbon og CO2 er helt uavhengig av hvem som betaler det. Og det er jo gjerne bedrift som leder an i det grønne skiftet. Så da satte vi i gang.  

- Konseptet vårt er at vi tilbyr en tjeneste som binder sammen våre kunder med produsent av biokull og med bonden, som blir karbonlagrer.  Så utformer vi klimasertifikater og dokumentasjon og sørger for at prosessen går ordentlig for seg.

Kundene bestiller rett og slett et antall tonn CO2 fjernet, og så sørger Down to Earth for at det produseres hos en biokullprodusent, så det kan transporteres og lagres. Obio AS har produsert biokull av høy kvalitet i Norges første kommersielle pyrolysefabrikk siden januar i 2021.  OBIOkull inneholder over 90 % rent karbon med en poreoverflate på 420 m2 per gram. OBIOkull er karbonmolekylene gjennompyrolysert og tett bundet til hverandre. OBIOkull er derfor inert og brytes ikke ned over tid. Karbonet i OBIOkull vil vare i flere tusen år.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Fra venstre Einar Stuve er grunnlegger og daglig leder av OBIO, Simon Liven Dutheil, bærekraft- og avtaleansvarlig  i Elkonor, og Bjørnulf Tveit Benestad, gründer og daglig leder i Down to Earth, på produksjonsanlegget på Rudshøgda, hvor det biologiske karbonet stabiliseres ved omdanning til biokull.

- Underveis kan du følge prosessen og gjerne være med ut og sørge for lagringen. Det gjør at dette ikke bare blir en historie som er bra for klimaet, men også skaper engasjement rundt løsningen. At Ekonor innser verdien og ønsker å gå foran og være en trendsetter i klimaarbeidet, er en stor anerkjennelse av modellen vår.  

Kan gjenskapes i hele verden

- Benestad forteller at de aller fleste kundene så langt er interessert i den norske løsningen, men påpeker at modellen har et globalt potensial.

- Etter hvert som man blir kjent med biokull som klimatiltak og konsept, er det lettere å tenke at «Ok, men så lenge det er biokull, så kan vi jo også være med å finansiere prosjekter andre steder i verden.» i stedet for å kjøpe et random sertifikat fra en eller annen aktør.

- Produksjon av biokull er basert på en mange tusen år gammel teknologi, og er enkel å få til. Dermed er det mulig å koble seg opp med produsenter overalt i verden, og med det også kunder overalt i verden, og lage denne her typen historier. Så ideen på sikt, er at den modellen vi lager nå, kan spres og tas i bruk uavhengig av landegrenser.

Om vi skal ha mulighet til å holde oss innenfor Parisavtalen om at verdens klimagassutslipp blir netto-null innen 2050, så må det i følge FN fjernes 10 milliarder tonn CO2 hvert år.

- Det betyr det at da må vi ha alt av bedriftene og modellene og tankekraften rettet mot hvordan det skal skje. Det skal kuttes utslipp og omlegges energi, som er en viktig del av klimaarbeidet. Vi skal ikke være en erstatning for det grønne skiftet, men man må ha to tanker i hodet samtidig. Bedriftene skal redusere egne utslipp så mye de klarer, og det som blir igjen må de betale for å fjerne på en troverdig måte. Det er der vi kommer inn i bildet! 

Her ser vi Simon Liven Dutheil, og Baard-Espen Hansen spre biokull på gården i Nes.