- Vi i Easee jobber vi med banebrytende teknologi – og har helt siden starten hatt som hovedfokus å utvikle de sikreste og mest innovative løsningene for våre kunder, sier han videre.

 

Alvorlige sikkerhetsbrister

Elsäkerhetsverket har testet en rekke ladebokser på det svenske markedet, deriblant Easee Home, og påpeker som følger i et skriv til produsenten (oversatt fra svensk) blant annet:

* Produktet har ikke jordfeilbryter, og det finnes ingen informasjon om en slik vil bli installert

* Produktet oppfyller ikke kravet til DC-beskyttelse

* Produktet klarer ikke overspenningstesten opp til 7000V mot PELV

* Produktet oppfyller ikke krav til merking

* Produktet klarer ikke immunitetstesten i følge EMCD

"Oppsummert har dere ikke kunnet bevise at dere oppfyller kravene i EN 61851-1, EN 61439-7, EN 61008-1 eller IEC 62955. Videre viser dokumentasjonen at produktet heller ikke oppfyller EN 60664-1 , som er en grunnleggende standard for elektrisk sikkerhet, som kan brukes når det ikke finnes en produktspesifikk harmonisert standard."

"Jordfeilhåndteringsløsningen som dere har implementert i produktene samsvarer ikke med kravene som stilles til jordfeilbrytere og kan derfor ikke betraktes som en jordfeilbryter. Produktet inneholder heller ikke en verifisert DC-beskyttelse som oppfyller kravene. Jordfeil eller DC-feil risikerer personskade eller brann."

Truer med salgsstopp

Videre, kan vi lese av skrivet:

«Fordi produktet har alvorlige feil og mangler, vurderer det svenske Elsäkerhetsverket å forby det fra salg og pålegge dere å ta det tilbake fra forhandlere og sluttbrukere. En slik beslutning vil derfor innebære at produktet ikke kan selges og at dere må informere forhandlerne deres om at de må returnere produktene de fortsatt har på lager. Dere må også prøve å nå ut til kundene som har kjøpt produktet.»

«Dersom dere ikke gjør frivillige tiltak, kan det fattes vedtak om salgsforbud med mulig tilbaketrekking. Et slikt vedtak trer i kraft umiddelbart, selv om det påklages»

Elsäkerhetsverket påpeker også at dokumentasjonen viser at variantene Charge og Ready har samme konstruksjon, hvilket gjør at også disse omfattes av varselet.

John-Eivind Velure, avdelingsdirektør for spektrumsavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Foto: Gunstein Myre
John-Eivind Velure, avdelingsdirektør for spektrumsavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Foto: Gunstein Myre

Kan få konsekvenser også i Norge

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ansvar for oppfølging av utstyr til elektronisk kommunikasjon på det norske markedet. Dette omfatter elbilladere som kommuniserer via for eksempel WiFi, bluetooth, 4G/5G eller kabel.

På Elektro 24-7s henvendelse om Nkom deler Elsäkerhetsverkets kritikk av Easees nevnte ladere, svarer John-Eivind Velure, avdelingsdirektør for spektrumsavdelingen i Nkom slik:

- De siste årene har salg av elbilladere hatt en kraftig økning og vi har registrert at det er mange nye aktører på markedet. Nkom har mottatt henvendelser angående forholdene som Elsäkerhetverket har undersøkt. Antallet produkter som er tatt i bruk og de mulige konsekvensene som er forbundet med feil i konstruksjon eller installasjon, gjør at vi allerede har planlagt å gjennomføre kontroll av elbilladere på det norske markedet i 2023.

Elsäkerhetsverket har påpekt flere forhold i sin undersøkelse og bedt om tilsvar fra Easee før saken konkluderes. Vi forventer at Easee redegjør for sine vurderinger av sikkerheten i denne saken. Det er i utgangspunktet de samme reglene som gjelder for hele EØS-området. Det betyr at dersom det blir gjort vedtak i Sverige, så er produsenten forpliktet til å følge opp dette også i andre land der de har solgt produktet. Nkom vil i så fall ha ansvar for å kontrollere at produsenten følger opp produktene sine i det norske markedet.

- Vi vil understreke at det er produsentenes og importørenes ansvar at utstyret de selger tilfredsstiller det europeiske regelverket og dermed er sikkert i bruk. Produsenten er ansvarlig for å teste utstyret etter relevante sikkerhetsstandarder og dokumentere at de er i samsvar med sikkerhetskravene. Vi forutsetter at produsentene er sitt ansvar bevisst og at utstyr de selger er trygt å bruke.