Det vil si at dersom forbruker skal få dagens støttesats til Solcelleanlegg, må tiltaket både være gjennomført og registrert med faktura i Enovas søknadsportal innen 30. september 2023.
Her er de viktigste endringene:
Tiltak |
Dagens støttesats |
1. oktober |
Solcelleanlegg |
7.500 kr + 2.000 kr per kW |
7.500 kr + 1.250 kr per kW |
Smart varmtvannsbereder |
5.000 kr |
4.000 kr |
Nytt tiltak i Enova-tilskuddet
Fra 1. september kan man få inntil 5000 kroner i støtte ved anskaffelse av en varmepumpebereder. Varmepumpebereder anbefales for de som trenger en ny varmtvannsbereder og bor i en bolig uten vannbårent varmeanlegg. Store husholdninger som bruker mye varmt vann, kan spare strøm ved å velge en varmepumpebereder.
Redusert støttesats
I følge Enova, reduserer støttesatsen for flere tiltak på bakgrunn av en positiv markedsutvikling der teknologien begynner å bli godt kjent, den er tilgjengelig på markedet og mange leverandører tilbyr løsningen. Dette gjelder for tiltakene solceller, balansert ventilasjon og smart varmtvannsbereder.
Enova skriver videre:
«For at et solcelleanlegg skal utnyttes optimalt bør det samtidig legges til rette for å flytte forbruk slik at man bruker mest mulig av den strømmen man selv produserer. Støtten til solceller henger derfor sammen med at Enova støtter tiltaket pris- og effektstyrte energilagringssystemer, der solceller gjerne kan inngå som en del av totalløsningen. Støtten tilpPris- og effektstyrt energilagringssystem i private husholdninger skal bidra til at mest mulig av energien som produseres fra solceller utnyttes i husholdningen. For eksempel kan varmtvannsbereder og badegulv varmes opp og elbilen lades når solcellene produserer. Et slikt styringssystem kan bedre lønnsomheten for solcelleanlegget og samtidig gi reduserte strømkostnader.»
2022 og 2023 utpeker seg som to år med formidabel økning av antall installerte solcelleanlegg. NVE har statistikk som viser veksten i installert effekt og estimert produksjon for både boliger og næring. Elhub har statistikk som viser faktisk strømproduksjon. Bare i løpet av 2022 ble det installert like mye solcellekapasitet som alle tidligere år til sammen. Veksten fortsetter med omtrent samme takt i 2023. Det er en forventning om at prisen på solceller vil reduseres fremover. Dette varsler både det norske markedet og internasjonale prognoser, ifølge Enova.
Det har vært en sterk vekst i antall involverte leverandører i de solcelleprosjektene Enova har støttet. Fra 2021 til 2022 økte tallet leverandører fra rundt 300 til 900, en økning på omtrent 200%. I oversikten under finner du antall installerte anlegg og utvikling av antall leverandører siden 2015.
Varmtvannsberedere
Støtten til smart varmtvannsbereder ble lansert for første gang februar 2022. På dette tidspunktet var ikke teknologien tilgjengelig i markedet. Utover 2022 ble det rask vekst med flere mulige produkter å velge mellom. Det er et økende antall boligeiere som tar teknologien i bruk og den begynner å bli kjent i markedet.
Tiltaket balansert ventilasjon hadde volumvekst fra lansering av støtte fra Enova i 2015 frem til 2020. Gjennom pandemien gikk antallet registreringer ned, men ved inngangen til 2023 økte det igjen. Markedet for ettermontering av balansert ventilasjon vurderes som modent. Det er mange leverandører og det er en kjent teknologi. Energikravene og ventilasjonskravene for nybygg gjør at balansert ventilasjon blir valgt i byggmarkedet, og dette får også rehabiliteringsmarkedet positive effekter av, heter det i Enovas vurdering.