Regionsjef i NHO Elektro Nord, Trond-Morten Røst holder kontakten med alle medlemsbedriftene i nord, og er glad for at så mange påtar seg ansvaret for utvikling av ny kompetanse for fremtiden:

– Elektrobransjen har bestandig jobbet for å modernisere Norge. I takt med utbygging av vannkraften, er det norske samfunnet bygget med basis i elektrisiteten og elektriske installasjoner. Bransjen vår sitter på sentral kompetanse og løsninger for et grønt og bærekraftig samfunn, og et godt tilsig av lærlinger er absolutt nødvendig for å kunne ta fatt på fremtidens hovedutfordring: Det grønne skiftet.

- Hvordan jobber dere i NHO Elektro Nord med rekruttering?

– Vi gjennomfører ca. 50 fysiske og digitale medlemsaktiviteter pr år, hvor lærlinger og rekruttering er tema på de fleste av disse aktivitetene. Opplæringskontorene i regionene er ofte med på våre aktiviteter. I tillegg er medlemsbedrifter og opplæringskontor ofte ute i skolene (US og VGS) og presenterer bransjen og våre fag, spesielt elektrikerfaget.

Han legger til at yrkesfag generelt er et populært valg nordpå, med følgende tall: Nordland 60,4%, Troms 56% og Finnmark 71% (høyest i Norge).

Også kvinneandelen er på vei opp. Den første «Elektro-Kvinnekonferanse i Nordland 2024» arrangeres i Bodø 4. til 5. september med 40 deltakere. Her er det gitt økonomisk støtte fra Elbus fond (Opplæringsfond for NHO Elektro og El og IT).

– Vi jobber videre med å få arrangert Elektro-kvinnekonferanse for elektrobransjen i Troms og Finnmark i 2025.

Regionsjef i NHO Elektro Nord, Trond-Morten Røst er glad for at så mange påtar seg ansvaret for utvikling av ny kompetanse for fremtiden.
Regionsjef i NHO Elektro Nord, Trond-Morten Røst er glad for at så mange påtar seg ansvaret for utvikling av ny kompetanse for fremtiden.

Stort behov for flere

Han minner om at elektro- og datateknologi  i Norge står overfor utfordringer knyttet til rekruttering av nok kvalifiserte fagarbeidere, og at dette må være et kontinuerlig fokus.

– Det er et økende behov for å tiltrekke seg et bredere spekter av søkere, inkludert flere kvinner og personer med flerkulturell bakgrunn. For å øke rekrutteringen til elektro- og datateknologifagene, må blant annet organisasjonen og bedriftene gjennomføre lokale og nasjonale kampanjer som fremhever karrieremuligheter, samt å utvikle tiltak for å tiltrekke et mer mangfoldig utvalg av søkere.

– Elektro og datateknologi har i en årrekke vært en populær utdanningsvei for unge med en jevn og høy søking til utdanningsprogrammet. I 2024 søkte det flere jenter enn noen gang til utdanningsprogrammet, som økte til om lag 6500 søker, men jentene utgjør bare om lag 10% av søkermassen.

NHO Elektro har i en årrekke arbeidet systematisk med rekruttering og kampanjer. Helt siden 2008/09 har rekrutteringskampanjer vektlagt likestilling og mangfold. Bakgrunnen for dette var at NHO Elektro gjennomførte prosjektet "Jenter i bil og elektro" (2008-2012) sammen med , fylkeskommuner, EL og IT Forbundet, OsloMet og bilbransjen i Norge.  

- Dette var et av de første store prosjektene som satte likestilling og mangfold i tekniske yrkesfag på dagorden. En rekke elektrobedrifter rundt om i landet deltok i prosjektet. 

- Elektro og datateknologi er et av få utdanningsprogram som har et læreplanverket i skole og bedrift med både tekst og kompetansemål som skal fremme likestilling og mangfold i opplæringen. NHO Elektro og EL og IT forbundet sitter sentralt i faglig råd som har ansvaret for læreplanutvikling i utdanningsprogrammet Elektro og datateknologi, forteller han.

