Selv med hjelp vil strømutgiftene bli høye når vinteren kommer. Dette gjelder særlig eldre boliger med dårlig isolering og ineffektive oppvarmingssystemer som for eksempel panelovner. De høye strømprisene har derfor gjort energibesparende tiltak og- oppgradering mer ettertraktet, noe markedsplassen Byggstart helt klart har fått erfare.


Vi har opplevd en markant økning i antall henvendelser som gjelder etterisolering, bytte av vinduer og installasjon av solceller. Mange energibesparende tiltak har tidligere blitt ansett som for dyre, men med dagens strømpriser er nedbetalingstiden redusert betraktelig.

Bor du i et dårlig isolert bygg, er anbefalingen klar:

 Etterisoler. Eldre hus fyrer i stor grad for kråka, noe som har blitt veldig dyrt. Enova anbefaler at alle boliger bygget før 80-tallet burde etterisoleres.

Så mye koster det å etterisolere

- Skifte av kledning med etterisolering koster i snitt 2500 kroner per kvadratmeter veggflate

- Selve isoleringsarbeidet koster imidlertid kun 500-1000 kroner per kvadratmeter veggflate

- Utvendig totalrenovering av tak og fasade, inkludert arbeid, materialer og utskiftning av kledning, koster i snitt 4500 kroner per kvadratmeter. Dette er det mest effektfulle energibesparende tiltaket man kan utføre.

Prisene er fra Byggstarts prisdatabase som består av priser fra tidligere utførte prosjekter.

Lite eller ingen støtte

Dessverre er det ikke så mye støtte å hente inn når det kommer til etterisolering. Enova gir ikke støtte med mindre etterisolering er del av en større oppgradering av bygningskroppen. Enkelte kommuner tilbyr støtte, men her er det snakk om mindre beløp.


I tillegg til etterisolering er også oppgradering av oppvarmingssystemer lønnsomt. Bytt ut panelovner med varmepumper, gjerne i kombinasjon med vannbåren varme, og oppgrader den eldre vedovnen med en rentbrennende ovn.

Smart strømforbruk

Den nye nettleiemodellen, som kom 1. juli, vil belønne de som mestrer å spare strøm, samtidig som ineffektivt strømforbruk blir mer kostbart. Den nye modellen medfører at forbrukere bør:

- Unngå å bruke mye strøm på en gang

- Flytte strømforbruket til natt og helg

- Flytte strømforbruk til tidspunkter der spotprisen er lav

- Med ny nettleiemodell blir nøkkelen å legge til rette for å flytte forbruk fra dag til natt, og samtidig unngå effekttopper. Her er Byggstarts tips til smart strømforbruk:

- Lad elbilen om natten

- Varm opp vannet i varmtvannstanken når strømprisen er lavest

- Invester i smarte panelovner - rimelige, og enkle å sette opp

- Ikke skru av luft-til-luft varmepumpen om natta når strømmen er rimeligst - i de fleste tilfeller vil det å holde en jevn temperatur være mest lønnsomt.

For de fleste vil flere av disse tiltakene krever investering i nytt utstyr eller adapter til eksisterende utstyr. Pass imidlertid på at dette gjøres av en elektriker - på grunn av høyere brannfare om natten har Enova satt strenge krav til korrekt implementering av smart strømstyringssystem om man vil ha støtte.