Elektroforeningen er enig med innlegget til Tom Helgesen den 2. august: Utfordringen er at folk flest ikke er klar over mulighetene som smart styring kan gi med tanke på å redusere strømkostnadene, og dem som vet hvordan er ikke alltid sikker på hvor de kan begynne. Her mener vi regjeringen bør tar grep.

 

Det er ikke lenger snakk om å spare noen få kroner, vi er på vei mot et meldt kraftunderskudd som kan skje i Sør-Norge allerede i 2026, og det haster med gode tiltak som virker raskt.

 

Mer handlekraft

Ja, det er riktig at installatørene som besøker hjemmene våre burde være flinkere til å spre kunnskap om smarte strømløsninger og energieffektive tiltak, og det er viktig å gi dem grunnleggende opplæring i smartsystemer for å gjøre dette mulig, men dette dilemmaet hviler ikke kun på installatørenes skuldre.

Norge har i en lengre periode opplevd en kraftkrise, og vi ser dessverre at denne trenden ikke vil forsvinne med det første. Vi har fått flere gode tiltak fra Enova, og det er bra, men det kan ikke stoppe der det er nå. Formålet til Enova er å bidra til at vi når våre klimaforpliktelser og bidra til omstillingen til lavutslippssamfunnet – her har de mulighet til å gjøre mer for den lavhengende frukten som er energieffektivisering. Det viktig å huske at energieffektivisering ikke kun er et strømtiltak, det er også et klimatiltak.

Den billigste og mest klimavennlige strømmen er den vi ikke bruker. Under energieffektiviseringswebinaret vårt tidligere i år, hadde vi besøk av politikere fra MDG, FRP, SP og AP, hvor alle kunne være enige i at energieffektivisering er viktig. Det er bra at partiene er enige i saken, men vi kommer ingen vei om det ikke blir gjort noe med det. Vi må gå fra snakk til handling.

Energieffektivisering

En av våre viktigste saker har lenge vært energieffektivisering. NVE anslår at vi kan spare opp mot 13 TWH kun ved å energieffektivisere eksisterende bygg, og det er relativt enkle tiltak næringslivet og husholdninger kan ta i bruk og som vil være med på å senke strømbruken på tvers av hele landet. Flere av våre medlemmer leverer velprøvde løsninger og teknologi som umiddelbart kan bidra til varig energieffektivisering.

 

Eksempler på disse er smartsystemer i hjem som sørger for at energien blir brukt der du trenger den og når du trenger den. Dette ved å styre varmekabler, varmepumper og energieffektive varmeovner for å få ned forbruk og unngå effekttopper.

 

Regjeringen må ta kraftunderskuddet på alvor

Nå må regjeringen, med Enova i spissen, styrke støtteordningene og gjøre det enklere for folk flest å velge energieffektive løsninger og systemer. Hva med å gi momsfritak på produkter laget for egenproduksjon av energi som solceller. En annen løsning kunne vært at Enova dekket 50% av kostnadene for å installere smartløsninger.

 

Det finnes mange tiltak som kan supplere de som allerede finnes i dag, og som vil gjøre det enklere for folk å ta grep om større energitiltak. Regjeringens oppgave bør være å sørge for at informasjonen kommer ut til folket, og gjøre energieffektivisering attraktivt og tilgjengelig for alle.

Det viktigste vi kan gjøre i dag er å bruke energieffektivisering for det det er verdt. Det tar tid å bygge ut strømnettet og få på plass ny energiproduksjon. Vi kan ikke sitte stille i noen år og vente på nye kraftproduksjon. Energieffektivisering er et konfliktfritt og økonomisk attraktivt tiltak som kan bidra til at Norge har nok strøm. Det kommende kraftunderskuddet vil ha alvorlige konsekvenser for norsk næringsliv og husholdninger od dette treffer oss lenge før de større utbyggingene er på plass. Det ene utelukker ikke det andre og alle monner drar. Jo flere små lokale kraftverk vi har (for eksempel egen solkraft), og jo mindre energi som blir brukt, jo mer energi har vi til overs som kan brukes til næringslivet og innovasjon.

 

Vi kommer ikke langt med viljestyrke når vi mangler gjennomføringsevne. Vi må bevege oss over den høye muren av velvilje og mobilisere det som er av modige og ansvarlige politiske ledere til å iverksette de opplagte og virkningsfulle tiltakene. Kun da vil vi kunne sikre oss energi og levelige kraftpriser til morgendagen.