Nettpartner er svært stolte av at Kobbervik-Holm-prosjektet har blitt BREEAM-sertifisert. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) er et internasjonalt anerkjent miljøsertifiseringssystem. .
Sertifiseringen har fem nivåer: Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. For hvert nivå øker bærekraftsnivået i prosjektet.
Første prosjektet
– Dette er det aller første prosjektet Nettpartner er med i som sertifiseres, og markerer en betydelig milepæl i vårt engasjement for bærekraftig utvikling og miljøvennlig praksis, skriver selskapet.
Flere suksessfaktorer I tråd med Bane NORs miljøambisjoner har prosjektet hatt et sterkt miljøfokus. Oppdragsgiver satte krav om å oppnå nivået «Good» i anleggsfasen. Riktig dokumentasjon og oppsamling av tilstrekkelige poeng til sertifiseringen skjedde imidlertid gjennom tett samarbeid med både oppdragsgiver og BREEAM-assessor NIRAS.
Et av de viktigste bidragene til å oppnå sertifiseringsnivået «Good» var en mer strukturert og systematisk tilnærming til dokumentasjon og oppfølging av alle bærekraftsaspekter i prosjektet. Det inkluderer vurderinger av blant annet miljøpåvirkning, der ressursbruk var en viktig del, samt hvordan prosjektet påvirket lokalsamfunnet.
– Gjennom dialog med Bane NOR fant vi gode løsninger for å minimere miljøbelastningen og oppfylle BREEAM-kravene. Vi dokumenterte også alt med bilder, forteller HMS- og ytre miljørådgiver i Nettpartner Bane AS, Gunlaug Kristin Engen.
– Som assessor har NIRAS hatt en sentral rolle der de har hjulpet oss med å tolke kravene, sikre riktig dokumentasjon og følge opp sertifiseringsprosessen. Uten deres kompetanse hadde ikke sertifiseringen blitt en realitet.
Implementerte konkrete forbedringstiltak
Nettpartner har iverksatt tiltak for å forbedre interne rutiner og prosesser knyttet til HMS, ytre miljø, bærekraft og kvalitet, og konkretisert egne etiske retningslinjer, som er overordnede for hele selskapet. Dette gjelder både i forhold til prosjektspesifikke og generelle bærekraftsmål.
– Vi har gjort og gjør mye bra bærekraftsarbeid, men nå fikk vi satt ting mer i system. Det viktigste som kom ut av dette arbeidet var at vi fikk forbedret både system og rutiner for oppfølging av ytre miljø og bærekraft, forklarer Engen.
Det innebærer blant annet økt bevisstgjøring rundt effektiv ressursutnyttelse og en større satsing på gjenbruk av komponenter for å redusere avfall i prosjekter.
– I tillegg til å optimalisere ressursbruken jobbet vi målrettet med blant annet gjenbruk av komponenter og konstruksjoner, forbedringer i avfallshåndteringen og å påvirke det biologiske mangfoldet i minst mulig grad langs strekningen, legger Engen til. Tiltakene bidrar til å styrke miljø- og bærekraftsarbeidet i fremtidige infrastrukturprosjekter, både innen bane og andre sektorer.