Landsvinneren ble hyllet under DN Gaselle-konferansen på Handelshøyskolen BI i Oslo, og prisen ble delt ut av Dagens Næringslivs redaktør Janne Johannessen. «En liten svart boks for strømstyring ga selskapet ekstremvekst», skriver DN.
Pixii tilbyr fleksible og skalerbare energilagringssystemer som kan brukes fra eneboliger til store industribedrifter, og har sin opprinnelse i 2015 som følge av at taiwanske Delta Electronics kjøpte norske Eltek. I 2018 hoppet fire ansatte av, og etablerte Pixii. Også Morten Angelil, som hadde tjent over 600 millioner kroner på salget av Eltek til Delta, ble med på laget - og eier i dag to tredeler av aksjene i Pixii. Selskapets kontor ligger på Andøya like utenfor Kristiansand.
– Det handler om å bidra til å jevne ut forbruket, som det er et så stort behov for i deler av verden, sier administrerende direktør Kenneth Bodahl til DN. Bodahl reiser for tiden verden rundt for å etablere nye datterselskaper.
En viktig suksessfaktor, er at de har utviklet et modulært produkt som kan brukes overalt; fra hjemmesystemer til store kraftselskaper.
– Våre løsninger skiller seg ut ved at de kan tilpasses og skaleres. Kundene våre får både fleksibilitet og valgfrihet.
Det er spesielt batteriselskapets styringsenhet, Pixiiboksen, som er kjernen i teknologien, og som har tatt markedet med storm. Et energilagringssystem som gjør det enkelt å ta ned de dyre strømtoppene.
– De batteribaserte energilagringssystemene vil bidra vesentlig til å støtte kritisk infrastruktur. Teknologien gir uante muligheter, sier han.
Lagringsskapene fra Pixii sørger for både å kutte høye effektpriser ved eget bruk, og gi inntekter når energi lagret ved lav strømpris eller fra solcellepaneler selges når prisen er høy. Samtidig bidrar det til redusert behov for å bygge ut strømnettet.
Skapene med batterier kan med fordel også brukes sammen med hurtiglader for elbil, og med det sikre atb slik at ladingen kan skje med høy effekt uten at belastningen på strømnettet blir like stor.
Bodahl forteller til DN at batteriprisene er blitt halvert på 18 måneder, som gjør systemene vesentlig rimeligere for kunden.
– Vi produserer ingenting selv, som gjør at vi raskt kan skalere både opp og ned uten stor risiko.