– Installatørprøven i nåværende versjon ble opprettet etter endringer i forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav i 2013. Før den tid ble man prøvd i prosjektering, beregninger og det tekniske. I dag blir man prøvd i det å ha rollen som fagansvarlig. Prøven blir utarbeidet med dagsaktuelle temaer av en prøvegruppe representert av de ulike fagene. Prøven er rettet mot tradisjonelle elektrikerfirma, nettselskap og høyspent, leverandører av automasjon for industrien, samt heisleverandører, sier Thor Egil Johansen, rådgiver i Fornybar Norge, og fagansvarlig for elektroinstallatørprøven.
Han har lang erfaring som fagansvarlig og installatør innen installasjon og energimontasje, samt 15 års erfaring som tilsynssjef innen DLE og sakkyndige selskap. Han har vært medlem av prøvenemnd siden 2012 og begynte i Fornybar Norge i 2014.
Les mer om elektroinstallatørprøven her.
Økende interesse for prøven
Det er omtrent 400 personer som melder seg på prøvene hvert år.
– På neste prøve er det påmeldt 240, hvorav omtrent 200 vil gjennomføre. Vi har i underkant av 400 påmeldte per år. Samtidig er det en strykprosent på 32 prosent, men kandidaten kan prøve igjen etter 6 måneder.
– Kandidatene kommer fra alle typer installasjonsfirma fra hele elektrobransjen. De yngste er i slutten av tyveårene og de eldste kan være i sekstiårene. Vi ser ofte at eldre generasjon fagansvarlige pensjonerer seg, og at bedriften må utdanne ny fagansvarlig. DSB har også en del innstramninger som gjør at energiselskap og energientreprenør, som tidligere har sluppet, nå må ha fagansvarlig om de jobber for andre.
– Om et firma har flere kontorer hvor de tar imot kunder på stedet, skal de ha sin egen fagansvarlig. Et elverk må ikke ha fagansvarlig for å jobbe på eget anlegg, men om de drifter eller jobber for andre må de ha det. Til sammen har dette gitt et oppsving i antall kandidater, sier han.
Høye kompetansekrav
Johansen peker på høye faglige krav for å kvalifisere seg til å ta elektroinstallatørprøven.
– Kravet er at du enten må ha bachelorgrad, mastergrad eller toårig teknisk fagskole med fagbrev. På toppen av det må man ha tre års relevant praksis opparbeidet etter fullført utdanning. En vanlig elektriker som ønsker å bli fagansvarlig kan først ta prøven etter fem år i jobb. Det gjør at de som tar prøven har relativt høy alder.
I kjølvannet av pressemeldingen fra DSB er det utrykt frustrasjon over manglende faglig ansvarlige.
– Vi har oversikt over de som har gjennomført prøven og er godkjent som faglig ansvarlig, men hvor, eller om, de jobber vet vi ikke. Jeg administrerer eksamen og har derfor ikke så mye med det som skjer ute å gjøre, men bakgrunnen for pressemeldingen fra DSB er å presisere kravet til faglig ansvarlig, sier han.
Må tilrettelegge for flere faglig ansvarlige
Johansen mener virksomhetene må ta et aktivt ansvar for å tilrettelegge for flere faglig ansvarlige.
– Den første betingelsen er at virksomheten har oversikt over faglig ansvarlige i sitt internkontrollsystem. Man kan ikke oppdage at fagansvarlig går av med pensjon neste uke uten å ha en etterfølger. Virksomhetene må også tilrettelegge for at aktuelle kandidater får praksisen som kreves. Montørpraksis etter endt fagutdanning er eksempelvis ikke relevant praksis. Man må også tenke at en fagansvarlig ikke bare er en kostnad, men en ressurs for kvalitet og sikkerhet. Det viktigste er å ha en bevisst holdning til kravene.
– For å få ned strykprosent har vi hatt et prosjekt sammen med DSB hvor vi har vært til stede på samtlige forberedende kurs for å informere om søknadsprosessen til elektroinstallatørprøven. Samtidig har vi som mål å besøke alle fagskoler og høyskoler med elkraftkompetanse for å informere om prøven.
– Som DSB sier skal vi ha ned strykprosenten uten å gjøre noe med kvalitetskravene. På kort sikt har vi derfor webinar, og på lang sikt skal vi ut i skoleverket. Samtidig vil eksamen være elektronisk fra neste eksamen. Vi håper at disse tiltakene vil gjøre at flere gjennomfører prøven, avslutter Johansen.