– Vi her på digitalt driftssenter, eller Remote Center, jobber med å hjelpe til med drift av tekniske anlegg for, eller sammen med, kundene. Med drift mener jeg å passe på at anleggene fungerer gjennom overvåkning eller at vi følger opp alarmer fra tekniske anlegg. Digital driftsstøtte er et beskrivende begrep for hva vi jobber med siden vi utelukkende jobber med oppkoblede systemer og fungerer som et kontrollsenter for kunden, sier Tom Erik Bakkene, utviklingsleder for Remote Center i Caverion Norge.
Digitalt driftssenter overvåker og administrerer de tekniske systemene i bygg. Ved å samle inn sanntidsdata fra ulike systemer og sensorer, kan senteret raskt tilpasse driften for å optimalisere inneklimaet og redusere energiforbruket i bygget.
Tom Erik Bakkene, utviklingsleder for Remote Center i Caverion Norge. |
Tett samarbeid med kunden
Han forteller om et tett samarbeid med teknisk driftsansvarlig hos kunden.
– Når vi starter et prosjekt bruker vi tid på å bli kjent med kundens personell, bygget og utfordringer med bygget. Vi avklarer eksempelvis om tekniske anlegg må gå hele natten eller om man kan gjøre tiltak for tidsstyring av ventilasjonsanlegg.
– De siste årene har også byggherre blitt klar over at de må energi-optimalisere byggene i større grad. Dette er noe vi bistår med gjennom å foreslå endringer på set-punkter og passe på at varme og kjøling ikke jobber mot hverandre.
Det er ikke sjeldent at vi ser at varmeanlegget jobber mot ventilasjonsanlegget, noe som forbruker enormt med energi. Vi kan også oppdage kommunikasjonsfeil på utstyr som ikke virker eller mindre ventilasjonssystemer som ikke går. Dette er typiske eksempler på forhold vi hjelper med å avdekke.
– Vi har også jobbet mye med å hjelpe dagligvarebutikker med å overvåke temperaturen på kjøling av matvarer i henhold til regelverket, noe som er kritisk for dagligvarebutikker. Vi jobber med ulike typer overvåking siden kundene har veldig forskjellige behov, sier Bakkene.
Økt overvåkning av elbilladere
Selskapet er i dag en av landets største aktører innen installasjon av elbilladere.
– Elbilladere er enheter som ofte står på en elbilladestasjon med mye teknisk utstyr. Dette er også noe vi overvåker og passer på fra vårt digitale driftssenter. Om det er en elbillader som ikke virker er det kritisk for kunden, og da kan vi varsle kunden direkte, men også våre egne folk lokalt på stedet. Vi er opptatt av å jobbe tett med de lokale Caverion-avdelingene slik at kundene får et komplett tilbud.
– Selv om vi jobber sentralt fra et kontrollrom, jobber vi også tett sammen med lokale avdelinger slik at om det er noe vi lurer på kan vi iverksette lokale undersøkelser. Det finnes andre virksomheter med egne kontrollsentre, med de har ikke egne fagfolk som kan bistå kunden på lokasjoner over hele landet. Sentral overvåkning og lokal tilstedeværelse er tanken bak vår satsning, sier han.
Overvåker kundens anlegg
Han forteller at Remote Center overtar overvåkning av eksisterende teknisk infrastruktur, mens de lokale avdelingene kan installere nye systemer.
– Om vi får tilgang på et eksisterende anlegg kan vi overta overvåkningen. De lokale avdelingene kan også installere eget utstyr, SD-anlegg, eller ferdig pakkeløsninger som enkelt kan settes inn på eksisterende anlegg, kall det gjerne et SD-anlegg «light» som kan utvides. Da kobler vi oss på eksisterende anlegg gjennom en «gateway» og kan analysere dataene fra vårt kontrollsenter. Vi kobler oss til eksisterende anlegg, mens automasjonsavdelingene installerer ny automatikk og programmerer eksisterende, sier han.
Anbefaler ulike tiltak
Bakkene forteller at de etter en periode med overvåkning anbefaler ulike tiltak.
– Et typisk tiltak vi anbefaler er å avdekke når anleggene må gå. Det kan være anlegg som er slått på manuelt, og blir stående på. Det handler om å passe på at anleggene går til riktig tid. I tillegg ser vi på optimalisering av energikrevende anlegg, både med tanke på tidsbruk og innstillinger. Det kan også være store pendlinger på energibruk som må avklares.
– Om vi oppdager et avvik fra kontrollrommet tar vi kontakt med kundens driftsansvarlig eller den lokale kundeansvarlige avhengig av typen avvik. Vi ser også på mulighetene for å tilby rådgivning og rapportering fra vårt senter, men foreløpig prioriterer vi å jobbe sammen med lokale energirådgivere, sier han.
Caverion har lokale avdelinger over hele landet som tilbyr rådgivertjeneste innen energikartlegging og energimerking.
Ny teknologi og økende etterspørsel
Han er overbevist om at etterspørselen etter overvåkning og optimalisering vil øke i årene som kommer.
– I takt med ny teknologi vil denne type tjenester vokse i årene som kommer. Nå kommer det også nye EU-krav gjennom taksonomien. Samtidig ser vi at AI vil komme inn for å hjelpe oss med overvåkningen og drift.
– Vi er allerede i gang med testing av ulike intelligente systemer for å analysere byggene bedre. Tidligere har vi vært avhengige av dyktige folk med lang erfaring for å finne avvikene, nå er byggene så teknisk avanserte at også vi trenger hjelp av teknologien. Det kommer også stadig flere overvåkningssystemer som kan hjelpe oss med å analysere. Dette er systemer som oppdager feil steder mennesker ikke tenker på. Dette er bare noen eksempler på hva AI og maskinlæring vil kunne hjelpe oss med i årene som kommer, avslutter Bakkene.