Enklere regler for solkraftanlegg:
Regjeringen har endret regelverket for solkraft. Det innføres en nedre grense på 10 MW installert effekt for når et anlegg må ha konsesjon fra NVE etter energiloven.
Anlegg under 10 MW skal heretter behandles av kommunen etter plan- og bygningsloven.
Dette frigjør kapasitet hos NVE til å håndtere større og mer komplekse saker.
Endring i forskrift om kraftomsetning og nettjenester:
Energidepartementet har vedtatt en endring i forskrift om måling, avregning og fakturering av nettjenester og elektrisk energi, samt nettselskapets nøytralitet m.m. (forskrift om kraftomsetning og nettjenester). Formålet er å sikre sikker autentisering av strømkunder, samt at kraftleverandøren har et elektronisk dokumenterbart samtykke for strømavtalen som inngås. Endringen er en del av regjeringens tiltak for et mer forbrukervennlig og oversiktlig strømmarked.
Fra 1. juni 2025 gjelder følgende krav til kraftleverandører:
- Elektronisk autentisering: Kraftleverandøren skal autentisere sluttbrukeren gjennom en sikker påloggingsløsning.
- Elektronisk samtykke: Kraftleverandøren skal innhente et elektronisk og dokumenterbart samtykke fra sluttbrukeren.
Lengre lagring av måledata:
- Måleverdier kan lagres i 3 år og 41 dager (tidligere 3 år).
- NVE, RME og Statnett får tydelig hjemmel til å behandle persondata fra Elhub.
Hensikten er å sikre tilstrekkelig hjemmel for NVE, RME og Statnett til å behandle måledata og tilhørende grunndata fra Elhub, samt å utvide lagringstiden for måleverdier slik at avregningsansvarlig kan oppfylle krav til eventuelle korreksjoner.
Nettselskaper må reservere kapasitet:
Det er også innført krav om at nettselskapene skal reservere kapasitet i regional- og transmisjonsnettet til kunder med lavt effektuttak. Målet er å sikre at vanlige husholdninger og mindre næringer får tilknytning til strømnettet, til tross for begrenset kapasitet i høyere nettnivåer.
Fra 1. juli 2025 skal nettselskapene:
- Reservere kapasitet til kunder med uttak under 1 MW i regionalnettet.
- Reservere kapasitet til kunder med uttak under 5 MW og årlig forbruk under 20 GWh i transmisjonsnettet.
Dette gjelder de fleste strømbrukere, inkludert nærings- og tjenesteytere. Endringen er en del av regjeringens handlingsplan for raskere nettutbygging og bedre nettutnyttelse.
Meldeplikt for nye kraftledninger lettes:
Regjeringen har endret reglene for meldeplikt ved bygging av nye kraftledninger. Grensen for meldeplikt for nye 132 kV kraftledninger økes fra 15 km til 50 km.
132 kV brukes i regionalnettet for å overføre strøm over lengre avstander. Formålet med endringen er mer effektiv behandling av søknader.
Kilde: regjeringen.no