Det er veldig mye fokus på mangfold og om endringer i elektro-, automasjons- og byggebransjen om dagen.
– Vi lever i en spennende tid med teknologisk utvikling som skyver oss ut av komfortsonen hele tiden, innleder Stine Fet dette intervjuet.
Mandag 2. september var hennes første dag i Schneider Electric. Her vil hun fremover lede salget rettet mot elektrikere, med et team bestående av 12 selgere som har spesielt fokus på bedriftens omsetning gjennom elektrobedrifter og distributørenes butikker.
Stine Fet kommer fra Volda i Sunnmøre, men bor på Trollåsen i Kolbotn sammen med sine to døtre.
– Vi er veldig glade for å få Stine Fet om bord hos oss. Hun har en utrolig spennende bakgrunn og har fått en ordentlig varm velkomst i teamet, sier Geir Arne Erikstad, VP i Schneider Electric og ELKO.
Med en utdanningsballast bestående av en Master fra BI innen Executive Management og en bachelor i Sports Management fra Idrettshøyskolen, har Stine Fet opparbeidet et solid fundament for å være salgsleder.
Hun kommer til Schneider Electric/ELKO fra rollen som salgsdirektør hos Armatec AS, hvor hun hadde ansvar for tre team med tekniske salgsressurser. Før dette jobbet hun i Coromatic, hvor hun blant annet bekledde rollen som salgssjef og ellers ervervet mer enn 10 års erfaring fra nasjonale salgsroller:
– Jeg brenner for salg og har jobbet med det for tekniske arbeidsgivere hele livet. Jeg er vant til å leve i mannsdominerte miljøer og trives veldig godt med det, sier Fet.
Hun ble rekruttert til Schneider Electric bare få måneder etter at hun startet hos sin tidligere arbeidsgiver og måtte følge et viktig prinsipp, det man på fagspråk kaller «kongstanke»:
– Jeg har lovet til meg selv å velge min egen leder. «Pick your Leader», altså. Og jeg er imponert over den hjertelige velkomsten jeg har fått både i Schneider/ELKO og hos elektrikerne jeg har møtt. Det er helt tydelig at mangfold står på agendaen og blir aktivt dyrket i denne sektoren. Jeg har aldri følt meg så godt tatt imot som nå.
Stine Fet er klar til å ta utfordringene som venter i Schneider Electric og ELKO.
– Det å bli utfordret, utvikler oss som mennesker, vi lærer mye på veien, sier hun. – Jeg er ikke redd for å gå utenfor komfortsonen, og gleder meg masse til å bli kjent med teamet og skape lagånd.
– I Schneider Electric og ELKO vil hun finne mange andre som deler hennes interesser og gode verdier, påpeker Geir Arne Erikstad.
Indre trygghet for å få respekt og tillit
– Jeg snakket med min datter nylig om hvordan det er å være leder i et miljø hvor de fleste av mine kolleger er menn. Det kan kjennes vanskeligere å vinne respekt og tillit som kvinne. Man må jobbe hardere for å oppnå det. Jeg mener at det å trives som kvinnelig leder og selger forutsetter en trygghet som jeg oppnår gjennom en dypere refleksjon om meg selv. Du må kjenne deg selv veldig godt for å være en trygg leder. Og du må ikke være redd for å feile og å få kritikk, for det er det du vokser av. Så du må være god til å lære av dine feil – hele tiden.
– En del av min hverdag er å skrive dagbok. Det får meg til å reflektere og håndtere mine følelser og privatliv. Jeg praktiserer også meditasjon og yoga til tider. Det siste året har jeg tatt faget «Makt, ledelse og mening». Det har hjulpet meg å forstå hva ledelse er og finne svar på to for meg viktige spørsmål. Hvorfor er du leder og hvorfor skal folk følge deg?
Den indre driv til å bli best mulig
– Jeg har idrettsbakgrunn. I ungdomsårene spilte jeg både fotball og volleyball på høyt nivå og konkurrerte på landslaget i telemark-skikjøring. Så jeg er vant til å sette meg personlige mål. Derfor trives jeg med salg.
Det er gjennom idretten Stine har lært seg å feile og å bli trygg. Ved å gå tilbake og spørre seg: hvorfor og hvordan har jeg feilet og hvordan kan jeg forbedre innsatsen min? Den psykologiske tryggheten for å tørre å feile er en trygghet man kan finne i seg selv, samtidig så vil det som leder være et ekstra stort ansvar på deg for å skape dette i teamet.
– Du må ha en indre driv til å bli best mulig. Og som leder skal jeg hjelpe folk å bli best mulig.
Bransjer i endring
Stine Fet har en master i Executive Management fra BI:
– Et teoretisk fag som føles spesielt interessant når man studerer mens man jobber. Jeg satte spesielt pris på temaet samspill og ledelse. Studiet var veldig psykologisk rettet. Det gjelder å bygge team og samspill i grupper. Denne delen av min bakgrunn kommer godt med i den rollen jeg har nå, i en bransje som MÅ endre seg.
– Jeg har deltatt i diskusjoner om hvor elektrikerne står med tanke på teknologi. Er de klare for utviklingen som samfunnet går mot? Føler de seg trygge i møte med det nye? Det er en stor endring på gang, en utvikling som skjer veldig fort og bringer oss alle utenfor komfortsonen. Det er både behov for å bygge kompetanse og bedre beskyttelse mot cybertrusler. Samtidig må vi ha fokus på våre mål og vårt ansvar: elektrobransjen har en sentral rolle i det grønne skiftet; det skjer ikke uten oss.
– Organisasjoner endrer seg hele tiden. Det kan være vanskelig for mennesker fordi det å lære noe nytt krever mye av oss. Jeg mener at endringene også fører til at vi i større grad må selvlede oss selv. Ta ansvar for egen utvikling og tørre å ta risiko.
Stine liker ellers å lese bøker, både romaner og faglig stoff om ledelse og alternative temaer, som egenutvikling.
– Jeg leser alt fra Roy Jakobsen til Iliaden av Homer. Den er veldig fascinerende, like aktuelt i dag som den gangen.
Om å bygge tillit i endringer
Endring og tillit er tydeligvis et sentralt tema for Stine Fet. Det er ekstremt viktig i forretning så vel som i privat sammenheng:
– Relasjoner og tillit til mennesker og teknologi, henger sammen, fortsetter Stine.
Studier sier at 80 prosent av endringene feiler:
– Ja, og det er viktig i endringsprosesser å finne de personene som er ukomfortable med endring og identifisere de som trives med det, de såkalte «endringsagentene». Det å ha en god ledelse og hele tiden følge opp de ulike mennesketypene, og ikke bare iverksette i en fei, er ekstremt viktig for å lykkes, mener hun.
– Og så er det veldig lurt å huske å feire de viktige milepælene i endringsprosesser. Kommunikasjon er helt avgjørende i denne sammenhengen. Hvis du ikke har noe å kommunisere, fortell om at det ikke er noe nytt å melde. Det virker betryggende for menneskene som er involvert, avslutter Stine Fet.