- I Kulvent har vi i dag 23 lærlinger i ventilasjonsteknikkfaget. Dette er ungdom som kommer fra Kulde, Varmepumpe og Ventilasjonsteknikk på Vg2 på videregående skole. Nå er disse i et lærlingeløp i en bedrift på Vest-, Sør- eller Østlandet. Vi har akkurat hatt en lærling som har vært oppe til fagprøven og gjennomførte med «Meget godt» etter læretid for Klimatjenester AS på Hamar, sier Thomas Bergersen, initiativtaker for opplæringskontoret og faglærer på Ringsaker videregående skole.
Det er totalt 60 medlemsbedrifter i begge fagene. Her er medlemsbedriftene i Ventilasjonsfaget med lærlinger: GK Norge, Caverion, Luftkvalitet, Bravida Norge, Energima, Hamstad, Randem & Hubert, Ulstein, Aeron, Klimatjenester, Ventec. Disse er godkjent i Ventilasjonsfaget: Teknisk Bureau, Lillehammer Ventilasjon og Haug & Ruud.
– I tillegg har vi nå fem lærlinger som har startet eller skal starte med fagprøven i høst. I tillegg har vi også hatt noen voksne på Østlandet som har vært på teorikurs det siste året, avlagt eksamen og er klar for fagprøven. Dette er folk som har mange års praksis i bransjen og som vil gå opp til fagprøven. Til sammen utgjør dette omtrent 30 kandidater hvor en foreløpig har avlagt og bestått, og resten fullfører fortløpende, sier han.
Flere utfordringer med nytt fag
Han peker på flere utfordringer forbundet med gjennomføringen av et nytt studietilbud.
– Faget er helt nytt, og det har vært utfordringer med å få på plass prøvenemder i alle fylker. Det begynner å bli bedre nå og mange venter på å få avlagt fagprøven. Mange har gått opp på prøvestasjon på Kuben videregående i Oslo, men bedriftene er også flinke på å finne aktuelle prøvearbeid ute i felten på ekte jobber. Det er en fordel for kandidatene siden dette er kjente systemer og arbeidsoppgaver for mange.
– Noen er overrasket over at det er mye elektro i læreplanen, og spesielt voksne folk fra bransjen blir litt overrasket over dette. Typiske fagprøver er oppstart, igangkjøring og innregulering av et ventilasjonssystem. Du skal også koble opp og forklare noe inne elektro og automatikk, eksempelvis kabelberegning, vern, frekvensstyring og annet. En fin fagprøve kan også være utbedring av et eksisterende anlegg, sier han.
Saken fortsetter under bildet:
Styreleder Espen Rønning, Kulvent, og faglærer Thomas Bergsersen, gjør en fremragende jobb for å fremme Ventilasjonsteknikker-faget i bransjen.
God utvikling
Han forteller at selv om faget er nytt, er det stor interesse blant de som kjenner fagområdet fra før.
– Mottakelsen i bransjen har vært veldig bra der faget er kjent, men vi har nok en jobb med å synliggjøre faget i enda større grad. Jeg er sikker på at faget uansett vil vokse mye fremover. Nå er vi inne i det tredje året og ser en klar tendens med at flere elever søker mot ventilasjonsteknikk, og at bedrifter i økende grad tar imot lærlinger.
– Det er allerede et stort behov for ventilasjonsteknikk i arbeidsmarkedet og potensialet er enda større. Vi er derfor på utkikk etter ressurser fra bransjen som kan bistå med undervisning og oppfølging av lærlinger i ventilasjonsfaget, avslutter Bergersen.