Helgevold Elektro er en av tre finalister som kjemper om den gjeve tittelen. Der møter de sterk motstand i gigantene Bravida Norge og SG Armaturen.
Helgevold var finalist også i 2023, da elektrogrossisten Berggård Amundsen stakk av med seieren. I fjor gikk Ahlsell til topps.
Helgevold Elektro AS ble etablert i 1987. I dag består Helgevold-konsernet av Helgevold Elektro AS og Vassnes Solutions AS. Konsernet er lokalisert i flere kommuner med hovedkontor i Vindafjord.
Helgevold er en del av Tekni Gruppen som er en nasjonal aktør innen teknisk installasjon – bestående av Helgevold, Gardermoen Elektro, Arendal EL-team og Østfold Enøk & Ventilasjon.
Mangfold i praksis
Mangfoldsarbeidet er sterkt forankret i Helgevolds rutiner, blant annet gjennom uforpliktende samtaler med mulige arbeidstakere.
– Dette er bare en samtale, og ikke et formelt intervju der man må levere fra seg CV og formelle papirer. Her kan man ta kontakt dersom en er interessert i å jobbe i Helgevold, og vi får presentert hvilke muligheter vi har. Det har allerede gitt resultater, har marked- og salgskoordinator Helen Totlandsdal uttalt til Medvind 24.
Og videre: – Mangfold har alltid vært en del av bedriften vår, vi ønsker å skape en god kultur som legger til rette for et godt mangfold. Det er viktig for rekrutteringen vår at det er plass for alle her, uavhengig av kjønn, hudfarge, religion eller seksuell orientering.
I Helgevold Gruppens etiske retninglinjer, kan vi lese følgende om arbeidsmiljø, like muligheter og personlig adferd:
«Arbeidsmiljøet skal preges av likeverd, åpenhet og toleranse. Adferd skal baseres på respekt for menneskeverdet. Det er nulltoleranse for mobbing, trakassering eller diskriminering på grunnlag av kjønn religion, nasjonal eller opprinnelse, kulturell bakgrunn, sosial tilhørighet, funksjonshemming eller seksuell legning, sivilstand, alder eller politisk oppfatning. Det er ikke akseptabelt med noen form for uønsket seksuell oppmerksomhet. Dette gjelder både i vårt forhold til kollegaer og andre vi treffer i ulike sammenhenger. Helgevold gruppen skal kjennetegnes ved like arbeidsmuligheter og rettferdig behandling og respekt for mennesket.»
Great Place To Work
I april 2024 svarte 83% av de ansatte at Helgevold, med alt tatt i betraktning, er et flott sted å arbeide. Dette medførte at bedriften fikk sertifiseringen «Great Place To Work».
Helgevold scoret aller høyest på likeverdighet i selskapet, som måler i hvilken grad bedriften og ledelsen fremmer inkluderende atferd, unngår diskriminering og sikrer rettferdig behandling.
– Vi er opptatt av å sette tilhørighet og aksept i sentrum av bedriften, og vi er dedikerte til å skape et miljø hvor alle føler seg velkomne, sier Totlandsdal.
I kåringen kom det også frem at lærlinger og nyansatte har veldig gode opplevelser i møte med Helgevold.
Høy kvinneandel
Et annet kjennetegn for bedriftens målrettede inkluderingsarbeid, er den høye kvinneandelen.
– 15 % av våre ansatte er kvinner. 13 % av våre fagarbeidere er kvinner, som er langt over landsgjennomsnittet på 3 %. I tillegg er 12 % av våre lærlinger kvinner, det vil si nesten dobbelt så mange som snittet i Norge på 7 %. Dette er tall vi ønsker å øke ytterligere. Heldigvis går utviklingen i bransjen i riktig retning, og vi er stolte av å lede an!
Juryens vurdering:
Juryen beskriver de tre finalistenes kandidaturer slik:
Helgevold Elektro jobber bredt med å øke mangfoldet og skape en mer inkluderende elektrobransje. I dag er 15 % av arbeidsstyrken kvinner, og selskapet har satt seg som mål å løfte denne andelen. De deltar aktivt i samarbeid med bransjeorganisasjoner for å øke mangfoldet allerede i utdanningsløpet, og tenker nytt også i rekrutteringen. Blant tiltakene er uformelle samtaler med potensielle ansatte, uten krav om CV eller søknad, for å senke terskelen og åpne døren for flere. Helgevold er også sertifisert som «Great Place to Work».
SG Armaturen jobber helhetlig med mangfold og inkludering i hele organisasjonen. De har økt kvinneandelen i ledelsen til 33 % og har 45 % kvinner på lageret i Norge, et tydelig resultat av målrettet innsats. Samtidig skaper de møteplasser for faglig utvikling og fellesskap, som «Jenteuka» i 2025, der over 80 kvinnelige elektrikere og lærlinger deltok. SG løfter fram mangfold i hele organisasjonen, med ledere i ulike roller og land, og jobber aktivt for å skape et trygt og inkluderende arbeidsmiljø for alle, uavhengig av kjønn, bakgrunn eller rolle.
Bravida Norge jobber helhetlig med mangfold og inkludering – på tvers av fag, nivåer og bakgrunner. De har etablert et eget mangfolds- og likestillingsutvalg, og satt seg som mål å firedoble antall kvinnelige montører innen 2026. Administrerende direktør, Tore Bakke, har signert Lederløftet for Mangfoldsledelse, og viser at arbeidet er solid forankret i ledelsen. I 2024 ble Bravida kåret til «Årets inkluderingsbedrift» i Kristiansand og Vennesla, for sitt arbeid med å gi flere en ny sjanse, blant annet gjennom ansettelse av voksne lærlinger og lærekandidater.
Om Elektrobransjens Mangfoldspris:
Denne prisen gis til et selskap der mangfold er en naturlig del av strategien. Selskapet har satt seg tydelige mål, gjennomfører konkrete tiltak og viser vei med en god og aktiv mangfoldsledelse. Selskapet inspirerer også andre ved å snakke med utestemme om mangfold.
Kåringen finner sted under Arendalsuka 2025.