Årets konferanse har fysiker og vitenskapsformidler Andreas Wahl som konferansier. Wahl er kjent fra NRK-programmene «Med livet som innsats» og «Folkeopplysningen». Han vil sørge for å veve konferansen sammen og skape en forbindelse mellom populærvitenskapen og elektrofaget.
- Med mer enn 200 deltakere blir dette årets bransjetreff, sier kommunikasjonsdirektør Marius Saasen Strand i Nelfo.
Et krevende marked
- Med ettervirkningene av koronapandemien, konflikten i Ukraina, høy inflasjon, økende renter, redusert byggeaktivitet og økt behov for digitalisering som krever innovative måter å arbeide på for å være konkurransedyktig, står bransjen overfor utfordrende tider. Med dette som bakteppe vil konferansen utforske trender, diskutere muligheter og utfordringer, samt hva medlemmene kan gjøre for å holde seg i forkant av utviklingen innen elektroindustrien. Dette via innlegg fra eksperter på ulike fagområder og debatter.
Den norske modellen
NHO-sjef Ole Erik Almlid, adm. direktør Ove Guttormsen i Nelfo og fagrådgiver Lisa Marie Mo i Opplæringskontoret i Sogn og Fjordane, som ble kåret til «Elektrokvinnen 2023» for sitt arbeid med å rekruttere kvinner til elektrofaget, skal diskutere hvor viktig den norske modellen er for å skape trygge arbeidsplasser og lønnsomme selskaper. En av problemstillingene de tar opp er hva som skjer om måten arbeidslivet er organisert på kommer under press.
Rekordmange jenter
Å få flere unge til å satse på elektrofag er viktig for å sikre rekrutteringen til bransjen. Opplæringskontoret i Sogn og Fjordane står fram som et godt eksempel på hvordan dette kan gjøres. I år er 14 prosent av lærlingene jenter, en dobling fra året før, som også er rekord. Jentenettverket i fylket, som blir ledet av Mo, er svært aktiv. I en samtale med programleder Andreas Wahl deler hun sine erfaringer om rekrutteringsarbeid.
Spennende og variert program
Ingebjørg Foss Daae, Chief Operating Officer i Consigli snakker om kunstig intelligens i prosjektering av tekniske installasjoner. Carl Christian Strømberg, administrerende direktør i Solcellespesialisten, tar for seg smart bruk av data, mens Nina Hansen, administrende direktør i JM Hansen forteller om hvordan deres digitale løsninger hjelper sjømatnæringen til bærekraft.
Videre forklarer Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo hvorfor solkundene er en ressurs for kraftsystemet, mens Ivan Schytte, fagsjef i energiselskapet Lede tar for seg storskala forbrukerfleksibilitet som et alternativ til nettutbygging.
DEN NORSKE MODELLEN: NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.), fagrådgiver og “Elektrokvinnen 2023” Lisa Marie Mo i Opplæringskontoret i Sogn og Fjordane og adm. direktør Ove Guttormsen i Nelfo skal blant annet diskutere hva som skjer om måten arbeidslivet er organisert på kommer under press.
Kåring av årets solkommune
Under konferansen skal også årets solkommune kåres, som henger sammen med solenergikampanjen Nelfo har kjørt på sosiale medier den siste tiden. En av målsettingene her er å bevisstgjøre politikere om fordelene med å installere solceller på takene av kommunale bygg, noe som er mye mindre tids- og kostnadskrevende enn å bygge ut strømnettet. Ved utgangen av 2022 var det i Norge bygd ut rundt 0,25 TWh solenergi. Dette er 300 prosent mer enn året før. Ifølge prognosene blir økningen i år på 100 prosent. Nelfo mener at i 2030 kan produksjonen være på 8-10 TWh. Multiconsult har beregnet at det tekniske solkraftpotensialet på fasader og tak i Norge årlig er på 66 TWh. Det er omtrent halvparten av strømforbruket i Norge i et normalår.
Hvordan få trepartssamarbeidet til å bli enda bedre
Trepartssamarbeidet er viktig for arbeidslivet i Norge. Her skal Svein Harald Larsen, utdanningssjef i Nelfo, Christin Clemet, daglig leder i tenketanken Civita, Henrik Aasheim, stortingsrepresentant fra Høyre, NHO-sjef Ole Erik Almlid, nyvalgt leder i El og It Forbundet, Geir Ove Kulseth og Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo diskutere hvordan samarbeidet kan bli enda bedre. Planen er også å få til en paneldebatt, der ungdomspolitikere skal diskutere kompetansebehovet i arbeidslivet.
Konferansen består også av en utstilling, der leverandørene presenterer sine nyeste produkter og løsninger. Mange kommer tilbake år etter år. Tilbakemeldingene er at årskonferansen er en viktig møteplass for både å møte kunder, etablere nye kontakter og diskutere aktuelle problemstillinger med andre fagfolk. I tillegg til å være en sosial møteplass, som er grunnen til at den avsluttes med middag med underholdning på kveldstid.