Stemningen på samlingen var svært positiv, og deltakerne var enige om én ting: Samhold og erfaringsutveksling er nøkkelen til å styrke kvinnenes plass i faget.
– Jeg er her for å møte andre i samme bransje, dele erfaringer og selvfølgelig for å bygge nettverk som kan hjelpe oss videre i karrieren, sier elektriker Victoria Bjørge fra Kvassheim Elektro i Bergen. Bjørge, som selv jobber i et sterkt mannsdominert miljø, beskriver opplevelsen som en mulighet til å knytte kontakt med andre kvinner og styrke følelsen av fellesskap.
– Det er veldig fint å ha noen jenter å dele erfaringer med, både de gode og de utfordrende sidene ved å være kvinne i et tradisjonelt mannsdominert yrke.
Trenger flere kvinner i bransjen
Arrangementet startet med en omvisning i SG Armaturens lokaler, etterfulgt av innlegg fra markedsdirektør i SG Armaturen, Lillian Susanne Hall.
Hun innledet med spørsmålet: «Kan noen gjette hvor mange prosent av landets elektrikere som er kvinner?» Flere forslag kom opp, blant annet 10 % og 8 %, før det faktiske tallet ble avslørt – kun 3,6 %. Det tilsvarer 1 153 kvinnelige elektrikere i hele Norge. Hall brukte anledningen til å understreke hvor viktig det er å få flere kvinner inn i bransjen.
Ida Thorendahl fra Lyskultur og Stine Undrum fra OneCo deltok også på samlingen og holdt foredrag om mangfold i bransjen. Thorendahl la vekt på hvordan mangfold og inkludering er viktig for bransjens fremtid.
– Vi er en del av fremtiden, og vi må synliggjøre gode forbilder for å få flere jenter inn i bransjen, sa Thorendahl. Hun understreket at det er viktig å være åpne og vise at elektrikeryrket er for alle, uansett kjønn.
– Det et stort potensial i å rekruttere og beholde flere kvinner i elektrobransjen. Nettverksbygging og erfaringsutveksling gir kvinnelige elektrikere bedre muligheter til å påvirke bransjen fra innsiden.
![]() |
Ida Thorendahl, Daglig leder i Lyskultur og Lillian Susanne Hall, markedsdirektør i SG Armaturen. |
Møter unødvendige utfordringer
Til tross for den positive energien blant jentene, påpeker SG Armaturens markedsføringsspesialist Kristine Ohnstad at det er noen utfordringer kvinnelige elektrikere står overfor.
– Dessverre opplever flere å møte fordommer og kommentarer i det daglige. Et annet problem som flere deltakere trakk frem – og som egentlig burde vært en selvfølge å få løst – er mangelen på arbeidsklær tilpasset kvinner. En av deltakerne kunne dele sin erfaring med å måtte bruke arbeidsklær ment for menn, som ofte er for store.
– En annen deltaker fortalte hvordan butikkene som selger arbeidsklær ikke hadde små nok størrelser til at hun kunne prøve klærne før hun kjøpte dem. Hun måtte i tillegg betale frakt for å få klærne tilsendt. Dette er et problem som menn på samme arbeidsplass slipper unna, da butikkene i stor grad har arbeidsklær tilpasset deres kroppsstørrelser på lager.
Men selv om utfordringer på arbeidsplassen er en del av hverdagen for mange kvinnelige elektrikere, er det også mye positivt å si om bransjens utvikling, understreker hun.
![]() |
En av fire grupper på omvisning i hovedlageret til SG Armaturen. |
Viktig å skape nettverk
Arrangementet i Lillesand viste at når vi bygger samhold, skaper vi en mer inkluderende og mangfoldig bransje, bedre rustet for fremtidens krav og utfordringer.
– Kjønnsbalanse handler ikke bare om kvinnene i yrket, men om bransjens utvikling som helhet, sier Ohnstad og fremhever hvor viktig det er å samle kvinnelige elektrikere og gi dem en arena for å dele erfaringer og styrke fellesskapet.