- Elektrikeryrket egner seg like godt for folk av alle kjønn og med alle slags bakgrunner. Med et fagbrev i bunnen, åpner det seg en rekke muligheter, sier Ida-Linn.
- Elektrikeryrket egner seg like godt for folk av alle kjønn og med alle slags bakgrunner. Med et fagbrev i bunnen, åpner det seg en rekke muligheter, sier Ida-Linn.

Ida-Linn er bosatt i Fredrikstad med ektefelle, bonusbarn og en katt, og kan fortelle at hun allerede etter videregående skole i 2007 vurderte å utdanne seg til elektroingeniør.

I stedet falt valget på dyrepleier.

Hun studerte veterinærsykepleie og tok videreutdanning innen tannhelse for dyr i Danmark, og fikk jobb hos Centrum Dyreklinikk i hjembyen.

- Jeg har stortrivdes i yrket og på arbeidsplassen, men etter hvert føltes det stressende med turnuser og nattevakter og et generelt veldig høyt tempo.

Slik oppsto tankene om å bytte yrke for tre, fire år siden. For ett år siden, gjorde hun alvor av det, og leverte oppsigelsen. 

- Jeg ønsket en jobb hvor jeg hadde stort sett fri om kveldene og i helgene. En jobb jeg kan stå i helt til jeg pensjonerer meg.

- Ida-Linn tar ansvar for egen læring og tar til seg kunnskap veldig fort, sier Bravida-montør Elias Eie-Johansen.
- Ida-Linn tar ansvar for egen læring og tar til seg kunnskap veldig fort, sier Bravida-montør Elias Eie-Johansen.

Voksenlærling

Ida-Linn begynte å sjekke nettstudier innen elektro, som ville ha kostet henne 90.000 kroner av egen lomme. Men under en prat med fagopplæringskonsulent Judith Hegge på opplæringskontoret til Nelfo Østfold, ble hun anbefalt å ta veien til fagbrev som voksenlærling.

En søknad til Bravida var det som skulle til.

I mars i fjor signerte hun lærlingkontrakten, og kan fortelle om en svært trivelig og lærerik tid.

- Ja, her er jeg blitt tatt svært godt imot, jeg får god opplæring og er med på interessante arbeidsoppgaver. Jeg har alltid vært praktisk anlagt, så jeg føler jeg har tatt til meg kunnskap raskt.

Å kjenne at hun har vært fysisk aktiv når hun kommer hjem på ettermiddagene, er også en deilig følelse, forteller hun.

- Jeg liker å trene, og her får jeg mye gratis trim og frisk luft i jobben. Det er stor forskjell å være fysisk sliten og psykisk sliten, minner hun om.

Den teoretiske delen gjennomfører hun hos det lokale opplæringskontoret. Det vil si; mye av læreplanen er lagt opp til selvstudier. Om alt går som planlagt, vil hun gå opp til fagprøve i februar 2026.

Stor omstilling

Hun legger ikke skjul på at det har vært en omstilling å gå fra et sterk kvinnedominert miljø til et yrke nesten utelukkende bestående av menn. Uten at det ikke har bydd på noen problemer.

- Nei, det er bare hyggelig. At mange kaller meg «mor», er bare velmenende og hyggelig. Aldersmessig, kunne jeg jo vært mor til de fleste her!

Da Elektro 24-7 er innom for en prat, er hun i gang med å legge varmekabler på et bad i et stort borettslag i Moss. Totalt 900 baderom skal rives og bygges opp på nytt.

- Ja, jeg kommer til å bli veldig god på bad, sier hun og gliser.

Mye å tilføre

Ida-Linn er ikke i tvil om at hun som voksenlærling kan tilføre arbeidsgiveren og arbeidsmiljøet mye erfaring og realkompetanse.

- Jeg har vært i arbeidslivet i mange år, er vant til å t ansvar og har selv ledet og lært opp medarbeidere. jeg vet hvilke forventninger som stilles til meg.

At hun også alltid har vært vant til å jobbe systematisk og strukturert, kommer også godt med i dette faget.

- Eksempelvis skriver jeg lister og noterer det meste av det jeg blir fortalt og erfarer når jeg jobber sammen med en montør, slik at jeg raskt kan jobbe selvstendig.

- Jo, dette er et yrke jeg trygt kan anbefale både menn og kvinner, sier den energiske 41-åringen.