Bellmann gikk til topps for sitt arbeid med å gå i bresjen for viktig arbeid innenfor bærekraft og sirkularitet i solbransjen, en forutsetning for at bransjen i det hele tatt har livets rett. Prestasjonen som fremheves fra 2023 er arbeidet med å samle et bredt internasjonalt konsortium av industri og forskningsinstitusjoner i prosjektet QUASAR, som adresserer resirkulering av solpaneler, fra grav til vugge, inkludert design for resirkulerbarhet, melder Siolenergiklyngen, som står bak utdelingen.
Blant de mange innsendte kandidatene, sto det til slutt mellom Bellmann og Alf Kaare Stokker, Asker kommune og Heine Nygård Riise, IFE i finalerunden.
Alf Kaare er viktig person i Asker komme som fronter solenergi, klimamål og tenker nytt til det beste for miljøet og kvaliteten på leveransene.
Heine Nygård Riise – IFE . Heine har gjennom SUNPOINT-prosjektet bidratt til mer kunnskapsbaserte tall for de estimeringene som gjøres på solkraftprosjekter i Norge, samt bidratt til en økt satsning på verdier for solinnstråling hos Meterologisk institutt.
Vinner av «Årets anlegg»
Vinner av “Årets anlegg” er Store Norske Energi for “Radio Isfjord Solcellepark”, for anlegget på Svalbard som er montert i permafrost, som viser at solkraft kan bygges hvor som helst. Strømproduksjonen erstatter strøm fra dieselaggregater og er på den måten et strålende eksempel på et skifte vekk fra dyre, fossile og forurensende løsninger i områder langt fra allfarvei. Anlegget bidrar til forskning på snø i solkraftverk, som er overførbart til mange områder i Norge.
Øvrige finalister “Årets anlegg”:
Sem gård - Asker kommune & Veidekke . Restaurert en gård fra 1890 med gjenbruksmaterialer og solceller på tak. Et fantastisk prosjekt som setter solenergi i sammenheng med bærekraft i bredt perspektiv.
Furuseth solkraftverk – Solgrid . Et pioner- og foregangsanlegg for bakkemonterte solkraftverk. Før, under og etter prosjektet har Solgrid vist god delingskultur.
Vinner av
Vinner av “Årets talent” er Fridhjof Nerdrum fra Glint Solar for utviklingen av en soft ware som i dag brukes i 20 land av over 60 firmaer. Produktet hjelper dem som utvikler solparker til å finne og analysere mulige lokasjoner for solparker, designe en solpark og få detaljert energiproduksjon og 3D-visualisering. Soft waren har bidratt til å løse en av de store utfordringene for solenergibransjen i dag: Det å på en rask og enkel måte identifisere og utvikle lønnsomme solkraftprosjekter i stor skala.
Øvrige finalister:
Håkon Person – Multiconsult . Håkon er innovativ og jobber frem nye, viktige løsninger til det beste for solbransjen. Håkon har en spesiell god formidlingsevne og klarer å forklare kompliserte tekniske løsninger på en forståelig måte.
Majken Smith -Solgrid/NMBU (masterstudent). Majken er prosjektleder for flere av prosjektene som nå er inne til konsesjonsbehandling hos NVE, og er sannsynligvis den i Norge som har skrevet flest konsesjonssøknader for solkraftverk.
Kilde: Solenergiklyngen