Elhub ble etablert i innført i 2019, og er den norske kraftbransjens sentrale IT-system for distribusjon av måleverdier og behandling av markedsprosesser. Med Elhub forholder nettselskap, kraftleverandører og andre aktører i strømbransjen seg til en part, gjennom et standardisert og sikkert grensesnitt for meldingsutveksling.
Kraftleverandører og nettselskaper bruker måleverdiene fra Elhub som underlag for fakturering av strøm og nettleie til alle sluttkunder i Norge. Gjennom standardiserte grensesnitt og sikker meldingsutveksling gir Elhub markedet mulighet til å utvikle automatiserte tjenester som kan bidra til videre digitalisering og smarte løsninger.
Elhub AS er et heleid datterselskap av Statnett SF.
Seks gevinstområder
I arbeidet med rapporten er det gjennomførtintervjuer med nettselskaper, kraftleverandører, tredjeparter, myndigheter og andre, skriver Elhub på sin hjemmeside.
I arbeidet er det kategorisert Elhubs bidrag til verdi for samfunnet i seks gevinstområder:
Effektivitet: Effektiv datadistribusjon og effektivisering av prosesser gjennom økt automatisering, raskere prosessering og stordriftsfordeler. Gevinsten er i stor grad realisert.
Kvalitet: Økt datakvalitet. En sannhet som alle forholder seg til. Gevinsten er i stor grad realisert.
Konkurranse: Økt nøytralitet og bedre tilrettelegging for konkurranse og innovasjon i strømmarkedet. Gevinsten er i stor grad realisert.
Forbrukertillit: Styrking av strømkundens innsyn og rettigheter, økt sikkerhet og personvern. Gevinsten er i svært stor grad realisert.
Kunnskap: Kunnskap og grunnlag for beslutninger gjennom bruk av data til statistikk, analyse, forskning og politikkutforming. Gevinsten er til en viss grad realisert.
Energibruk: Effektiv og fleksibel energibruk og tilpasning av strømforbruk til lokal strømproduksjon. Gevinsten er til en viss grad realisert.
Stor øking i kvalitet
Intervjuobjektene forteller om en stor økning i kvaliteten på måleverdier for brukt og produsert strøm. Viktige årsaker er rapporteringskrav, lik håndtering på tvers av nettselskap og Elhubs oppfølging av feil og manglende rapportering.
Elhub har i svært stor grad bidratt til økte kunderettigheter, sikkerhet og personvern, blant annet gjennom kryptert kommunikasjon og standardisert databehandling. Aktørene mener at Elhub har styrket dette området betraktelig, sammenliknet med hvordan aktørene tidligere delte data med hverandre.
Sluttbruker har gjennom Elhub Min side mulighet til å se og dele egne data. Et hovedformål med Elhub var mer effektiv utveksling av måleverdier. Dette er i stor grad opnådd.
Elhub gjør det mulig for nye selskaper å bli nasjonale aktører. Tredjeparter peker på at flere av tjenestene som tilbys i dag ikke hadde vært mulig uten Elhub. I tillegg har Elhub lagt til rette for mer lokal kraftproduksjon gjennom etableringen av delingsløsningen for lokal produksjon og utforsker hvordan et fleksibilitetsregister kan legge til rette for at nye aktører kan bidra til å håndtere ubalanser og flaskehalser.
Flere utfordringer står i veien
Nettselskapene melder at kvaliteten på kundedata er blitt dårligere etter innføringen av Elhub. Dette skyldes feil i kundedata fra kraftleverandører og at mangel på validering gjør at slike feil slipper gjennom. Det kan for eksempel være feil i telefonnummer og epostadresser. For nettselskapene er det særlig problematisk at dette gjør det vanskelig å kontakte kundene om utkoblinger og utfall.
Nettselskapene bruker mye tid på oppfølging av feil i kundedata. Flere kraftleverandører og tredjeparter beskriver det som en utfordring at nettariffer ikke er tilgjengelige fra én kilde, men må samles sammen fra de ulike nettselskapene. Dette er særlig problematisk dersom nettleien i større grad skal brukes til å gi forbrukerne signaler om kapasiteten i strømnettet. Vanskelig tilgang på nettariffer kan stå i veien for utløse potensialet for forbrukerfleksibilitet, og er også en utfordring for forskning. Elhub har en teknisk gjeld som gjør det utfordrende å gjøre endringer, rette feil og utvikle nye funksjoner.
Flere melder om at APIene er gammeldagse og at dette utgjør en terskel for å utnytte mulighetene i Elhub. Samtidig melder flere om at Elhub-organisasjonen er raske til å reagere på behov og ønsker, tross begrensningene som følge av teknisk gjeld. En del feil i adresseinformasjon gjør det vanskelig å koble Elhub-data til eiendomsregisteret-matrikkelen.
Elhubs formål bør utvides
Videre er det konkludert følgende i rapporten som forbedrende tiltak:
Datadeling og tilrettelegging for analyse og forskning bør være en oppgave for Elhub
Elhub bør ytterligere styrke arbeidet med datakvalitet
Elhub må utarbeide en strategi for å løse opp i teknisk gjeld i parallell med utvikling av ny funksjonalitet
Nettariffer bør være tilgjengelige fra Elhub
Avtaletyper og avgifter bør være tilgjengelig fra Elhub
Lagring av Elhub-data data bør vurderes nærmere og inntil videre bør sletting stanse
Elhub bør fortsette arbeidet med å styrke strømkundenes stilling
Elhub bør legge til rette for å motta og distribuere måleverdier hyppigere
Det bør vurderes å koble Elhub-data til en nettmodell og ta inn andre dataelementer som har verdi for nettplanlegging
Elhub bør fortsette å utforske hvordan man kan legge til rette for et marked for økt forbrukerfleksibilitet
Mer samordnet rapportering gjennom Elhub bør vurderes nærmere