Sven Gunvaldsen drev opprinnelig med salg av lamper, men solgte lampeforretningen da han bestemte seg for å satse på egen produksjon av belysning og startet SG Armaturen i 1990.

Selskapet vokste jevnt gjennom 90-tallet før det stagnerte litt mot 2000. Den årlige omsetningen lå da på rundt 45 millioner kroner. Sven overlot da administrerende direktør-rollen til sin sønn Eivind Gunvaldsen. Samtidig ble Erik Nordermoen ansatt som salgsdirektør for å skape mer etterspørsel og øke salget.

– Vi endret da strategien til å bygge merkevare skreddersydd for norske elektrikere, som vi den gangen var alene om. Et konsept vi har dyrket og utviklet siden. Og akkurat den samme reisen har vi gjort i de andre nordiske landene. Vi har rett og slett duplisert den norske suksesshistorien, forteller han. 

Saken fortsetter under bildet: 

SG Armaturens hovedkontor i Lillesand er litt av anlegg som stadig har blitt utvidet etter hvert som veksten har utviklet seg. 

Strategiske oppkjøp

For å imøtekomme den økende etterspørselen og utvide produksjonskapasiteten, bygget selskapet sin egen fabrikk i Kina i 2003 for å sikre produksjon og kvalitet. Siden har alle piler pekt bratt oppover. I 2015 kjøpte SG danske Riegens med 250 millioner danske kroner i omsetning, som trakk omsetningen totalt opp til 748 millioner i 2016.

Det krevde imidlertid en omstilling for å få inkludert dem i det norske markedet, sier Nordermoen.

– Danskene hadde en helt annen tilnærming til markedet og produserte kun på ordre. Vi begynte å masseprodusere et gitt sortiment, så de ble lettere tilgjengelige for markedet. Dette har bidratt til at vi har tatt store steg inn i prosjektmarkedet, og at vi var klare for ROHS direktivet når alt av lysrør skulle fases ut i bransjen.

I 2016 kjøpte SG tomt på Kjerlingland i Lillesand og fikk bygget sitt nye hovedkontor. Bedriften disponerer nå 22 000 kvm med kontor- og 16.000 kvm lagerlokaler, som også rommer produktutviklingsavdeling og teknisk support. Staben i Norge teller i dag 130 ansatte. Det inkluderer et salgsteam som er spredt ut over hele landet, slik at de er tilgjengelig for alle installatørene. 

Brøt to milliarder-grensen

I 2022 oppnådde konsernet en omsetning på to milliarder NOK, hvorav én milliard var fra det norske markedet. Det gjør dem til en av de tre største aktørene i Norden og blant de ti største i Europa innen belysningssektoren.

– Det har vært veldig moro å få være en del av denne veksten og utviklingen. Gjennom årene har vi fått mange dyktige kolleger, som har bidratt til at vi har kunnet holde den solide posisjonen.

At selskapet har en eier som investerer i tilstrekkelig lagerkapasitet, som gjør dem lett tilgjengelige, er også en viktig faktor, mener han.

– Det gjør at elektrikerne kan stole på at de ikke vil stå uten produkter, som gjør oss til en foretrukket leverandør for stadig flere. 

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Her ser vi Camilla Hjelmseth og Jarle Nordslaa mellom lagerreolene.

Treffer markedene veldig godt

I tillegg til hovedbasen i Lillesand, er det etablert salgsavdelinger i Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Nederland, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Storbritannia og Sveits.

Selv om veksten og utviklingen har vært formidabel, understreker Nordermoen at de langt fra hviler på laurbærene. Konkurransen er knallhard, og om de skal befeste – og helst styrke – posisjonen i årene framover, handler det om hele tiden å være i forkant av det markedet etterspør, understreker han.

– Vår filosofi og strategier treffer markedene godt. Selvfølgelig kan det ta lenger tid å nå et marked på noen steder enn andre, men generelt fungerer konseptene våre vanvittig bra.

For to år siden ble det ansatt egen bærekraftsansvarlig med base på hovedkontoret, samtidig som markedsdirektør Lillian Susanne Hall ble en del av teamet. Også det to vellykkede trekk, fastslår han.  

– Ja det var helt klart et viktig løft for oss. Bærekraft vil vi alle bli målt på, og som vil bli et stadig viktigere område å være gode på. Og Lillians fokus på å hente synergier på tvers av alle åtte landene vi er representert, at ikke alle jobber bare for seg, gjør oss enda mer effektive og smidige.

Saken fortsetter under bildet:

Markedsdirektør Lillilan Susanne Hall kan fortelle at de har jobbet hardt for å få et mest mulig operativt lager for at vareflyten skal gå sømnløst og knirkefritt. 

– Det har vært en fornøyelse å komme inn i et så veldrevet og godt forankret selskap, sier Lillian. 
– Vi har et godt omdømme både i forhold til kvalitet og design. At vi er forankret i Norge, responderer også markedene i Europa positivt på. Norge forbindes ofte med høy kvalitet, og ikke minst et sterkt fokus på bærekraft og naturressurser.

– At SG alltid har hatt fokus på å spille elektrikerne gode og gjøre hverdagene mer effektive for dem, bidrar også til den høye lojaliteten til våre produkter og løsninger. 

Tungt inne i alle markeder

SG har tradisjonelt vært knyttet til innendørs og utendørs belysning for bolig- og fritidsmarkedet, men er i dag også tungt inne i de fleste segmenter. SG har nå blitt en sterk aktør i prosjektmarkedet innen næringsbygg, helsebygg og industri.

Salgsdirektøren gleder seg over at selskapets siste nylanseringer er blitt svært godt mottatt i markedet, og trekker fram et par av dem:

– Vi lanserte vår el-materiell serie med ny koblingsteknikk under COVID-nedstengningen, som vi fikk Europa-patent på. De produktene selger utrolig godt, og stadig flere elektrikere begynner fortsatt å bruke det, understreker Nordermoen.

– Så har vi SG Smart og SG Connect som både sparer strøm og gjør hverdagen enklere for brukerne. Et behov som har eksplodert i løpet av kort tid både til næringsbygg, skoler og barnehager. Bevegelsesdeteksjon og dagslysstyring via den innebygde sensoren gjør SG Connect til en svært energieffektiv løsning.

– Historien viser at vi har gjort mye riktig, og vi har all grunn til å se positivt også på årene framover, konkluderer han.