Statsminister Jons Gahr Støre og digitaliseringsminister Karianne Tung presenterte regjeringens nye digitaliseringsstrategi torsdag 26. september.

Regjeringen setter som overordnet mål for digitaliseringsarbeidet at i 2030 er Norge verdens mest digitaliserte land, og vi har lyktes med den digitale omstillingen av samfunnet vårt. Digitaliseringen skal gi innbyggere en enklere og tryggere hverdag, gjøre næringslivet mer konkurransedyktig og forbedre offentlig sektor.

Guttormsen mener dette er en god ambisjon, men som må følges opp av konkret politikk og effektive virkemidler for å realiseres.

Sikker og fremtidsrettet digital grunnmur

Blant målene i strategien fremheves behovet for en robust digital infrastruktur. Regjeringen vil innen 2030 sørge for at alle i Norge skal ha tilbud om høyhastighets bredbånd med minst 1 Gbit/s nedlastningshastighet.

– Dette er i samsvar med NHO Elektros politikk og våre innspill over flere år. Et slikt mål har stor samfunnsnytte, som rapporten om Gigabitsamfunnet i 2022 viste, påpeker Guttormsen.

– Bedre bredbåndsdekning vil gi økt tilgjengelighet, deltakelse, bedre beslutninger og høyere ressursutnyttelse. Vi er godt på vei, men tempoet i utbyggingen må holdes oppe til vi er i mål.

Han understreker at mens markedet vil løse mye av utbyggingen av gigabit-bredbånd, er statlig bredbåndsstøtte nødvendig for å dekke områder som ikke er kommersielt lønnsomme.

– For folk handler dette om noe så grunnleggende som å kunne delta i samfunnet, ha tilgang til velferdstjenester og kunne gjennomføre arbeid og studier. For bedriftene er det avgjørende med et stabilt og raskt nett, sier Guttormsen.

Les NHO Elektros høringssvar om full bredbåndsdekning og realisering av gigabitsamfunnet.

Utnytte mulighetene i kunstig intelligens

Regjeringen vil frem mot 2030 etablere en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens (KI), og Norge skal være i front når det gjelder etisk og sikker bruk av KI. Næringslivet skal ha gode rammevilkår for å utvikle og bruke KI, og offentlig sektor skal anvende teknologien for å tilby bedre tjenester og løse oppgaver mer effektivt.

– Også på disse områdene har vi fått gjennomslag for flere av våre innspill fra NHO-fellesskapet. I januar i år lanserte vi rapporten om samfunnsnytten av kunstig intelligens, sier Guttormsen.

– Regjeringens fokus på «dype teknologier» som KI, autonome systemer, robotikk og tungregning gir store muligheter for innovasjon både for samfunnet og teknologinæringslivet som NHO Elektro er sentral del av.

Han viser til rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse, utarbeidet for NHO og NHO Elektro, hvor det understrekes at rask implementering av avansert digitalisering kan resultere i en betydelig økning i næringslivets verdiskaping og produktivitet.  Dette er akkurat det norske samfunnet og næringslivet trenger mer av nå, legger han til.

Et innovativt næringsliv som driver den grønne og digitale omstillingen

Regjeringen vil legge til rette for at næringslivets konkurranseevne styrkes gjennom innovativ bruk av data og digitalisering. Innen 2030 skal Norge bli best i Norden på digital innovasjon. Norske bedrifter skal også lede an i bruk av nye teknologier som skytjenester, IoT, stordataanalyse og KI.

– Dette er ambisiøse mål som vi i NHO Elektro støtter fullt ut, sier Guttormsen.

– Vi skal sørge for at digitalisering og utnyttelse av data forsterker våre fortrinn i viktige bransjer som energi, havbruk og maritime næringer, samtidig som vi ivaretar sikkerheten.

Regjeringen har også som mål å redusere mengden elektrisk og elektronisk avfall med 32 prosent innen 2030. Det legges stor vekt på livslang læring innen de digitale områdene som er nødvendige for fremtidens næringsliv.

– Vi er svært positive til regjeringens satsing på disse områdene og ser frem til å bidra til at ambisjonene realiseres, avslutter Guttormsen.

Les mer om Digitaliseringsstrategien på regjeringens nettsider

Kilde: NHO Elektro