- For å kunne sikre tilgangen på riktig kompetanse og arbeidskraft, er vi helt avhengige av et lokalsamfunn hvor barnefamilier ønsker å bo og har muligheten til å etablere seg.
Det sier Terje Lillemo, som er administrerende direktør i CTM Lyng AS. Bedriften valgte å ta opp kampen mot den varslede nedleggelsen av den barne- og ungdomsskolen.
- Kunne ført til masseflytting
Det var ved fremleggelsen av nytt budsjett for Indre Fosen kommune i Trøndelag, at flertallet av de lokale politikerne lå an til å stemme for nedlegging av Vanvikan barneog ungdomsskole. Dette ville resultert i at om lag 160 elever hadde måttet pakke sekken og tatt fatt på en mye lengre skolevei.
Som en av bygdas største arbeidsgivere ropte industribedriften CTM Lyng AS varsko for at dette ville få dramatiske konsekvenser for det lokale næringslivet i kommunen.
På sikt kunne en slik nedleggelse av skolen, ført til masseflytting fra bygda - noe som igjen hadde gitt mange av våre om lag 80 ansatte en lengre vei til jobb, sier Lillemo som samtidig legger til at en slik flytting ville skapt ringvirkninger hos en rekke lokale bedrifter, som CTM Lyng kjøper komponentene sine fra.
Kortreiste ansatte
Selv om CTM Lyng er noe så sjeldent som en norsk produsent av elektromateriell og smarthus-teknologi, opplever bedriften en stadig økende forventning om dokumentering av sitt miljøregnskap.
- For å i det hele tatt kunne melde seg på konkurransen om fremtidens byggeprosjekter, må vi kunne dokumentere vårt miljøavtrykk. Det er ikke mange år til de ansattes reisevei til jobb, faktisk blir en del av dette miljøregnskapet, sier Lillemo som hevder at en flytting hadde tvunget seg fram.
- Uten et godt skoletilbud i bygda, hadde vi blitt tvunget til å flytte fabrikken vår til en annen kommune, hvor tilgangen på riktig arbeidskraft er langsiktig god og hvor det hadde vært et større fokus på bolyst og tilrettelegging.
4 års fredningstid
I kommestyretmøtet torsdag 9. desember ble det klart at politikerne hadde snudd, og at man gikk inn for bevaring av skolen med en «fredningstid» på fire år.
- Selv om vi er svært tilfreds med at flertallet valgte å vektlegge bolyst og forutsigbarhet for vekst i næringslivet i kommunen, går 4 år veldig fort. Vi ser oss derfor på ingen måte ferdige med saken, avslutter Terje Lillemo.