I 2024 søkte det flere jenter enn noen gang til utdanningsprogrammet, som økte til om lag 6500 søkere.
I 2024 søkte det flere jenter enn noen gang til utdanningsprogrammet, som økte til om lag 6500 søkere.

10 nye lærlinger hos Bravida Tromsø

I år tar Bravida Tromsø inn hele 10 lærlinger: 3 på rør, 2 på automasjon og 5 på elektro. Bedriften har god tradisjon for å ta inn lærlinger og per i dag er det totalt 30 lærlinger i Bravida Tromsø.

– Vår viktigste måte å rekruttere nye medarbeidere på, er å ta inn lærlinger. Ved å ha et godt samarbeid med skolene og opplæringskontorene, er det mulig for oss å ta inn såpass mange dyktige lærlinger, sier ressurskoordinator i Bravida Tromsø, Christian Sommerseth Larsen.

Men her hviles det ikke på laurbærene, for allerede neste måned starter jobben med å finne neste års lærlinger med første utplasseringsrunde fra de videregående skolene i fylket.

– Da får vi vist oss frem som bedrift og lærlingene får bli kjent med oss og det vi holder på med. Samtidig får vi dannet oss et bilde av dem.

Dette gjør  NHO Elektro

  • NHO Elektro har gjennom tarifforhandlinger kommet til enighet med EL og IT Forbundet om en rekke tiltak som skal imøtekomme behov kvinnelige fagarbeidere har knyttet til blant annet arbeidsklær, verneutrustning, sanitær- og  garderobeforhold. I tillegg er de tariffestet velferdsordninger stadig blitt forbedret, gjennom de siste tarifforhandlingene,  slik at det treffer bedre både kvinner og menn og som er i takt med samfunnsutviklingen.
  • NHO Elektro benytter nettsiden gnizt.no (https://gnizt.no/ )som sin hovedkanal for å informere om alle fagene innenfor elektro og datateknologi. Denne siden eies og drives av Eliaden* Her er det også etablert Gnizt-facebook og Gnizt-Instagram. Søk opp og bli følger.
  • 2022/23  Har NHO Elektro gjennomførte landsomfattende messer i samarbeid med lokale ledd og lokale rollemodeller. Formålet var å synligjøre at fagene innenfor elektro og datateknologi passer like godt for jenter som for gutter
  • 2022og 2023 Har NHO Elektro deltatt i organiseringen og bidratt med rollemodeller fra medlemsbedrifter i NHO prosjektet "Jenter og Teknologi" (https://jenterogteknologi.com/)
  • 2023/24 Har NHO Elektro i samarbeid med blant annet Byggenæringen gjennomført en landsomfattende kampanje rettet mot foreldre for å få blant annet flere jenter til å søke guttedominerte yrkesfag (https://www.worldskills.no/yrkesfag)
  • 2023/24 Etablerte NHO Elektro sammen med EL og IT Forbundet en søkbar støtteordning (Elbus ordningen) for å etablere kvinnenettverk i hele landet. Dette er en ordning som gjelder i dag og det er det lokale leddet hos NHO Elektro og El og IT forbundet som kan søke på disse midlene.
  • 2024 Arrangerte NHO Elektro sammen med Eliaden  og EL og IT Forbundet tidenes første kvinnedag på bransjemessen Eliaden. NHO Elektro dekket alle reisekostnader for jenter som går på Elektro og datateknologi og som ønsket å reise til Eliaden fra Nordland, Troms og Finnmark samt Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Det deltok over 200 kvinnelige fagarbeider og elever på arrangementet. Omtrent 70 av disse var elever
  • 2024 Under Arendalsuka  gjennomførte NHO Elektro sammen med Byggenæring en politisk debatt sammen om frafall i vg1 og vg2 i på Bygg og anlegg og Elektro og datateknologi . Dessverre er det et alt for høyt frafall på disse utdanningsprogrammene og hvor jenter prosentvis er overrepresentert.