– Derfor har vi svært stort fokus på en rekke områder som handler om å redusere klimaavtrykket mest mulig både hos oss selv og våre partnere. Ingen skal slå oss på bærekraft, understreker han.
– Ja, det var fint å komme til et selskap hvor fokuset på mennesker og miljø er godt innarbeidet. SG Armaturen ønsker å bidra til et samfunn som tar dette på alvor, og jobber hardt for å skape langsiktige verdier. Helt siden starten i 1990 har vi lagt vekt på å skape en trygg, inkluderende og utviklende arbeidsplass for alle arbeidstakere. SG hadde også tatt beslutningen om å bygge solceller på bygget her lenge før jeg startet. Solcelleanlegget produserer i underkant av 700 000 kWh, som nesten dekker det de forbruker av energi på hovedkontoret i løpet av året. Vi har også besluttet å installere solceller på fabrikken vår i Kina, både på en ny fabrikk som vi bygger nå, og på den eksisterende bygningen vår i Kina.
– Mitt oppdrag er å videreutvikle bærekraftarbeidet, koordinere og strukturere det. I tillegg er det viktig å formidle det vi gjør til omverden, fordi bærekraft og et godt klimaregnskap gir et stadig større konkurransefortrinn i marked. Her gjøres det mye bra arbeid på dette området, som mange utenfor organisasjonen sikkert ikke kjenner til.
Da Skare startet hos SG, var det fokus på grønnvaskingsplakaten i næringslivet. Et naturlig tema å gripe fatt i, forteller han.
– Da jeg luftet dette for ledelsen, var det tommel opp. En «nobrainer» de signerte på umiddelbart.
Også miljødeklarasjoner på produktene – altså EPD-er – er et område de legger mye ressurser i.
– Det er viktig å måle og vise hva som er miljøfotavtrykket på det vi leverer. Gode valg tas basert på god informasjon, derfor har vi høy prioritet på å lage livssyklusanalyser på alle produkter. På den måten kan vi jobbe kontinuerlig med økt energieffektivitet og redusert materialforbruk, både for produkter og emballasje. Vi går helt klart i riktig retning.
Satser på human kapital
Skare understreker at selv om de har klare strategier rundt klima og miljø, så hjelper det ingen ting om det ikke omsettes i praksis. Han trekker derfor fram engasjementet til de ansatte – menneskene – som hovedårsaken til at de lykkes.
– Vi opererer med noe som heter «Passion for Lighting», men jeg synes også det er utrolig mange bevis for at vi har «Passion for People». For når du ser det engasjementet som skapes rundt produktutvikling, når du ser det engasjementet til de på lageret og på kontoret når det gjelder å tilegne seg fagkompetanse osv, er jeg ikke i tvil om at vi har de beste folkene. Det sier mye om SG som legger til rette for sine ansatte, men det sier også mye om de ansatte som faktisk bruker fritiden for å videreutdanne seg.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: - De EPD-dataene vi har, putter vi nå inn i en maskinlæringsmodell. Den predikerer miljøfotavtrykket for de andre produktene med ganske stor sannsynlighet. Og ut fra noen tester vi har gjort, er treffsikkerheten stor. Vi ser stor nytte av å bruke teknologi til dette arbeidet, sier Audun Skare.
Helt siden starten i 1990 har SG Armaturen lagt vekt på å skape en trygg, inkluderende og utviklende arbeidsplass for alle arbeidstakere. Selskapet etterstreber etisk handel, rettferdig lønn og gode arbeidsbetingelser gjennom hele verdikjeden. I tillegg investerer de en del av overskuddet i humanitære prosjekter over hele verden, og er med på å gi mennesker helsehjelp, utdanning og muligheter.
Bærekraft har en kostnad
Salgsdirektør Erik Nordermoen påpeker at bærekraft ofte har en kostnad, og at det blir et spørsmål om hvem som skal bære den. Han trekker fram følgende eksempel:
– Om vi for eksempel begynner med resirkulerbart plastmateriale, og det viser seg å være 5% dyrere å produsere. Skal vi da legge på prisen 5% og tape salg, som definitivt ikke er god butikk. Det er viktig at vi må tenke kommersielt og passe på å finne en balanse. Vi investerer i god informasjon og legger til rette for at både vi og kundene kan å ta gode valg.
- Vi er derfor veldig bevisste på å begynne å produsere i resirkulerte materialer nå, men må samtidig passe på at vi treffer markedet med konkurransedyktige priser, så vi samtidig holder volumet intakt. En vil nok fremover kunne se noe større vilje til å velge dokumenterte bærekraftige løsninger, selv om kosten kan være noe høyere krone messig.
Vil ta en ny dreining
Skare mener dette nå er i ferd med å ta en ny drening, hvor alle store selskaper blir pålagt å kombinere finansrapportering med bærekraftsrapportering.
– Nå skal alle store selskaper i EU synliggjøre egen påvirkning på omgivelsene og hvordan omgivelsen påvirker dem. Det skal også lages en transformasjonsplan om beskriver hvordan selskapets mål de kommende årene skal oppnåes.
En av de store utfordringene nå fremover er å lage miljøregnskap, ettersom vi mangler god data. Et svar på dette er bruk av EPD-er. Slik at det blir lettere å lage et godt klimaregnskap.
– Vi er allerede i gang med å produsere EPD-er og dette er veldig verdifullt, fordi vi kan dokumentere i mye større grad enn om vi ikke hadde hatt dette. Og vi kan gjøre jobben med klimaregnskap både enklere og mer presist.
– Om en leverandør eller en grossist skal ha en leverandør for fremtiden, så skal den mest ansvarlige av dem alle hete SG, skyter Nordermoen inn. – Vi skal være en partner våre kunder og samarbeidspartnere trygt kan stole på, og også på det området bli en foretrukket leverandør.
Flere får bruk for dokumentasjonen
I tillegg til at produktene elektrikeren monterer skal både ha god kvalitet og være monteringsvennlige, er det flere ledd som er avhengig av kvalitetsdokumentasjon, sier Skare.
– Vi snakker blant annet om prosjektledere som skal lage et prosjektregnskap og miljøregnskap. Og så er det noen i ledelsen som skal lage selskapets klimaregnskap i henhold til dette nye EU-regelverket. Derfor vil kvalitetsdokumentasjon som tar hele livssyklusen til produkt bli mer og mer verdsatt.
Per i dag har SG utarbeidet EPD-er på ca. 35 % av omsetningen, og kommer til å øke dette tallet ganske raskt. Selskapet tar nå også i bruk kunstig intelligens for alvor for å estimere klimapåvirkningene på de øvrige produktene. På denne måten kan vi med stor grad av nøyaktighet lage klimaregnskap for både kundene og oss selv.
– De EPD-dataene vi har, putter vi nå inn i en maskinlæringsmodell. Den predikerer miljøfotavtrykket for de andreproduktene med ganske stor sannsynlighet. Og ut fra noen tester vi har gjort, er treffsikkerheten stor. Vi ser stor nytte av å bruke teknologi til dette arbeidet.
– Også standardisering og plattformtenking av løsninger og produkter er et område vi legger stor vekt på, som også i høy grad er bærekraft i praksis. Ingen skal slå oss på dette området!