Katedralens tavler: Sterke kontraster preger den gjenfødte katedralen. Det middelalderske hjertet skjuler moderne teknologi som beskytter kirken fra brann og bidrar til energieffektivisering. |
Kontrasten mellom det gamle ærverdige monumentet fra middelalderen og det moderne, fremtidsrettede tekniske anlegget kunne ikke vært større.
Kjempebrannen som skadet katedralen 15. april 2019, utløste en imponerende solidaritetsbølge, som Schneider Electric ønsket å være en del av.
Katedralen fikk en donasjon fra Schneider Electric som omfatter avanserte løsninger for strømdistribusjon, -overvåking og sikkerhet, blant annet et byggautomasjonssystem som kontrollerer og optimaliserer katedralens energiforbruk.
Donasjonen omfattet også banebrytende teknologi for brannforebygging, som nyutviklede sensorer i eltavlene og intelligente styringssystemer som gjør Notre Dame bedre rustet for fremtiden.
– Vi er kjent for å ha støttet aksjoner av denne typen før. Blant annet det ærverdige nasjonalteateret Comédie Française og Princess Elisabeth-forskningsstasjonen på Dronning Mauds Land i Antarktis, poengterer Gilles Vermot Desroches, Director of Citizenship and Institutional Affairs i Schneider Electric.
PrismaSet: De nye tavlene i katedralen inneholder både tilkoblede komponenter for energistyring og sensorer som forebygger elektrisk brann. |
Utfordrende prosjekt
– Vi er skikkelig stolte over å ha vært en del av gjenoppbyggingen av katedralen vår, som har vært rangert på Unescos verdensarvlisten siden 1991. Dette var et krevende prosjekt blant annet med tanke på samarbeid og koordinering med de andre aktørene på anlegget, uttaler Cédric Larcher, regionsjef for Electrical Distribution Application Center hos Schneider Electric i Frankrike. Han har ledet prosjektet og vil sørge for at katedralen overvåkes slik at anleggets ytelse blir optimal.
Prosjektgruppen måtte håndtere en rekke tekniske utfordringer som krevde både oppfinnsomhet og grundige forberedelser. Installasjonen av høyspentstasjonen i den underjordiske hvelvede kjelleren med betydelige tilgangs- og plassbegrensninger, ble løst med tilpasset utstyr og godt samarbeid.
Tidlig i 2024 ble den tilkoblede 3,2 tonn tunge transformatoren, et nøkkelelement i katedralens strømforsyning, levert med lastebil og hevet over byggeområdet, for deretter – ved hjelp av en heisekran – å bli senket på plass i prestegårdens kjeller. Det måtte en spesifikk studie til for å gjennomføre løfteoperasjonen.
Stort ekspertteam
Selskapet har også stått for prosjektering, studier, igangkjøring og programmering av de installerte systemene, samt opplæring av installatører og driftspersonell. Schneider Electric vil sørge for en del av vedlikeholdet av anlegget for elektrisk distribusjon. Rundt 60 Schneider Electric-ansatte – fra fabrikkarbeidere til prosjekterende personell – har vært involvert i det som betegnes som et «kompetanseoverføringsprogram».