Eierskapet består av ulike typer bedrifter inklusiv elektrobedriftene, E-Tech, El-Team, Elektro Smart og El-Experten, som alle er medlemmer i elektrikerkjeden Elkonor, og hvor alle bedriftene i sum bidrar til at de har kompetanse og ressurser til å påta seg hele prosessen i forbindelse med solcelleanlegg. Det vil si at de selger solcellepaneler og har egne tømrer og elektrikere som påtar seg montering og tilkopling. Mens Bjarte Aarstad, som eneste ansatte i Sol-Kraft, holder i trådende, prosjekterer anleggene og sørger for at leveransene går som avtalt.
Gikk på et tog i fart
- Jeg sov ikke så veldig mye de første nettene i jobben, da det allerede var solgt flere store anlegg som skulle monteres. Du kan si at toget var i god fart da jeg hoppet på, sier Aarstad med et smil.
Han legger ikke skjul på at ble en litt småkaotisk oppstart, hvor han måtte ta en del sjanser og håpe og tro det beste.
- Jeg hadde knapt sett et solcellepanel tidligere og jeg visste ikke om utstyret ble levert i tide. Men jeg var veldig bevisst på å bruke folk rundt meg med nødvendig kompetanse, både blant eierbedriftene og hos grossisten Solar. I tillegg gjennomførte jeg opplæring hos K2 og tok kurs i et simuleringsprogram innen kartlegging av energi og andre relevante områder.
På kort tid klarte de å bygge et velfungerende apparat og gode rutiner, og er i dag godt etablert i markedet med et velsmurt apparat.
- Ved at vi både har god tilgang til alt nødvendig utstyr gjennom Solar og kan sette på nødvendige faglige ressurser i forhold til pågangen, kan vi skilte med stor kapasitet og korte leveringstider fra befaring til anlegget kan koples på. Når det gjelder monteringstiden, er det gjerne været som legger de største betingelsene for framdriften. Men vi kan fint håndtere montering av 200 anlegg årlig.
Ville bli heismontør
Speiding og menighetsliv har vært – og er fortsatt – viktige ingredienser i Bjarte Aarstads liv, og han var tidlig en ivrig kar til å styre lyd og scenelys på bedehusforsamlingen Fredheim arena. En interesse som førte ham til grunnkurs i elektrikerfaget ved Gand VGS
- Målet var å bli heismontør, men jeg fikk ikke lærlingplass, forteller han.
Derimot fikk han innpass hos elektrikerbedriften El-Team, og i desember 2014 avla han fagprøven til Bestått meget godt. Her ble han værende til desember 2018 og tilegnet seg allsidig kompetanse i faget.
- Jeg har alltid vært en sosial og utadvendt «selgertype», og trivdes med å være ute hos kundene og både skru og prate. I løpet av disse årene utviklet jeg meg veldig både faglig og som person i en arbeidshverdag preget av veldig høyt tempo.
Fra elektriker til bilselger
Sandnesgauken hadde likevel alltid regnet bilsalg som selve drømmejobben, uten at han hadde noen konkrete tanker om å realisere drømmen. Men som følge av kjøp av en VW hos Møller Bil Forus, dukket muligheten opp.
Han forteller:
- «Min» bilselger skulle over i stillingen som leder av Audis bruktbilavdeling, som bidro til at jeg fulgte litt ekstra med på bilforhandleren. Da jeg senere så at de søkte etter en selger av nye Audi og så annonsevideoen, ble jeg veldig trigget. Dermed sendte jeg inn en søknad – og fikk jobben.
I januar 2019 byttet han ut arbeidstøy med hengelommer med hvit skjorte og pensko - og startet som Audi-selger hos den lokale forhandleren.
- Det var en helt ny bransje for meg og naturlig nok mye å sette seg inn i. Men jeg stortrivdes, og følte jeg snart fikk godt tak på salget.
At han ble kåret til «Årets medarbeider» i 2020 hos arbeidsgiveren og satte rekord i nybilsalg av Audi året etter, bekrefter akkurat det...
Gamlesjefen ringte
I fjor sommer ringte Lennart Torkelsen, hans tidligere sjef i El-Team og nå også styreleder i Sol-Kraft. De ønsket en med stor gjennomføringsevne til å lede solenergisatsingen, og mente at Bjarte var den rette.
- En mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg!
Selv om solenergi er et viktig faktor i det grønne skiftet og det varslede energiunderskuddet, opplever også Bjarte at det først og fremst er det økonomiske regnestykket som opptar kundene.
- Ja, det er få som oppgir klimaregnskapet som motivasjon for investeringen, og pågangen svinger gjerne i takt med strømprisene. Derfor er det et dårlig signal at Enova nå reduserer stønaden. Personlig tror jeg støtteordningen vil bli ytterligere redusert i årene framover inntil den blir faset helt ut. Det blir spennende å se hvordan det påvirker markedet på sikt.
- Men en ting er sikkert: Solenergi er kommet for å bli!