Hallingplast er en familiedrevet produsent som ekstruderer rør og profiler i ulike plastmaterialer, med hovedvekt på Polyetylen (PE) og Polypropylen (PP). Selskapet ble etablert i 1969, og har fabrikk og hovedkontor på Kleivi, øverst i Hallingdal, samt salgskontor i Oslo. Det har 120 ansatte og er til stede i alle de nordiske markedene.
Sverre Tragethon overtok stafettpinnen som daglig leder i Hallingplast AS etter sin far Steinar i august 2021, og er dermed den tredje generasjon Tragethon som nå sitter ved roret.
Hallingplasts daglige leder Sverre Tragethon |
Viste seg fram under Eliaden
Hallingplast har tradisjonelt rettet seg mot VA-bransjen. Men midt på 80-tallet inkluderte de flerkammer-rør for bruk til optiske fiberkabler i porteføljen i samarbeid med den Tyske produsenten Rehau, parallelt med landets storstilte bredbåndsutbygging. En satsing som varte i ca. 15 år før de gradvis trakk seg ut av dette markedet. I 2016 etablerte de datterselskapet WOPAS AS, som produserer blant annet korrosjonsfrie og giftfrie stolper til kraft-, tele- og marinesektoren. – basert på naturlig tre i resirkulerbar drikkevannsplast. Nå har også morselskapet igjen kastet sine øyne på energibransjen.
- Vi har fått en viktig erfaring og kunnskap rundt kraftlinjenettet gjennom WOPAS, og har sett at vi har mye å tilføre også på rørsiden, sier Tragethon.
I fjor høst ble Erik Oraug Lottrup ansatt i en nyopprettet stilling som salgs- og produktsjef for energimarkedet hos Hallingplast. Oppdrag: Å jobbe tett mot nettselskapene og utvikle et nytt marked og satsingsområde for rørprodusenten.
I mai var Hallingplast, sammen med datterselskapet WOPAS, for første gang representert under Eliaden, som et ledd i selskapets sjarmoffensiv mot energi- og telekombransjen.
- Eliaden var en naturlig arena å vise oss fram på og møte bredden i energibransjen. Vi var nok ikke blant de som hadde mest trafikk, men de vi kom i kontakt med er veldig relevante. Slik sett er vi fornøyde.
- Eriks rolle er å være tett på nettselskapene for å finne alle «steinene i skoa» til aktørene, og vi skal bistå dem med å fjerne noen av disse «steinene» og skape merverdi for dem.
- Vi kan tilby innovative løsninger for kabelbeskyttelse, sier Erik Oraug Lottrup, som leder Hallingplasts satsing mot energibransjen. |
Skjer endringer i transmisjonsnettene
Ett eksempel på Hallingplasts innovative produktutvikling, skreddersydd elektrisk infrastruktur, er det patenterte systemet «SESU-Cable». Det omfatter et spesialdesignet kabelrør for installasjon av kabel og fiberkabel gjennom sjø og vann, hvor belastningen produseres som en tung mineralkappe utenpå ett standard PE kabelrør. Man slipper da å bruke spesialkabler, eller å bruke betongvekter på standard PE kabelrør. Det er både tid- og ressurssparende for installatør og ledningseier – og ikke minst miljøvennlig.
Tragethon viser til trendene i Europa, hvor det er økende motstand mot luftstrekk, som betyr at kablene i større grad vil bli lagt i bakken, spesielt i bynære strøk.
- Men det er også fokus på at det skal graves minst mulig. Våre helsveiste rørsystemer kan installeres ved løsmasseboring eller legging i vann og våtmark, slik at kabler kan etableres gjennom sårbar natur, og med det være en aktør og ressurs i endringene som skjer i transmisjonsnettene.
- Vi har rør som i dag brukes til høyspentledninger opp til 420V, og våre rørsystemer brukes i en rekke fornybarprosjekter, som vann- og land- og havbasert vindkraft, forteller Hallingplasts daglige leder.
- Og vi disponerer en stor og avansert maskinpark som gjør oss kapable til å utvikle nye produkter til markedet, basert på resirkulert materiale. Vi liker å jobbe med infrastrukturer, og ønsker å kunne være en nyttig aktør i det store energibildet.
Stort fokus på bærekraft
Parallelt med produktutviklingen, satser Hallingplast stort på resirkulering og sirkulærøkonomi. Til høsten åpner et helt nytt resirkuleringsanlegg for plastmaterialer i Ål i Hallingdal, som kan resirkulere 10.000 tonn plastmaterialer i året, og får eget laboratorium for produktutvikling og kvalitetstesting. Prislappen på anlegget er på 100 millioner kroner.