Det er snart ett år siden vi kunne lese om OSO Energy sitt prosjekt på Biri sammen med Elvia for å se på mulige fleksibilitetsløsninger. Rundt 20 kunder i samme transformatorkrets deltok i den første bereder-piloten, med mål om å utnytte forbrukstoppene i lavspenningsnettet til å redusere ressursbruken - og dermed holde nettleien nede.

Med galopperende strømpriser, og nå også støtteordningen til smarte beredere fra Enova, har etterspørselen av smarte beredere steget kraftig også i forbrukermarkedet, som har bidratt til at selskapet nå har et bredere fokus. I 2020 ble OSO Energy etablert, for å rendyrke denne satsingen på styringssystemer. 

- For to år siden, var det stort sett bare smarthusentusiastene som var opptatt av å kunne involvere berederen som en del av energistyringen, derfor gikk vi inn i prosjekter med nettselskapene for å forstå nytteverdiene i et litt større perspektiv. Nå vil imidlertid «alle» ha det på grunn av de høye strømprisene.  Og selv om strømmen kanskje ikke vil bli permanent på dagens høye nivå, vil de variere i pris mer enn før. Derfor trenger vi mer energilagring, og det handler om å tilrettelegge og ha produkter som støtter det grønne skiftet og elektrifiseringen.

 

Ekstern styringsenhet

OSO har lagd en ekstern styringsenhet framfor å lage den enkelte berederen smart. Det er flere årsaker til det, sier han:

* Den kan ettermonteres på eksisterende beredere, da styringsenheten vil støtte modellene OSO Saga S og OSO Saga Xpress 200 og 300 liter, levert fra 26.09.2017. Da innførte OSO en rørstuss på toppen av tankene, beregnet på å kunne støtte alternative energikilder. I den rørstussen settes det inn et rør med temperaturfølere, som gir god innsikt i energinivået i tanken. I sum snakker vi om over 200.000 solgte beredere som kan ettermontere styringsenheten! 

* Det muliggjorde at kundene kunne ha flere modeller å velge i fra lanseringen, da systemet støtter fire ulike modeller.

* Elektronikk- og kommunikasjonsstandarder kan være utdatert en stund før berederen er klar for å byttes ut. Og det å lage et helintegrert produkt, hvor du har en tank som lever 25-30 år, men som må kastes fordi f.eks. WiFi standarden er utdatert etter kanskje 15 år er lite hensiktsmessig.  Nå kan man bare bytte styringsenheten ved behov om tanken er like fin.

- Vi ser også i prosjektene våre at mange velger å oppgradere fra 200 til 300 liters bereder for å øke lagringskapasiteten - og med det ha lagringskapasitet til å kunne holde vannet varmt i en lenger periode ved pristopper på strømmen, legger han til.

 

Ulike salgskanaler

OSO Energy kommer til å tilby produktene i den tradisjonelle VVS-verdikjeden; via grossister, rørleggerkjeder og rørleggere. Men selskapet vil også til å se på nye salgskanaler der det er naturlig å finne smarthjemutstyr.

Tandberg vil ikke si noe om hvilke salgsmål de har satt seg, men mener at styring på sikt bør være en selvfølge på hver eneste bereder, da det vil være et viktig samfunnsmessig bidrag i tillegg til at forbrukeren sparer penger.

- Høiax har allerede vært i markedet noen måneder med sine smarte beredere. Er det et drawback for dere, eller tror du markedet venter på at OSO Energy skal komme for salg?

- Det er ikke til å legge skjul på at vi skulle ønske vi var tidligere ute, men vi har hatt produktet i drift i pilot-prosjektene i over ett år. Dette gjør at vi er trygge på at vi nå kommer med et godt produkt. Vi har en annen tilnærming enn konkurrentene, ved at vi har utviklet et produkt som blant annet har innebygd automatisk prisoptimalisering mot Nord Pool. Det er bare å laste ned appen og registrere seg og aktivere prisoptimaliseringen - deretter trenger man ikke tenke mer på det. Man behøver ikke å integrere berederen i et smarthussystem om man ikke vil.

- Produktet vil også være forberedt for den nye nettleiemodellen som kommer. I tillegg har vi lagd et åpent skybasert API som smarthusentusiastene kan integrere i sitt eget oppsett, akkurat slik de ønsker det. Vi jobber også med integrert støtte for flere smarthjem-plattformer.  

- Kan du love forbrukerne at OSO Charge tilfredsstiller Enova-kravene som utløser støtte?

- Enova har blant annet satt krav om at det skal være en profesjonell part som utfører all installasjon, og at det foreligger dokumentasjon på det. Om dette er i orden, skal det ikke være noe som tilsier at produktene ikke utløser støtten - som vi også har verifisert med Enova.

- ENOVA åpner for at dokumentasjonen fra installasjon kan være fra en periode på 20 måneder. Det vil si at man kan kjøpe en standard OSO Saga S eller Saga Xpress 200 eller 300 liter i dag, så få installert OSO Charge innen 20 måneder senere, og fortsatt kunne få støtte på 35% av total kostnad, inntil 5.000 kr.

 

 

Dette er kravene

Dette er kravene Enova stiller for å kunne yte støtte på inntil 5.000 kroner:

* Varmtvannsberederen må bli installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.

* Berederen skal kunne styres av innebygd eller leverandørens nettbaserte automatikk. Strømforbruket skal styres til de tider på døgnet med lavest strømpris.

* Berederen skal også kunne styres av ulike typer smarthus-system som en del av helhetlig strømstyring i boligen. Det betyr at berederen må kunne kommunisere via de vanligste åpne kommunikasjonsprotokollene for smarthusteknologi.

* Berederen skal ha styring som sikrer mot vekst av legionella-bakterier.

* Berederen skal ha fast tilkobling til strøm – beredere som er koblet til med støpsel i stikkontakt får ikke tilskudd.

* VVS-arbeid og elektroarbeidet skal være utført av fagfolk.

* Hvis du har en varmtvannsbereder som er i orden, men ønsker smart styring av berederen, kan vanligvis styring monteres på berederen. Dette må gjøres av fagfolk, og utgiftene kan inngå som del av grunnlag for støtte til smart strømstyring.