I en ny analyse vurderer THEMA Consulting tre alternativer som kan gi husholdninger forutsigbare og lave strømregninger: 

  • Regjeringens forslag om Norgespris + strømstøtte 
  • En modell der alle husholdninger får en flat, månedlig økonomisk kompensasjon fra staten, basert på boligtype, prisområde og snitt-temperatur + strømstøtte 
  • En modell der alle husholdninger får en flat, månedlig økonomisk kompensasjon fra staten, basert på boligtype, prisområde og snitt-temperatur 

I alle de tre alternativene bruker staten 8-12 milliarder kroner i året på å avlaste husholdningenes strømregning, ifølge analysen. Spørsmålet er da hvilken modell som både gir trygghet for folk, samtidig som den ivaretar viktige samfunnsmål, som klimakutt, energisparing og nettkapasitet. 

Analysen fra THEMA Consulting er laget på oppdrag fra ZERO, Naturvernforbundet, Norsk Varmepumpeforening, NHO Elektro og Elektroforeningen. Hele analysen finner du her.

Norgespris er dyrest for samfunnet på sikt

På sikt blir Norgespris dyrere for fellesskapet enn de andre modellene, ifølge analysen, ettersom ordningen bidrar til høyere strømforbruk i husholdningene, som igjen gir økte markedspriser på strøm. Høyere og mindre fleksibelt strømforbruk vil gi også mer behov for nett og dermed høyere nettleie. 

– Dette er den store ulempen ved Norgespris. Den svekker insentivene til å flytte forbruket vekk fra de dyreste timene på de kaldeste vinterdagene, noe som øker behovet for å bygge mer strømnett. Det blir også mindre lønnsomt å spare strøm og å investere i energieffektiviseringstiltak, sier ZERO-leder Stig Schjølset. 

Andre alternativer bør utredes

En ren kompensasjonsordning kommer best ut i analysen. Den gir ingen økning i strømbruken eller strømprisen, og gir minst behov for å bygge mer nett. 

THEMA tar ikke stilling til hvilken modell Norge eventuelt bør innføre, men anbefaler isteden regjeringen med å la være å haste-innføre Norgespris. De ber om at forvaltningen får tid til å utrede og foreslå alternative tiltak. 

ZERO støtter anbefalingen. 

– Norgespris er for dårlig utredet, og Stortinget har fått altfor kort tid til å behandle saken på en grundig måte. Strømstøtten beskytter allerede nordmenn mot de verste strømpristoppene, og regjeringen bør ta seg tid til å utrede andre alternativer. 

Kluge: Kan være i strid med EØS-avtalen

Siden Norgespris er for dårlig utredet, er det flere uavklarte spørsmål knyttet til ordningen. Et av dem er hvorvidt den strider med statsstøtteregelverket i EØS-avtalen eller ikke. 

Advokatfirmaet CMS Kluge mener Norgespris utfordrer sentrale bestemmelser i EØS-avtalen. I en fersk analyse konkluderer selskapet med at innføring av Norgespris vil innebære en betydelig EØS-rettslig risiko. 

Kluge begrunner dette blant annet med at «Norgespris kan anses for å være indirekte statsstøtte, især til (fleksibel) vannkraftproduksjon, som vil kunne selge kraften sin til en enda høyere pris når det er lite vind og sol.» 

– Uklarheten om Norgespris er i strid med EØS-avtalen eller ikke, styrker argumentet for at regjeringen bør utsette innføringen og utrede Norgespris og alternativer til Norgespris grundigere, sier ZERO-leder Schjølset. 

Analysen fra CMS Kluge er laget på oppdrag fra ZERO, Naturvernforbundet, Norsk Varmepumpeforening, NHO Elektro og Elektroforeningen. Hele analysen finner du her, og en forenklet presentasjon ligger her

Kilde: Zero