Stian Berglund i CTM Lyng. |
- Vi opplever at de aller fleste som bygger eller rehabiliterer bolig ønsker seg smarthus-løsninger hvis de får det presentert. Utfordringen er at mange ikke vet hvilke muligheter de har, sier produktsjef Stian Berglund i CTM Lyng.
Han håper elektrikere og entreprenører blir flinkere til å minne kunden om hvilke løsninger som finnes, og gjerne så tidlig som mulig i byggeprosessen.
- I en ny bolig er ikke kostnaden for smarthusløsninger så stor når du ser hele regnestykket. Du må ha en termostat uansett, og da er spørsmålet om du skal ha en «smart» eller en «dum» termostat. Da er det viktig at temaet kommer på bordet før de diskuterer farge på tapetet og budsjettet allerede er oppbrukt, smiler Berglund.
For selv om tapetfarge selvsagt er viktig, så er strømsparing og sikkerhet noe sluttbrukerne setter høyt. Der er mTouch OP fra CTM Lyng en komplett løsning for styring av lys, varme og trygghetsprodukter. I sum: Alt som tar knekken på strømtyvene.
— Med vårt system bruker du bare strøm når den trengs og når strømmen er billigst. Nattstyring på temperaturen og aktivisering av strømmen på billigste tidspunkt, reduserer alene forbruket med 15 prosent. Legger du styring av for eksempel elbillading, blir det raskt betydelige summer å spare, sier han.
Få ENOVA-støtte
Berglund synes det er rart om det ikke snart også kommer strengere krav til å inkludere smarthus-løsninger i alle nybygg.
- Vi bruker mer strøm enn vi klarer å skaffe og det finnes jo enormt med hus og hytter i dette landet. Da må vi jo på et eller annet tidspunkt tenke på hvilke grep vi kan ta.
Enn så lenge kan alle gjøre sitt – og det er altså ikke så vanskelig å komme i gang. Ved rehabilitering av boliger er det også mulig å få igjen 35 % av installasjonskostnadene i ENOVA-støtte, opptil 10 000 kroner.
— Jeg er opptatt av at vi må ufarliggjøre smarthus. Det er så mange fordeler, men vi opplever at ikke alle vet hvor ukomplisert og økonomisk gunstig det er, selv om de jobber i bransjen. Smarthus er noe alle tjener på, både vi, kunden og elektrikeren – og ikke minst miljøet, påpeker han.
Ett trykk
For mTouch er slettes ikke noe hokus pokus, men rett og slett et svært brukervennlig system som gir deg full kontroll, både på strømforbruk og sikkerheten.
Saken fortsetter under bildet:
— Du kan selvsagt bruke app og hub om du ønsker det, men du har alltid en god gammeldags bryter på veggen tilgjengelig .Hjemme hos meg setter jeg pris på at jeg har brytere som er stilt inn slik jeg vil ha det når jeg kommer hjem, og når jeg går og legger meg eller forlater huset, så slår jeg av alt som skal av med ett klikk, forklarer Berglund.
Lokal produksjon
Produktsjef i Ahlsell, Mats Evensen, opplever at det er økende interesse for smarthus-løsninger om dagen. Han er enig med Berglund om at det nok kun er et tidsspørsmål før smarthus blir standard i nye boliger.
— En av de store fordelene med mTouch er at det har såkalt «open protocol». Det vil si at systemet ikke er låst til én type produkter, men kan bygges ut og lenkes opp sammen med andre systemer. I tillegg er produktene både utviklet og produsert i Norge, noe som er positivt både med tanke på kvalitet og kundeservice, legger han til.
Den lokale produksjonen gjør at CTM Lyng har kontroll på hele verdikjeden, og Berglund trekker fram at det er kort vei fra innspillene de får fra fagfolk, til justeringer på nye produkter.
— Vi er de eneste innen dette segmentet som produserer i Norge og det gir oss flere fordeler. I tillegg til å være kortreist er vi svært trygge på kvaliteten på det vi lager, og vi har derfor inntil sju års garanti på av-og-på-produktene våre.
Så hva gjør du om du er en elektriker som ønsker litt ekstra kunnskap om smarthus og mTouch-systemet?
— Da er det bare å ta kontakt med oss! Vi svarer gjerne på spørsmål og vi kjører også en rekke webinarer, så det er bare å ringe eller sende meg en mail, oppfordrer produktsjefen.