Geir Vangen kan se tilbake på en «mannsalder» i elektrobransjen, helt siden han gikk i lære hos Gunnar Karlsen i Askim i 1985. I 2006 var han med på å etablere selskapet Prosec i Oslo, med fokus på sikkerhetssystemer. Seks år senere overtok det finske familieeide selskapet Hedengren eierskapet, og Vangen ble med på lasset. I dag har han han salgsansvar for Østfold, med fokus på systemer for brannvarsling, nødbelysning, adgangskontroll og innbruddsalarm.
Han opplever en holdning hos en gruppe byggherrer han ikke bare er begeistret for, når det kommer til sikkerhet:
- Jeg ser en stor forskjell i forhold til om byggherre skal drifte bygget selv eller selge det. Mange utbyggere av kontor- og leilighetsbygg har som mål å selge raskest mulig med størst mulig profitt. Da handler det om å finne de billigste løsningene for å kunne tilfredsstille kravene. Det gjør bygget både mindre attraktivt og mindre trygt. Det er ikke på sikkerheten man bør spare penger, understreker han.
Han er også forskrekket over hvor mange eldre bygårder med leiligheter- og/eller næringslokaler som verken har detektorer eller markeringslys, selv om det er påbudt.
- Det er eieren som har ansvar for at dette er ivaretatt, selv om det er utleid til andre, minner han om.
Og legger raskt til:
- Heldigvis er innstillingen en annen hos utbyggere som selv skal drifte byggene. De er i langt større grad opptatt av å finne de beste og tryggeste systemene, og stadig flere inviterer oss til bordet når byggene skal prosjekteres.
Trives som utfordrer
Da Vangen etablerte Hedengren Security-kontoret i Fredrikstad, var han den eneste ansatte. I dag er de sju personer som dekker Østfold og 36 på landsbasis, men fortsatt små i forhold til de største aktørene innen sikkerhetsteknologi i markedet.
- Vi trives godt som utfordrere, men har store ambisjoner om vekst de kommende årene. Det skal skje gjennom å levere de beste produktene og yte den beste servicen, fastslår han.
Adoptiv evakuering
Hedengren var på forsommeren representert på bransjemessen Eliaden, hvor de viste fram «Prodex FIREscape» som produseres i moderselskapet i Finland. Utviklet for integrering av ledesystem og brannalarm i ett og samme system.
Med Neptolux-nødlysarmaturer integrert i systemet, leder evakueringen adaptivt i den riktige retningen og løfter brannsikkerheten til et nytt nivå. De adaptivt henvisende nødlysene tennes i feil- og alarmsituasjoner og skaper spesielt ekstra sikkerhet i kjøpesentre, på sykehus, institusjoner, i idrettshaller, konsertsaler, på skoler og hoteller, hvor man må være forberedt på å lede større folkemengder raskt den riktige veien ut.
Også under Elnett Gruppens fagdager nylig var selskapet representert, og høster stadig større oppmerksomhet rundt løsningene, skal vi tro Vangen.
Enkel installasjon
- En av de største fordelene med vårt system, er at brannalarm og ledelsessystem - som er byggets to mest sentrale sikkerhetssystemer – er blitt integrert i én kabel. Det vil si at begge sikkerhetssystemene kan styres med kun én sentral. Det gjør det svært enkelt for brukeren å manøvrere mellom brannalarmanlegget og nødlyssystemet.
Den merkostnaden et slikt system utgjør, spares raskt inn under monteringen, sier han.
- I og med at du klarer deg med én kabel, sparer du masse på installasjonstiden. I tillegg har man full oversikt over byggene gjennom ved å kople systemet opp mot SD-anlegg eller andre byggautomasjonssystemer for varsling til driftspersonell. Det gir en effektiv overvåking og drift.
Store energibesparelser
Han trekker også fram energibesparelsene som et godt salgsargument.
- Sammenligner du vår løsning med LED-armaturer med et system med et system med batterisentral fra en annen nødlysprodusent, kan det gi opp mot 90 prosent sparing i energiforbruket.
- Det står med andre ord ikke på mulighetene for å sikre gode evakueringsløsninger i bygg, fastslår han.
- Det handler om å bruke dem!