Eid Elektro ble etablert på Nordfjordeid (tidligere Sogn og Fjordane fylke, nå Vestland) i desember 1980, og besto ved oppstarten av ni montører fra det tidligere installasjonsfirmaet Oscar Gjerde & co. Fra å være en tradisjonell installasjonsbedrift med 10 ansatte på hele 1980-og -90-tallet, har selskapet siden årtusenskiftet stadig utvidet aktiviteten og horisonten.

I dag er Eid Elektro en av de største produsentene av elektrotavler i Norge. Selskapet er, i tillegg til hovedbasen på Nordfjordeid, etablert med verksted i Bergen og disponerer i sum 5200m2 med moderne produksjonsarealer.  Selskapet leverer alt fra mindre og enklere fordelingstavler og målerskap og alle typer styreskap, til store hovedtavler på over 4000A. I tillegg til tavleproduksjon, leverer de installasjonstjenester lokalt i Nordfjord og på Søre Sunnmøre, og har også montørbaser på Stadtlandet og i Vanylven.

Skreddersydde tavler

- Vi bygger tavler til alle typer bygg og anlegg, hovedsakelig landbasert, forteller daglig leder Tore Hjelle.

Det favner områder som:

* Industri- og næringsbygg.

* Tunnel, veilys og jernbane

* Elektrifisering og ladeanlegg

* Marine næringer og settefiskanlegg

* Sykehus og helsebygg

* Skreddersøm av alle typer styreskap

- Det største markedet er innenfor samferdsel, der vi er markedsleder i Norge på leveranse av tavler, skap og nødutrustning til tuneller. Men det siste årene har også elektrifisering blitt et område der vi merker sterk vekst. Vi har levert tavler til store utbygginger i forbindelse med overgangen fra fossilt brensel til elektrisk framdrift, og dette omfatter ladestasjoner for bil, ferjer og båter, landstrømanlegg og ladeanlegg for buss og stor bil og tunge maskiner. Disse tavlene er ofte plassert ute, i container eller trafokiosk, og vi har utviklet egne, gode løsninger for dette formålet.

Eid Elektro er i dag en av de største produsentene av elektrotavler i Norge
Eid Elektro er i dag en av de største produsentene av elektrotavler i Norge

Krever tilsig av kompetanse

Mange år med sterk vekst krever naturlig nok et jevnt tilsig av kompetanse. Derfor har Eid Elektro sterk fokus på å knytte til seg lærlinger de kan forme i eget hus.

-  Hele byggebransjen skriker etter fagarbeidere, og det er nesten umulig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Løsningen er at man må lage fagarbeiderne selv gjennom å ta inn lærlinger og gi dem en god oppfølging i hele læreløpet. Vi har godt samarbeid med skolene i regionen – ikke minst Eid vgs - , og vi tar jevnlig imot elever for å vise dem hva vi jobber med og å prøve ut yrket. Og vi har over tid skapt et renommé som gjør at mange ønsker å gjennomføre læretiden hos oss – vel vitende om at sjansene for fast jobb er store.

- Noen fortsetter som montører etter læretiden, andre går videre på skole og kommer forhåpentligvis tilbake til oss etter endt utdanning.

 

Mange forlater distriktene i forbindelse med utdanning

Han legger samtidig ikke skjul på at de har en ekstra utfordring med at store deler av virksomheten befinner seg ute i distriktet. Mange fra Nordfjord reiser ut for å ta høyere utdanning, og statistisk er det bare 1 av 5 som kommer tilbake igjen til distriktet etter å ha tatt utdanning i en større by.

- Derfor har vi, sammen med flere andre teknologibedrifter i regionen, gått sammen om selskapet Inviro. Det skal jobbe for å skape et godt tilbud for desentralisert utdanning i regionen, lage gode møteplasser og bidra til rekruttering til området. I tillegg pløyer vi en del av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet for å gjøre det ekstra attraktivt å bo og arbeide her. Vi støtter en rekke ulike tiltak for å bidra til gode oppvekstsvilkår, helt fra barnehagenivå.

Fokus på yrkesstolthet

Til tross for Eid Elektro kan vise til en sammanehengende suksesshistorie i snart 45 år, er det i følge Hjelle ikke lagt noen hårete mål for framtiden. 

- Nei, her skal vi fortsatt ha fokus på å skape trygge og gode arbeidsplasser, og en bedriftskultur hvor de ansatte skal trives på jobb. Så lenge vi klarer å få til det,  vil veksten komme naturlig.

- Men det skal samtidig ikke underslås at tilsig av kompetanse er det største hinderet for at vi skal fortsette å vokse.

Utenlandske eierskap truer bransjen

Det Hjelle derimot virkelig er bekymret for, er skattepolitikken som praktiseres av den sittende regjeringen. Resultatet er at store deler av elektrobransjen er i ferd med å bli solgt til utlandet. Dette er skade som ikke kan reverseres, og her må noe gjøres før det er for sent, mener han.

- Beskatning av norsk eierskap har siste årene gått kraftig opp, og per i dag er det betydelig mer attraktivt å eie en norsk bedrift for en utenlandsk aktør enn for en norsk.

- Når utbytteskatten nærmer seg 40% og formueskatten er inntil 1,1% på bedriftens verdier og arbeidende kapital, uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke, blir det svært lite interessant for nordmenn å risikere kapital av egen lomme og gjerne pantsette hus og hjem for å skape arbeidsplasser.  Det norske eierskapet har en enorm verdi for lokalsamfunnet gjennom framtidige kommunale inntekter, ved å sikre at arbeidsplasser forblir lokale, å sikre at eierne ser verdien av at bedriften sponser lag, organisasjoner, og andre viktige lokale tiltak som lokalsamfunnet er avhengig av.

Hjelle er selv mangeårig Høyre-politiker, med 12 år i lokalpolitikken i Eid kommune med verv i kommunestyre, formannskap og ulike utvalg - inntil han trakk seg ut i 2019. Han sitter i dag i utvalg i regi av NHO, hvor nettopp næringspolitikk er et hovedfokus.

- I stedet for å kvele norsk investerings- og risikovilje, må staten bidra til å fremme flere investeringer i arbeidsplasser og næringsvirksomhet. Jeg har full forståelse for at alle skal være med å bidra til velferdsstaten og jeg betaler gjerne min skatt. Men ikke på det som skaper verdier og vekst, understreker han.