Det er ladeboksen Easee Home Elsäkerhetsverket har innført salgsforbud på. Men modellen Easee Charge omfattes av den samme dokumentasjon, derfor gjelder salgsforbudet også for den. I en pressemelding skriver det svenske elverket at produsenten nå må ta tilbake ladeboksene som har fått salgsforbud fra sine forhandlere. Vedtaket innebærer også at produsenten plikter å utbedre mangler ved allerede installerte ladebokser.
Europas ledende
Det norske ladeselskapet Easee ble grunnlagt for fire år siden, og har blitt Europas ledende leverandør av ladestasjoner til elbiler. I 2022 hadde selskapet rundt to milliarder kroner i omsetning og et driftsresultat før avskrivninger på mellom 250 og 300 millioner kroner.
I følge Teknisk Ukeblad, er de tre gründerne Jonas Helmikstøl, Kjetil Næsje og Steffen Mølgaard jobbet tirsdag natt med strategier for informasjon til kunder og leverandører samtidig som advokater er i gang med å skrive en midlertidig forføyning og anke.
Det er en drøy måned siden Elsäkerhetsverket begynte å stille spørsmål rundt Easee-laderne, og advarte om at selskapets ladere risikerte å bli ilagt salgsforbud, og at selskapet kunne bli tvunget til å tilbakekalle produkter fra kundene. Easee svarte utfyllende på alle punkter, men svenske myndigheter var altså ikke like fornøyd med alle.
Bakgrunnen for salgsforbudene er at det ikke finnes en jordfeilbryterløsning og DC-beskyttelse som oppfyller kravene i standardene som utstyret er deklarert for, skriver de i pressemeldingen.
– Produsenten har brukt en elektronisk jordfeilbryterløsning i stedet for en elektromekanisk. Det er en risiko for at jordfeilbryteren ikke alltid slår ut når og som den skal, sier Joel Lee Antman, inspektør ved det svenske elverket.
En ladestasjon skal også ha en DC-beskyttelse som en sikkerhet for at jordfeilbryteren fungerer som den skal, påpekes det.